Idavirulased võivad osaleda Kadri Kõusaare põnevikus

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängufilmi "Ema" peaosalised - näitlejad Andres Noormets, Andres Tabun ja Tiina Mälberg režissöör Kadri Kõusaare taktikepi järgi harjutamas.
Mängufilmi "Ema" peaosalised - näitlejad Andres Noormets, Andres Tabun ja Tiina Mälberg režissöör Kadri Kõusaare taktikepi järgi harjutamas. Foto: Matti Kämärä

Kiviõlis, Kohtla-Järvel ja Lüganusel toimuvad praegu režissöör Kadri Kõusaare täispika ja trillerina põneva mängufilmi "Ema" võtted, mille massistseenides võivad julged idavirulased ka ise osaleda.

Kes pääseb mööda Kiviõlis ajutiselt suletud Niine tänava tõketest - ühes tänavaotsas on lausa elus politseinik "lamava mendi" kõrval püsti! -, näeb maja number 7 juures kahtlast askeldamist. Ega ometi ei toimu midagi kriminaalset?

Andresepäev

Värava ette on pargitud suur kaubik - äkki tahtis keegi elumaja tühjaks tassida?

Kaunis, hoolitsetud aias askeldavad kenad noored inimesed ja... pistavad sõstraid - enestel moodsad sidevahendid tagumikukohal punnitamas. Nagu mingid NCIS kriminalistid asja kallal.

Ilusasse 1970. aastate stiilis eramusse tungides selgub, et päris kriminaalse asjaga tegu vast ei ole, aga... trilleriks kisub küll, sest režissöör Kadri Kõusaar väntab seal põnevikku "Ema".

Põhjarannik näeb kohapeal, kuidas välisuksest tuleb pidevalt sisse kohmetu Andres Noormets, käes astrikimp. Mees kraabib eelnevalt häbelikult krobelist ukseklaasi, et sisse pääseda.

Ja kohtub esikus nimikangelasega, keda kehastab Tiina Mälberg.

"Kas tohib?" on Andres pidevalt korduvate duublite ajal taas ja taas sunnitud küsima. Nii operaator Jean-Noël Mustonen kui režissöör Kadri Kõusaar tunduvad kandvat ühte - P-veregruppi, mille pikem nimi on perfektsionism.

"Tiba lõbusamalt! Vaataja ei tea, et /siin tuleb koht, mille kohta filmide ja raamatutega seoses öeldakse spoiler - st sisu etterääkimine, millegi olulise paljastamine, mis võib vaataja või lugeja kunstielamust just põnevuse kohapealt rikkuda/," räägib Kõusaar.

Tiina ja Andrese kohtumise - filmis on neil muidugi teised nimed - tunnistaja on Tiina abikaasat kehastav Andres Tabun. Vahepeal kurdetakse elumajast tehtud võtteplatsil, et Andreseid on liiga palju - lähevad segamini.

"Tulin ainult Laurit vaatama..." pomiseb astrikimbuga Andres.

"Ikka endine," sedastab Tiina.

"Tere, Arvo," ütleb astrikimbuga Andres vanemale nimekaimust kolleegile. "Kas tohib?"

"Jah, ikka. Mul oli muruniitmine pooleli," rehmab lontis dressipükstega Andres külalisele.

"Mul on just pesuvahetamine pooleli - ma ei jaksa teda üksi tõsta," kurdab Tiina ja suundub koos külalisega teisele korrusele.

Rahvusvaheline film

Nagu taibukas lehelugeja juba aru sai, pole "Ema" Maksim Gorki samanimelise teose ekraniseering, vaid tegu on sel kevadel toimunud mikroeelarveliste mängufilmide konkursi võidutööga, mille stsenarist on Leana Jalukse.

Kuidas leiti nii fantastiline võttepaik? Tundub, et midagi pole olnud vaja hollywoodikult üles ehitada: maja pärisomanikud on "paviljoni" ise ideaalseks tuuninud - selline veidi retrohõnguline hubane eramu, kus perenaise hoolitsev käsi on viimse kui tolmukübeme pühkinud. Seinu ehivad akvarellid ja raamitud tikandid...

Filmi produtsent Aet Laigu ütleb, et sobiva maja leidmiseks sõideti autoga mööda tänavaid ja tehti fotosid. "Sõitsime kogu piirkonna kuni Jõhvini läbi. Kõigepealt valisime maja välisilme järgi, sest stsenaariumi järgi pidi maja olema 1970.-1980. aastatel valminud ja silikaattellistest. See maja oli viie parima hulgas ja Gerri Alamets aitas läbirääkimisi pidada, et saaksime majadesse sisse pildistama - üldse on kohalikud meid palju aidanud," kiidab Laigu.

Maja pärisomanik Kalju-Johannes Erm istub võtete ajal aiamajas ja räägib, et Kiviõli Hollywoodiks muutmises on "süüdi" tema proua. "Mina sellest ei tea, perenaine ajas seda asja. Ega siis sellest midagi hullu ei ole. Kui on tarvis kuskil teha... Põhiliselt elame siin kahekesi - meil on üks tütar, kes on abielus ja elab omaette," räägib pealt 80-aastane vanahärra, kes enamiku oma elust on olnud kaevanduses autojuht.

Ometi lubasid kuldsed käed 1960. aastate lõpus nii uhke maja ehitada, et see jäi kohe filmitegijate kriitilisse silma. Pärast võtteid võiks maja Põhjaranniku arvates vabalt ka kauni kodu auhinnale kandideerida.

Seoses "Ema" võtetega on kohalikel ka harukordne võimalus osaleda filmis - nimelt massistseenides. Teisipäeval, 18. augustil toimuvad võtted Kohtla-Järvel Virula väljakul turul ja seal osaleda soovijad peaksid kohal olema hommikul kell 9.30 - sinna oodatakse paarikümmet eri vanuses inimest: emad kärudega, memmed, taadid jne. Veel toimuvad võtted kahes bussipeatuses.

Kõige suurem massistseen, kuhu oodatakse suisa palju inimesi, toimub esmaspäeval, 24. augustil Lüganuse laululaval. Inimesi oodatakse platsile 21.30. Kohale tuleb ka Ott Lepland oma bändiga.

Filmigeeniline Ida-Virumaa on praegu eriti kuum koht, sest lisaks "Emale" võetakse maakonnas samal ajal üles Moskva režissööri Anton Bilžo esimest täispikka mängufilmi tööpealkirjaga "Kala-kala", mille võtted on Narva-Jõesuus.

Kadri Kõusaar (1980) on end seni filmiajalukku kirjutanud teostega "Magnus" (2007) ja "The Arbiter" (2013). Viimase, ingliskeelse filmi operaator oli samuti Mustonen ja tootjafirma Meteoriit. Nii "Kala-kala" kui "Ema" tootjad tänavad Virumaa filmifondi, mille olemasolu vast tegijad maakonda meelitaski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles