Kauksi rannahoone plaan võtab jumet

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauksi rannahoone eskiislahenduse autorid on Toomas Adrikorn ja Margit Aule (OÜ KAOS Arhitektid).
Kauksi rannahoone eskiislahenduse autorid on Toomas Adrikorn ja Margit Aule (OÜ KAOS Arhitektid). Foto: eskiis

Iisaku vallavalitsus kiitis eile heaks Kauksi rannahoone eskiislahenduse. Randa teenindav hoone on osa rajatavast rannapromenaadist, peaks sulanduma loodusesse ja suurendama rannas pakutavaid teenuseid. 

Eskiislahenduse järgi on ranna teenindushoones pinda 362 ruutmeetrit ning sellel on mitu otstarvet. Hoonesse on kavandatud ruumid vetelpääste invertari ning hoiukappide jaoks, kuhu rannalised saavad hinnalisi esemeid jätta, avalikud tualetid, sealhulgas inva-WC, saun ja pesemisruumid.

Rannahoone kohvik-seminariruum peaks olema kujundatud Peipsi-äärse rannarahva traditsioone silmas pidades ja sel võiks olla kohaliku toidu kallak, ütles Iisaku vallavanem Raivo Raap.

Teenindushoonesse oodatakse mitmesuguseid rannateenuseid osutavaid või laenutusega tegelevaid ettevõtjaid. Viimasel suvel laenutati rannas päikesevarje ja rannatoole, varem on seal olnud ka toidukiosk, aga teenuseid võiks vallavanema hinnangul olla hulga rohkem, alustades jalgratta- ja lõpetades paadilaenutusega.

Raap näeb hoonele kasutust ka talvel, mil saaks pakkuda teenuseid kalameestele. "Talvel on võimalik rannas mitmesuguseid üritusi korraldada, näiteks uisutamist järvejääl ja suusatamist rannaalal."

Maksumus selgub

Kauksis pole varem eraldi rannahoonet olnud. Detailplaneeringuga määratud asukohas tegutses kunagi müügikiosk, kust sai osta karastusjooke ja jäätist. Kavandatava hoone puhul seadsid vallavõimud tingimuseks, et see sulanduks loodusesse. Kaldkatusega hoonet hakkab ümbritsema laudtee.

Rannahoone maksumuseks on vald arvestanud 400 000 - 500 000 eurot, aga täpsemad maksukalkulatsioonid tehakse eelprojekti käigus. Raap märkis, et eelprojekt peaks valmima aasta lõpuks, kui ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) on lubanud avada piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetme taotlusvooru.

Korraga ei saa

Samuti jätkatakse toetuse küsimist Peipsiveere programmist, et ehitada edasi Kauksi rannapromenaadi. Eeltaotlus 38 000 eurole on saanud programmist heakskiidu ja selle rahaga saab järgmisel suvel teha arvestatava osa laudteest, ütles Raap, lisades, et tööde lõpuleviimiseks sellest ei jätku. "Arvestasime sellega algusest peale, et kõike korraga ei saa."

Kauksi rannapromenaadi esimese osa tööd tehti 2014. aasta suvel, kui rajati randa pääsuks uus laudtee. Selleks saadi toetust Peipsiveere programmist ja koos valla omaosalusega kulus töödeks ligi 40 000 eurot.

Kauksi rannapromenaadi projekti tegi valla tellimusel OÜ Artes Terrae. Projekti järgi lookleb Kauksi luidetel ja männiku all tulevikus ligemale kilomeetri pikkune laudtee, millest sopistuvad välja vaate- ja istumiskohad. Männimetsa alla paigutatakse tervisespordivahendid ja lasteatraktsioonid. Õhulise katuse alla tuleb aga pikniku- ja turuala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles