Üle-eestilised raamatukogupäevad saavad alguse Kohtla-Järvelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Täna saavad Kohtla-Järvel kokku rohkem kui sada raamatukogutöötajat, et avada remondinõelasilmast tulnud kultuurikeskuses vabariiklikud raamatukogupäevad.

Eesti raamatukoguhoidjate ühing hõikas raamatukogutöötajaid üle Eesti Kohtla-Järvele kokku Kohtla-Järve keskraamatukogu direktori Aime Aarmaa algatusel. Viimane on valmis unikaalse kultuurikeskuse ja uue ilme saanud kesklinna näitel murendama Kohtla-Järvest tekkinud kuvandit. "Ma tahtsin näidata, et Kohtla-Järve pole hall ja kole linn, nagu arvatakse, vaid rohelust täis," nentis ta.

Raamatukogupäevade avaüritusel on tervitussõnade lausujate seas ka kultuuriminister Indrek Saar.

Tuntud inimesed

Raamatukogupäevad kestavad 30. oktoobrini, pakkudes kümne päeva jooksul väga eriilmelisi üritusi. Traditsiooniks on saanud, et sel ajal võib kojulaenustusosakonnas kohata leti taga mõnd tuntud inimest.

Nii teenindavad 27. oktoobril Kohtla-Järve keskraamatukogus laenutajaid hoopis Kohtla vallavanem Etti Kagarov, Põhjaranniku ajakirjanik Irina Kiviselg ning luuletaja ja muusik Georgi Georgijevski. Iisakus laenutab raamatuid Iisaku kunstide kooli direktriss Pille Nagel, Kiviõli linnaraamatukogus linnapea Nikolai Vojeikin. Voka raamatukogus on 27. oktoobri pärastlõunal aga külaliseks kohalik koolipapa − Toila gümnaasiumi direktor Riho Breivel, kes võtab kaasa lõõtspilli.

25. korda toimuvad raamatukogupäevad pakuvad tänavu rohkesti ka muusikalisi üllatusi. Nii tehakse Narva-Jõesuu raamatukogus 27. oktoobril lähemat tutvust Viini valsikuningaga ning kuulatakse tema loomingut, Ahtme raamatukogus kõlavad 28. oktoobril aga Georg Otsa laulud, Aseris kuulatakse ja tutvustatakse plaate "Laulvad kirjanikud", "Virumaa muusikaveteranide Kuld -1" ning Mehis Kärbo "Elu rist sõna". Jõhvi keskraamatukogu lasteosakonnas toimub 24. oktoobril jututuba "Igal lapsel oma pill", kus räägitakse talulaste ja tänapäeva laste pillidest ning meisterdatakse taaskasutatud materjalidest pille. 30. oktoobril lauldakse seal aga beebikooliga vanaemade laule. Päev hiljem saavad väikesed lugejad laste jututoas raamatu "Väike Chopin" põhjal teada, kuidas väikesest Fredist kuulus helilooja sai.

Miks kõlab tänavustel raamatukogupäevadel nii palju muusikat? Sellepärast, et on ju muusika-aasta!

Oru raamatukogus toimub 23. oktoobril muusika-luuleõhtu, kus külaliseks on Zinaida Klõga, Iisakus musitseeritakse koos regilaulikutega ning sel üritusel on oodata ka üllatuskülalist. Ulvi raamatukogus korraldatakse 24. oktoobril klassikalise muusika päev, 27. oktoobril aga külalaulikupäev.

Raamat ja selle autor

29. oktoobril on Jõhvi raamatukogus külas Antarktika uurija Enn Kaup, kes on kirjutanud mitu põnevat raamatut. Toilas on homme külas raamatu "Valge Tähekiire seiklused" autor Marko Kaldur koos raamatu peategelasega − koer Tähekiirega.

Tudulinna raamatukogus toimub luuletaja Viivi Tõnise luulekogu esitlus, Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaalis leiab 23. oktoobril aset kohtumine kirjanik Anneli Lambiga. Avinurme raamatukogus kohtub 28. oktoobril koolilastega noorsookirjanik Reeli Reinaus.

Raamatukogupäevadel korraldatakse ka palju näitusi. Jõhvi keskraamatukogu lasteosakonna väljapanek "Helisev muusika" tutvustab lastele mõeldud muusikaraamatuid ja plaate. Nendest raamatutest koostatakse ka lühiülevaade, mis kulub marjaks ära nii lasteaedade ja algklasside õpetajatele kui lastevanematele. Samuti saab lasteosakonnas kaeda näitust "Pööningult leitud pillid".

Kiviõli linnaraamatukogu paneb välja filateelianäituse "Pillid markidel" Samuel Golombi kogust ja Jõhvi keskraamatukogu töötaja Gerri Orgma autorinukkude näituse. Narva-Jõesuu linnaraamatukogus sirvitakse 23. oktoobril omakujundatud laulikuid ning kuulatakse 1960.-1970. aastate heliplaate, meenutades möödunud aegu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles