Sonda vald on rahahädas

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkiviõli rekordiliselt madal hind on viinud Kiviõli Keemiatööstuse olukorda, kus maksude maksmiseks tuli pikendust paluda.
Põlevkiviõli rekordiliselt madal hind on viinud Kiviõli Keemiatööstuse olukorda, kus maksude maksmiseks tuli pikendust paluda. Foto: Matti Kämärä

Sonda vald seisab aasta lõpus silmitsi tõsiasjaga, et kaevandamisõiguse tasu mittelaekumise tõttu on neil eelarves 100 000 euro suurune auk, mis võib viia olukorrani, kus vald ei suuda oma töötajatele palka maksta.

Kuna Kiviõli Keemiatööstus ei ole maksnud oodatud ulatuses kaevandamisõiguse tasu ehk viimase 70 000 euro suuruse arve asemel sai vald 3000 eurot, tähendab see suurt eelarveauku, mille lappimiseks on jäänud väga vähe aega. "Kõige keerulisemaks teebki olukorra see, et aasta lõpuni on jäänud väga vähe aega ja leida ühe kuu eelarvest selline summa on äärmiselt keeruline," tõdes Sonda vallavanem Andrea Eiche.

Ülevaadet pole senini

Sellest, et Kiviõli Keemiatööstusel on raskusi oma maksukohustuste täitmisel, andis ettevõte Sonda vallale ise teada. Maksu- ja tolliamet, kes on ettevõttega sõlminud lepingu maksude ajatamiseks, ei ole vallale summade muutumise kohta saatnud ühtegi teadet − ühel hetkel laekus oodatud summa asemel pisku ning seda, kuidas on kokku lepitud edasine maksmine ja milliste summadega vald tulevikus arvestada saab, ei ole amet öelnud. "Meist sõideti lihtsalt üle," ütles Eiche.

Kui kunagi maksis omavalitsustele kaevandamisõiguse tasu keskkonnaamet, siis seadusemuudatusega käib tasu maksmine läbi maksu- ja tolliameti. Kui enne oli seaduses kirjas, et keskkonnaamet maksab kaevandamisõiguse tasu omavalitsustele kord kvartalis pärast summa laekumist ettevõtetelt, siis uus seadus ütleb, et tasu makstakse kaks korda kuus: 5. ja 20. kuupäeval. "Selle aja jooksul, kui seadus on kehtinud, pole amet seda kordagi täitnud − summad makstakse jätkuvalt kvartali kaupa. Ja nüüd isegi ei võeta vaevaks meid olukorrast teavitada," pahandas vallavanem.

Eiche sõnas, et ta ei mäleta küll täpselt, aga kui seadust muudeti ja summasid hakati liigutama läbi riigikassa, oli juttu ka sellest, et kui peaks tekkima olukord, et kaevandamisõiguse tasu ei laeku, on riigikassa puhver, et omavalitsused, kelle eelarvest lõviosa tuleb kaevandamisõiguse tasust, ei kannataks.

Maksudeks raha ei jätku

Sonda valla jaoks tähendab saamata jäänud 70 000 eurot kaevandamisõiguse tasu seda, et valla rahaasjades tuleb teha olulisi korrektiive. "Ma pole praegu kindel selleski, kas me suudame inimestele nende töötasu ära maksta. Kindlasti ei saa me maksta tasude pealt riigimakse. Kas maksu- ja tolliamet meile selles osas vastu tuleb või nõuab pärast meilt nende mittemaksmiselt viiviseid ja arestib meie arved, ei ole ma kindel. Saadetud küsimustele pole ma seni vastust saanud," kinnitas Eiche.

Eelarveauk teeb korrektiive ka valla hankeplaani. Asjad, mida plaaniti teha, jäävad aasta lõpus tegemata. Hullem on see, et juba tehtud tööde eest, mille maksetärmin käes, tasuda ei suudeta. "Peame läbirääkimisi maksetähtaegade pikendamiseks."

Eiche on püüdnud saada rahaküsimuste kohta selgust nii maksu- ja tolliametilt kui rahandusministeeriumilt, kuid vastust ei ole. Ka Põhjarannikul ei õnnestunud kahe tööpäeva jooksul sealt oma küsimustele vastuseid saada.

Ehkki segadus on tekkinud Kiviõli Keemiatööstuse raskuste tõttu, ei heida Eiche nendele midagi ette. "On arusaadav, et olukord põlevkivitööstuses on praegu keeruline, ja ettevõte meid oma raskustest ka teavitas. Erinevalt riigiametist, kes pole võtnud vaevaks meid asjadega kurssi viia."

Tunnistavad keerulist seisu

Alexela Grupi kommunikatsioonijuhi Norbert Kaareste kinnitusel on aasta 2015 möödunud neile, aga ka kogu Eesti põlevkivitööstusele keeruliselt, kuna põlevkiviõli maailmaturuhind on liikunud käsikäes naftahinnaga madalseisu. 2015. aasta on aga naftaturul toonud uued hinnalangusrekordid, kus toorme hinnad on langenud peaaegu kolm korda võrrelduna möödunud aastatel saavutatud hinnatipuga.

"Nende olude raames on suur väljakutse majandada põlevkivitööstust, kus ühelt poolt on vajadus suuremate keskkonnainvesteeringute järele ning teisalt tagada riigi poolt soovitud aina suurenev maksutulu. Märkimisväärne on siin tõdemus, et hoolimata aasta alguses toimunud maksutõusust, toob uus aasta taas põlevkivisektori-spetsiifiliste maksude tõusu, muutes olukorda tööstuste jaoks veelgi keerulisemaks," tõdes Kaareste. "Loodame, et nafta maailmaturuhinnad asuvad lähikuudel taas tõusule ning nii tekib põlevkivitööstustel jälle võimekus panustada nii keskkonnainvesteeringute kasvu kui ka kanda kasvavat maksukoormust. Seni on aga ääretult oluline, et riik mõistaks sektori keerulist olukorda, sest vaid üheskoos saame tagada põlevkivitööstussektori jätkusuutlikkuse."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles