Korteriühistud ei jaksa fassaade renoveerida

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle maja kõrval peatuvad nüüd möödakäijad pildistamiseks, ent kas see maal saab ka õiguse fassaadi edasi kaunistada, pole teada.
Selle maja kõrval peatuvad nüüd möödakäijad pildistamiseks, ent kas see maal saab ka õiguse fassaadi edasi kaunistada, pole teada. Foto: Peeter Lilleväli


Kohtla-Järve linnavalitsus on saatnud paljudele korteriühistutele kirjad palvega esitada fassaadide renoveerimise kavad. Mõnede majaomanike meelest on tegu surve avaldamisega.

Kohtla-Järve aselinnapea Riina Ivanova selgitas, et KÜ-dele on tõepoolest saadetud üle 300 kirja ja saadetakse veel.

"See ei ole ettekirjutus, vaid teade, mis tuletab majaomanikele meelde, et iga omanik kannab täismahus vastutust maja säilimise eest ja et hoolimatut peremeest võidakse karistada," ütles Ivanova.

80% kirja saanutest on neile juba ka vastanud ning üldpilt kõneleb Ivanova sõnul sellest, et suurem osa omanikke enne 5-7 aastat fassaade remontima hakata ei kavatse. "Ühest küljest on see kurb, sest kõik ju tahaksid, et linna ilme paraneks kiiremini, kuid see on ka mõistetav, sest paljud KÜd on võtnud laenu majasiseste süsteemide ja katuste kordategemiseks."

Teisalt on saadud teave rõõmustav - see näitab, et inimesed on hakanud ka oma majade välisilme pärast muretsema.

Neljas majas haldurina tegutsev Jelena Vilinski ütles, et sai linnavalitsuselt kirja vaid ühe maja aadressil - Tuuslari 7.

"Tähtaegu ei saa praegu nimetada, sest käesoleva aasta plaanid on juba koostatud ja järgmised üldkoosolekud minu majades toimuvad alles järgmisel aastal. Need on väikesed majad ja seal elab palju pensionäre. Meie bilansi juures on suure laenu saamine vähetõenäoline, seetõttu näib fassaadide remont üsna kauge väljavaatena."

Igale majale fassaadipass

Riina Ivanova tuletas meelde, et enne plaanide koostamist peaksid majaomanikud tellima linnavalitsuselt fassaadipassi, kus on loetletud kõik esitatavad nõuded. Fassaadipasse antakse välja tasuta ja tingimuste koostamisel arvestatakse võimaluse korral ka majavaldajate soove.

Enam kui 60 protsendil Kohtla-Järve majavaldajaist on fassaadipassid olemas, kuid hoolimata mitu aastat kestnud teavitamisest, leidub ikka veel inimesi, kes ei tea sellest ja teevad remonti omal äranägemisel. Näiteks hiljuti ilmus ühe vanalinnas asuva maja fassaadile erksavärviline maal. Omanike sõnul astuvad paljud möödakäijad hoovi sisse, et selle maali taustal pilti teha. Ent nagu selgus, on maal omanike omaalgatus ja fassaadipassist ei ole nad kuulnudki.

"Ehk on see tõesti ilus, ma ei ole ise näinud," kommenteeris Ivanova. "Tore, et inimesed midagi ikka teevad, aga see piirkond on miljööväärtuslik ala ja ma ei oska öelda, kas sinna selline kujundus sobib. Neil tuleb nüüd linnavalitsusse tulla ja lahendada see küsimus koos spetsialistidega ning vormistada fassaadipass. Me ei taha isetegevuse eest karistada, ent kui maal on miljööväärtusliku ala tingimustega vastuolus, siis peab see kaduma."

Soovitatavad on pastelsed toonid

Linna juhtkond ei kavatse põhimõtteliselt piirata majaomanike vabadust värvivalikul, ent soovitab valida pastelsed toonid. Sellegipoolest ilmus suvel Kalevi tänavale mahlakates toonides roosa- ja bordookirju maja, kus asub kauplus Anderson Äri.

"Kui nad soovitud värvitoonide näidiseid paberil esitasid, ei olnud need nii erksad," selgitas Ivanova. "Usun, et tegu on valearvestusega ja et niisugust efekti ei oodanud nad isegi. Muidugi ei hakka me ülevärvimist nõudma."

Kuigi üldpildi muutumist lähimas perspektiivis ette näha ei ole, nentis Riina Ivanova, et protsess on alanud. Kolme aastaga on linnas korrastatud 53 maja, peamiselt suurt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles