Narva valmistub taas noorte pianistide konkursiks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laureaatide kontsert Narvas 2010. aasta veebruaris. Klaveri taga on Yulia Yermalayeva Valgevenest, kes tunnistati parimaks vanemas vanuserühmas. Teda saadab Narva sümfooniaorkester.
Laureaatide kontsert Narvas 2010. aasta veebruaris. Klaveri taga on Yulia Yermalayeva Valgevenest, kes tunnistati parimaks vanemas vanuserühmas. Teda saadab Narva sümfooniaorkester. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Narva Chopini konkursi preemiate ja autasude nimel hakkab võistlema ligi 60 noort pianisti Eestist ning seitsmest välisriigist.

Chopini-nimeline konkurss on Narva üks vanemaid ja kindlasti ka tuntumaid. Üheksas Chopini konkurss peetakse Narva muusikakooli ja Geneva kultuurikeskuse ruumides 29. jaanuarist 4. veebruarini. 5. veebruaril toimub laureaatide kontsert Tallinnas Estonia kontserdisaalis.

Sel nädalal said teatavaks osavõtjate nimed kolmes vanuserühmas: kuni 12aastased (28 osavõtjat), 13-15aastased (15) ja 16-18aastased (18).

Nagu alati, on enim noori muusikuid koos õpetajate ja vanematega Venemaalt (20 registreeritud osavõtjat, peamiselt Peterburist ja Moskvast) ning Eestist (19 osavõtjat Tallinnast, Tartust, Narvast, Pärnust, Sillamäelt ja Kehtnast). Lisaks neile tuleb Aserbaidžaani, Valgevene, Läti, Leedu, Poola ja Ukraina esindajaid.

"Iga lapsega tuleb kaasa üks õpetaja ja enamasti ka lapsevanem. Konkursipäevil võõrustab Narva ligemale 150 külalist," teatas korralduskomitee juht Galina Moldon, kes märkis, et osavõtjate nimekirjas on ka selle konkursi austajatele juba tuttavaid nimesid.

15aastane ajalugu

Narva Chopini-nimelise konkursi ajalugu sai alguse 1997. aastal, mil Poola suursaadiku Eestis Jakub Wolasiewiczi algatusel toimus Eesti muusikakoolide õpilaste konkurss. 1999. aastal omandas konkurss rahvusvahelise staatuse - sellest võtsid osa Läänemere-äärsete riikide noored muusikud Eestist, Lätist, Poolast, Soomest ja Venemaalt. Tollest ajast on konkursist osa võtnud ligi 400 noort pianisti 20st Euroopa ja Aasia riigist. Žürii koosseisus on töötanud muusikuid Eestist, Lätist, Leedust, Poolast, Venemaalt, Soomest, Prantsusmaalt ja Saksamaalt. Alates 1999. aastast on Narvas toimunud kaheksa rahvusvahelist Chopini konkurssi; eelseisev on arvult üheksas.

2002. aastast kuulub konkurss Euroopa Liidu noorsookonkursside liitu (EMCY) ja toimub kord kahe aasta jooksul. Konkurssi toetavad Narva linnavalitsus, Eesti Vabariigi kultuuriministeerium, Poola Vabariigi kultuuri- ja rahvusliku pärandi ministeerium, Poola ja Prantsusmaa saatkond Eestis, Poola ja Eesti raadio ning teised organisatsioonid.

Parimad saavad preemiaid

Laureaatidele on ette nähtud preemiad suuruses 125-640 eurot. Lisaks sellele jagavad Galina Moldoni sõnul omalt poolt preemiaid ja auhindu konkursi toetajad ning sponsorid.

Osavõtutasu on endiselt 50 eurot (ei sisalda majutust). Narva linn eraldab igal aastal (ka nendel aastatel, mil konkurss ei toimu) Chopini konkursi korraldusele oma eelarvest 6400 eurot. Hasartmängumaksu fond eraldab 2012. aastal toimuvale konkursile 4474 eurot, Kultuurikapital 595 eurot. Toetajaid on teisigi. Alaline peasponsor on Poola ärimees Miroslav Pienkowski, kel on ettevõtteid ka Narvas.

Möödunud aastate tulemuste põhjal otsustades on edukaimad olnud Venemaa noored talendid, kes on pälvinud seitse esikohta eri vanuserühmades ja kolm grand prix´d (peaauhinna väärilist osalejat ei leia žürii mitte iga kord). Üsna eredalt säravad ka Eestimaa andekad noored - viis esikohta, kuigi mitte ühtegi peaauhinda. Poola noortel on kokku neli esikohta ja üks grand prix.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles