Aasta naisartist hindab enim siirust

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päev pärast valentinipäeva laulab esimest korda Jõhvi kontserdimajas Liis Lemsalu, kes lisaks superstaarile pälvis äsja aasta naisartisti tiitli.

Sul oli täna (intervjuu on tehtud 8 . veebruaril) ajaloo kontrolltöö külma sõja perioodist. Kuidas läks?

Loodan, et päris hästi. Sain kõikidele küsimustele vastatud ja kõik aastaarvud olid meeles.

Sattusid gümnaasiumi eelviimases klassis superstaari karussellile. Äkki oleks kõik lihtsam, kui tähelend oleks paar aastat varem või siis hiljem alanud?

Kui ma oleks sinna teele varem astunud, oleks ma olnud ebaküps ning hiljem oleks võinud tulla uued mõtted ja soovid vahele. Arvan, et aeg oli väga õige, kuigi - arvestades, et olen gümnaasiumi lõpuklassis - asjad vajavad lõpetamist. Ent asju saab teha ka üheaegselt.

Kuidas sul hetkel koolis läheb?

Kui suudan aega õigesti planeerida, on kõik hästi. 

Kas õpetajad saavad aru, et oled eriline õpilane?

Usun küll. Palju keegi seda välja näitab, aga eks nad saavad aru. Tunnen nende energiast, et paljud elavad mulle ka kaasa. See on väga positiivne ja mõnus. 

Kas kaasõpilastel on samuti uhke tunne, et nad õpivad aasta naisartistiga ühes klassis?

Mulle ei meeldi koolis nendest asjadest rääkida. Olen pigem tavaline õpilane ja me räägime tavalistest asjadest - kui nad just ise ei küsi. 

Kes on su Tallinna Nõmme gümnaasiumi seni kuulsamad vilistlased?

Lennart Meri on kooli lõpetanud, samuti Jaagup Kreem. Veel Malcolm Lincolni laulja Robin Juhkental. 

Elad küll Tallinnas, aga su kodu lähedal on suisa päris loodus...

Loodus on väga lähedal - maja kõrvalt algab raba. Võib ka öelda, et käin loodusest jõudu ammutamas. Loodus on meist targem.

Kui suure üllatusena tuli sulle aasta naisartisti tiitel?

See oli minule kõige ootamatum. Konkureerisin Getter Jaaniga, kes on nii palju vaeva näinud ja väga tubli olnud. Olin üsna kindel, et tema pälvib tiitli. Ma ei tea siiani täpselt, mille järgi žürii otsuse tegi, vahest seda ei langetatud figureerimise põhjal. 

Bändikaaslased vihjasid, et ma peaksin tänusõnad ette valmistama, ja ma ütlesin, et pole võimalik, et neid tarvis läheb. Lõpuks kirjutasin need igaks juhuks valmis.

Ja sa võtsid galal selle teksti oma rinnahoidja vahelt. Kui teadlik on sinupoolne manipulatsioon, kui suhtled meedia ja publikuga?

Kui oled sina ise, kui teed asju, mis sulle meeldivad, ja oled ise rahul, ongi kõik õigesti. Ei saa enda tegemisi teiste pärast muuta. Oleks võinud tänusõnad ka käe peale kirjutada, aga mõtlesin, et panen sinna. 

Pool aastat tagasi ütlesid, et tahad esineda siis, kui sul on oma lood esitada, kui sul on rohkem publikule öelda. Nüüd sul ongi ilmunud oma CD. Kas selle plaadi sünnitamine oli raske?

Seetõttu küll, et tegu oli nii uudse protsessiga. Olin alguses päris ebakindel ja enesekriitiline. Kui kirjutasin omaloomingut, sain aru, et olen õigel teel - sain sellele palju positiivset tagasisidet.

Loomingut ei saa eriti tagant sundida. Mõned lood plaadil on kirjutanud bändi klahvpillimängija Rene Puura, Lauri Pihlap, super laulukirjutaja on Ago Teppand. 

Oled sa kursis, kuidas su plaat "Liis Lemsalu" müüb?

Nii palju kui tean ja mulle on räägitud - ikka üllatavalt hästi. Tänapäeval, kui saab tasuta alla laadida igasugust muusikat, kui virtuaalmaailm on nii suur ja võimas, on plaadi ostmine artisti toetamiseks võrratult tähtis. Olen kõigile toetajaile ja kaasaelajaile väga tänulik.

Mis on plaadilt su lemmiklugu?

Lahe on, et plaat sai mitmetahuline. Peaaegu igaüks võib sealt leida loo, mis talle eriti meeldib, mis tekitab vau-tunde. Meeldivad tempokamad asjad - "Wanna Get Down", "Shake". On hea, kui lool on energia ja emotsioon taga. Samuti istub bändile Eurovisiooni konkursi lugu "Made Up My Mind".

Laulja on oma häälega kui muusikainstrument ja teisalt on ta ka interpreet. Hämmastav on, kuidas suudad näiteks Adele või Beyonce´i loo teha täiesti enda omaks, isikupäraseks. Kuidas see sul õnnestub?

Eks iga artist üritab teha lood omaks, anda neile oma isikupära. Arvan, et mul on veel väga palju, kuhu areneda. 

Sa oskad lisaks laulmisele ka väga hästi tantsida.

Lapsena Norras elades käisin laulmas koolikooris, see oli mu esimene kokkupuude laulmisega. Aga tantsida olen alati tahtnud - mulle meeldib ennast muusika järgi liigutada. Tantsides sa jutustad samuti oma lugu. Tantsima hakkasin Norrast naasmise järel WAFi tantsukoolis.

Mida sa teiste artistide muusikast oled äsja avastanud?

Olen äsja avastanud Austraalia laulja Gotye (s.o Wouter "Wally" De Backeri lavanimi).

Liis Lemsalu plaadiesitluskontsert toimub Jõhvi kontserdimajas kolmapäeval, 15. veebruaril kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles