Keskkonnafondi toetus annaks seiklusturismi keskusele armuaega

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui keskuse lõpuni ehitamisega tekkinud raskused välja arvata, on suusakeskuse avamine vastanud tegijate ootustele - alates eelmisest nädalavahetusest saavad suusa- ja lumelauasõbrad nautida Eesti pikimaid laskumisnõlvasid ning lähiajal avatakse ka kauaoodatud lumelauapark.
Kui keskuse lõpuni ehitamisega tekkinud raskused välja arvata, on suusakeskuse avamine vastanud tegijate ootustele - alates eelmisest nädalavahetusest saavad suusa- ja lumelauasõbrad nautida Eesti pikimaid laskumisnõlvasid ning lähiajal avatakse ka kauaoodatud lumelauapark. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaa omavalitsuste liit otsustab veebruarikuus, kas toetada keskkonnafondi ettepanekut 60 000 euro eraldamiseks Kiviõli seiklusturismi keskuse lõpuni ehitamiseks, mis annaks sihtasutusele lisaaega ülejäänud puuduva 100 000 euro leidmiseks. 

Ida-Virumaa omavalitsuste liidu keskkonnafondi nõukogu on seda meelt, et eraldada Kiviõli seiklusturismi keskuse valmis ehitamiseks 60 000 eurot, mis aitaks keskuse suure sammu võrra valmimisele lähemale. Kuna tegemist on kopsaka summaga, siis peab sellele oma heakskiidu andma veel omavalitsusliidu üldkogu, kus on raha eraldamiseks vaja saada lihthäälte enamus. Üldkogu koguneb 22. veebruaril.

Ideaalne lahendus keskkonnaprobleemile

IVOLi keskkonnafondi juhi Aivar Surva sõnul näevad nemad, et keskkonnafondi summadest tasub seiklusturismi keskust toetada, sest keskkonnateemaga on see tihedalt seotud. "Tegelikult on see keskkonnaprobleemidele parim lahendus. Kui me suudaksime kõiki keskkonnaprobleeme lahendada nii, et leitakse uued rakendused, siis oleksime omadega täitsa mäel. Me ainult ei likvideeri probleemi, vaid ehitame hoopis midagi uut," ütles ta.

Surva kinnitusel ei tähenda seiklusturismi keskusele sellise summa eraldamine, et muudeks tegevusteks raha enam ei jätkuks - selleaastased numbrid on praeguseks teada ning ka sügiseseks rahajagamiseks jääb varu. Peale selle püüab fond raha juurde leida.

60 000 euro eraldamine tähendaks seiklusturismi keskusele vähemalt osalise katte leidmist keskuse lõpuni ehitamiseks vajalikule 170 000 eurole. Viimase vajaliku summa lootis Eesti pikimate mäesuusanõlvadega ning Baltikumi suurima lumelauapargiga keskust rajav sihtasutus saada toetusena kultuuriministeeriumi kaudu. Loodetud raha jäi aga saamata ning see on venitanud keskuse ehitamist kriitilise piirini ehk senimaani, kus EASi eraldatud summade kasutamise tähtaeg on ähvardavalt lähedal.

Palju aega ei ole

SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liikme Janek Maari sõnul tähendaks keskkonnafondi toetus, et nad on suure sammu keskuse valmimisele lähemale astunud ning saanud veel puudu oleva umbes 110 000 euro leidmiseks armuaega. "Sisuliselt saaksime paar kuud ehitamisega edasi minna," ütles ta.

Juhul kui IVOLi üldkogu summa eraldamist toetab, on reaalne saada raha veebruarikuus.

"Märtsis tuleb meil teha konkreetne otsus selle kohta, kas me suudame järjest kõik valmis teha või peame projekti ajutiselt katkestama," ütles Maar. Otsus sõltub sellest, kas vajalik kate suudetakse leida või ei. Juhul kui raha leidmiseks on vaja veel lisaaega, tuleb ehitus peatada, et mitte riskida võimalusega, et tagasi tuleb maksta kogu toetuseks saadud 3 miljonit eurot.

Projekti peatamine tähendaks aga seda, et ehitajad saadetakse laiali ning hiljem tuleb uued leida, kes tööd lõpuni teeks. Eelkõige puudutab see just keskuse teenindushoone ehitamist. Selline katkestus tähendaks ilmselt ka kulude suurenemist.

Isegi sel juhul, kui ehitus ajutiselt katkestatakse, ei jää raha leidmiseks väga palju aega - sellel programmperioodil toetust saanud objektid peavad olema lõpetatud 2015. aastaks. Seiklusturismi keskusel on oma projekti lõpetamiseks aega mõned kuud. Juhul kui see tuleb peatada, peavad nad jätkamisel arvestama nii programmi üld- kui isiklike tähtaegadega.

Teenused ei kannata

"Küll ei tähenda see, et me ei võiks juba olemasolevaid teenuseid edasi pakkuda. Lihtsalt ehitustööd ise peavad seisma jääma," ütles Maar, kelle sõnul ei maksa suusasõpradel karta, et vastavatud laskumisnõlvad jälle kinni pannakse - seal sõidetakse niikaua, kui lund jätkub, ehk loodetavasti aprilli keskpaigani ning ka ülejäänud nõlvade ja lumelauapargi valmissaamisega probleeme ei teki.

Ka suvisele perioodile planeeritud atraktsioonide väljaehitamist keskuse ehitustööde katkestamine ei sega. Selleks, et mägiautodega sõita või trosslaskumist katsetada, tuleb teha küll veel lisatöid, kuid need ei ole seotud keskuse põhitöödega ning nende valmissaamisel takistusi ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles