Pankrannikul asuvast hostelist kasvas välja Valaste puhkeküla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valaste puhkeküla valmis, unistab selle omanik Indrek Arming matkarajast, mis võimaldab pärast vaateplatvormi sulgemist taas joale lähemale pääseda.
Valaste puhkeküla valmis, unistab selle omanik Indrek Arming matkarajast, mis võimaldab pärast vaateplatvormi sulgemist taas joale lähemale pääseda. Foto: Matti Kämärä

Valaste puhkemaja ja kohviku juurde kerkinud kämpingud annavad alust nimetada seda Eestimaa kõrgeima joa naabruses asuvat paika puhkekülaks, kus on oma koht ka külakiigel, lõkkeplatsil ja kooguga kaevul. 

Kohtla vallalt 10 hektari suurust maa-ala looduskaitsealusel pankrannikul rentiv OÜ Furmentum lõi mullu kevadel kopa maasse, et ehitada seitsme aasta eest katuse alla saanud puhkemajale lisaks neli kämpingut, mis võimaldavad privaatsemat puhkust neile, kes naabritega vannitoa jagamisest ei vaimustu.

Valastele ankrusse

Pastellrohelised majakesed pakuvad puhkajaile ulualust alates 1. maist. "Esimene broneering on juba tehtud," märkis Valaste puhkeküla omanik Indrek Arming, kelle sõnul on teave Valaste puhkepaiga laienemisest jõudnud majutusasutuste portaali booking.com vahendusel otsapidi Venemaale Peterburi, kust tuligi esimene sooviavaldus võtta üks majakestest augustis kaheks nädalaks üürile.

Lisaks Venemaa turistidele on Valaste meeltmööda ka lätlastele, kes Eestimaal reisides eelistavad jääda Ida-Virumaal ankrusse sageli just selles, joa juures asuvas puhkepaigas, mis pärast kämpingute valmimist võimaldab veelgi hubasemat olemist.

Õhksoojuspumba ning elektriradiaatoritega varustatud majakestes on väike köök, vannituba ja elutuba. Magamisasemeks on lae alla ehitatud lavats, ent toas on ka lahtikäiv nurgadiivan.

"Kaks täiskasvanut ja kaks last mahuvad ilusti ära," on Armingu sõnul see puhkepesake paras neljale inimesele. Kuid hea tahtmise korral mahub sinna rohkemgi. Olenemata öömajaliste arvust, maksab majakese ööpäevane rent 70 eurot.

Igal aastaajal

Kuigi majakesed asuvad üksteisele lähedal, pole seda muret, et looduskaunisse kohta tulnud puhkaja on sunnitud pärast ruloo kergitamist esimese asjana naabriga tõtt vaatama. "Maja projekt on tehtud nii, et akendest paistab ikka loodus, mitte teine maja," sõnas puhkeküla omanik.

Ühisteks kokkusaamisteks on mõelnud aga suur lõkkeplats, mis korraliku jaanitulegi välja veaks, ning külakiik. Lisaks neile on kämpingute juures grillikoda ja väike lehtla.

Puhkuse sisustamise kõrval sobib Valaste puhkeküla ka tähtpäevade korraldamiseks - ämma sünnipäevast asutuse peoni välja, sest kämpingud ja puhkemaja kokku majutavad ära ligi 40 inimest ning soovi korral on võimalik seal ka telkida. Viie toaga puhkemaja on varustatud ka seminaride korraldamiseks vajalikuga, nii et ka seda laadi üritused on Valastele teretulnud.

"Kuigi põhiline elu käib siin siiski hooajast hooajani, pakuvad kämpingud lisaks puhkemajale majutust igal aastaajal," sõnas Arming, et Peterburi turistid on seda paika eelistanud ka aastavahetustel.

Unistus matkajarast

Koos sisustusega ligi 170 000 eurot maksma läinud kämpingute ehitamine sai võimalikuks PRIA Leaderi meetme toel.

Puhkeküla ja Valaste joa ümbrust hooldava MTÜ Kirde-Eesti Puhkerajad juhatuse esimehena on Armingul tagataskust võtta ka matkaraja ehitusprojekt, mis annab lootust, et kunagi pääseb Valastel peatuv turist seda juga taas korralikult imetlema.

Pärast eluohtlikuks muutunud platvormi sulgemist seda võimalust paraku pole.

"Platvormi keerdtrepp on täiesti heas korras ning seda saaks matkaraja alguses ära kasutada," märkis Arming, kelle sõnul kulgeks teekond sealt edasi mööda laudteed läbi metsa mere äärde välja ning tõuseks pärast kilomeetrist rännakut Ontikal taas pankrannikust üles. "Plaan on, aga esialgu puudub selle teostamiseks raha ning ka keskkonaateenistus pole Ontika kaitsealal ehitusreegleid veel kehtestanud. Aga eks aeg näitab."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles