Kiviõli seikluskeskus valmib septembris

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli seikluskeskuses on sellel suvel toimetatud eelkõige mäel, et seal saaks kihutada mägiautodel ning laskuda trossiga mäe otsast alla. Nüüd jätkatakse ka keskuse enda ehitustöid, mis peaksid lõppema septembris.
Kiviõli seikluskeskuses on sellel suvel toimetatud eelkõige mäel, et seal saaks kihutada mägiautodel ning laskuda trossiga mäe otsast alla. Nüüd jätkatakse ka keskuse enda ehitustöid, mis peaksid lõppema septembris. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli seikluskeskuse ehitamine, mis vahepeal ajutiselt katkestati, jätkub täna tänu riigilt ning Kiviõli Keemiatööstuselt tulnud rahasüstile, mis lubab keskuse täies mahus sügiseks valmis ehitada. 

Aprillis rahaprobleemide tõttu ajutiselt ehitamise peatanud Kiviõli seikluskeskus lööb täna uuesti kopad maasse, et jätkata pooleliolevaid töid kütte-, vee- ja kanalisatsioonisüsteemide ehitamisel ning peahoone lõpetamisel. Lõplikult peaks keskus valmima septembrikuus, täpselt sellel ajal, mis EAS on tööde tegemiseks ette näinud.

Riik täitis lubaduse

Seiklusturismi keskuse ehitamine peatati ajutiselt aprillikuus, pärast seda kui sai selgeks, et kultuuriministeerium, kes aastaid tagasi lubas panustada keskuse ehitamisesse 170 000 eurot, on otsustanud, et rohkem Kiviõli poolkoksimäele kavandatud seiklusturismi keskuse jaoks raha ei anta. Ehitus sai aprillikuuni jätkuda vaid tänu sellele, et omavalitsuste liidu keskkonnafond panustas sinna 60 000 eurot. Vastasel juhul oleks ehitamine tulnud peatada juba varem.

Praeguseks on 110 000 euro suurune eelarvejääk riigi poolt EASi kaudu kaetud. "See summa on meil juba olemas ning 20. juunist alustame uuesti ehitust," kinnitas SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus juhatuse liige Janek Maar, kelle sõnul on lisaks vee- ja kanalisatsioonisüsteemide ehitamisele vaja teha veel terve hulk pinnasetöid ning teha korda peahoone, kus praegu on korralikult välja ehitamata kolmas korrus.

Lisaks 110 000 eurole, mis riigilt saadi, sõlmis seikluskeskus koostöölepingu Kiviõli Keemiatööstusega, kes panustab keskuse ehitamise lõpetamisse omakorda 50 000 eurot, mis algselt oli plaanis katta laenurahaga. "Pärast seda kui meil finantseerimisprobleemid tekkisid, muutusid liisinguettevõtted meie suhtes väga ettevaatlikuks ning keegi ei soovinud tuhahunnikusse raha panna," tunnistas Maar, et pankadega läbirääkimine tulemusi ei andnud, kuid tänu keemiaettevõttele sai ka see rahaküsimus lahendatud ning keskuse tulevik on selle võrra kindlam.

Maari ennustuste kohaselt võib keskuse ehitamine minna mõnevõrra kallimaks, kui nad algselt prognoosisid, kuid vahe, mis võib küündida paarikümne tuhande euroni, ei ole kaelamurdev ning selle raha keskus leiab. "Praegu tundub küll, et september, mis meil on EASi projekti lõpetamistähtajaks, on täiesti reaalne," lisas ta.

Tutvustavad keemiaettevõtte ajalugu

Kiviõi Keemiatööstusega sõlmitud koostöölepe on kümneaastane ning sellega on tunnistatud mäe kõrval tegutsev ettevõte nende suurtoetajaks. Vastukaaluks saadud rahasüstile hakkab keskus oma külalistele tutvustama keemiaettevõtte ajalugu alates sellest, kuidas nüüdseks seikluskeskuseks saanud mägi Kiviõli servas asuvale põllule tekkis.

"Oleme planeerinud, et ekspositsioon keemiaettevõtte ja mäe ajaloo tutvustamiseks võiks olla meie vastuvõturuumis ning treppidel," ütles Maar, et lõpuni pole veel selge, mida ja kuidas nad eksponeerima hakkavad, kuid tulemus peaks olema selline, et see oleks põnev vaadata. Ekspositsiooni valmimisajaks pakub Maar uue suusahooaja algust.

Keemiaettevõte ei panusta keskusesse aga mitte ainult rahaliselt - ettevõte on aidanud kaasa pinnase ja tehnikaga, samuti annab ta keskusele võimaluse korraldada oma suletud karjääris ATV-safareid. ATV-sõidud on üks olulisemaid suviseid meelelahutusi, mida keskuses pakutakse. Peale selle ehitatakse seal lähiajal välja mägiautode rada ning trosslaskumine poolkoksimäe tipust. Mõlemaid atraktsioone saab nautida veel tänavu suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles