Vanemad viivad lapsed Kohtla-Järve loomemajast ära

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurem osa esmaspäeval koosolekule kogenud Vallatutes tantsivate laste vanematest otsustas oma lapsed Kohtla-Järve loomemajast seal tekkinud ebaterve õhkkonna tõttu ära võtta.
Suurem osa esmaspäeval koosolekule kogenud Vallatutes tantsivate laste vanematest otsustas oma lapsed Kohtla-Järve loomemajast seal tekkinud ebaterve õhkkonna tõttu ära võtta. Foto: Jevgeni Kapov

58 lapsevanemat võtavad oma järeltulijad Kohtla-Järve koolinoorte loomemaja direktori Anna Rentiku ja rühma endise juhendaja Tatjana Bulatšik-Verhovski vahelise konflikti tõttu poole sajandi vanusest tantsurühmast Vallatud ära.  

Rentiku ja Bulatšik-Verhovski vaheline tüli on kestnud juba pikemat aega ja ebaterve õhkkonna tõttu lahkus tantusjuht septembris ametist.

Lastevanemate poolt esmaspäeval kokkukutsutud  koosoleku alguses tervitasid Vallatute tantsijad endist õpetajat aplausiga ning kinkisid talle hiljutise õpetajate päeva puhul lillekimpe.

Hull olukord

Lastevanemate algatusrühma esimehe Natalja Vahi sõnul kogunesid nad selleks, et rääkida kujunenud olukorrast kõigile Vallatute liikmetele ja saada tekkinud probleemide kohta vastuseid linnaametnikelt.

Kui koosolekut juhtinud Nelli Belosvet palus aselinnapea Niina Aleksejeval anda loomemaja direktori tegevusele hinnang, keeldus viimane sellest. Ta ütles, et õpilaste juuresolekul pole sääraseid teemasid pedagoogiline arutada. Kuid ta tunnistas, et loomemajas tekkinud olukord ei meeldi talle.

Kuigi septembris selgitas loomemaja direktor Anna Rentik direktor, et normide kohaselt piisab 74 õpilasele kahest õpetajast, kes jäid Vallatutesse tööle, tuli hiljuti koolinoorte loomemajja tööle uus koreograaf: töölt lahkunud Tatjana Bulatšik-Verhovski kohale asus Tatjana Tulskaja.

Lastevanemate pärimise peale, miks pakuti uustulnukale kohe vanemõpetaja kohta ega kuulutatud vabanenud ametikoha täitmiseks välja konkurssi, nagu seda nõuab koolinoorte loomemaja põhikiri, vastas Rentik: "Ma ei saanud tantsukollektiivi diplomeeritud spetsialistita jätta, Tulskajal jagub nii haridust kui kogemust."

Lastevanemad avaldasid nördimust, et linnavalitsus pole aastaid korraldanud loomemaja direktori konkurssi. Nende sõnul on kohusetäitjaks määratud juhil õigus oma ülesandeid täita kuni viis aastat, Anna Rentik aga on selles ametis juba kaheksa ning seetõttu on ammu vajadus korraldada direktori kohale sobiva inimese leidmiseks konkurss.

Mitmesuguseid loomemaja majandamisega seotud etteheiteid tõrjunud Aleksejeva ütles, et neid  küsimusi ei ole mõtet arutada enne, kui pole dokumentaalset tõestust. Tema sõnul kontrollib linnavalitsus praegu loomemaja rahaasju.

"Me peame loomemajas valitsevat olukorda meie lastele igati ebasoodsaks, isegi ohtlikuks, seepärast on igal lapsevanemal õigus ise otsustada, kuidas toimida," luges Nelli Belosvet ette otsuse, mis pandi hääletamisele.

Vastuseks kirjutasid 58 vanemat kohe avalduse oma laste äravõtmiseks tantsurühmast. Mõned ütlesid, et peavad veel aru. Õpetajad Jekaterina Lissina ja Kristina Zibinova lahkuvad tõenäoliselt samuti.

Jätkavad tantsimist mujal

Tatjana Bulatšik-Verhovski palus kokkutulnutelt juhtunu pärast veel kord vabandust. "Ma ei reetnud teid ega kujuta oma elu Vallatuteta ette," rõhutas ta veel kord.

Ta ütles, et õppeaasta algul oli väga raske leida teist treeningpaika, kuid nüüd läks tal see korda. "Ma loodan, et kuu aja jooksul saan vastu võtta need, kes tahavad minuga jääda," teatas ta, mille peale lapsed reageerisid  valjuhäälse hurraa ja aplausiga.

"Loodan väga, et kõik õnnestub ning peagi saan ma oma õpilastega kohtuda juba teises kohas ning ühist loominguprotsessi jätkata," ütles Tatjana Bulatšik-Verhovski.

Tema sõnul soovitasid vanemad tal ka Vallatute nime kasutamise õiguste eest võidelda. "Oleks vist õige, kui see jääks neile, kes ta kuulsaks tegid. Kuid tuuleveskitega pole jaksu võidelda - me alustame lihtsalt nullist ning tõestame veel kord oma loomingulist järjepidevust," lubas Bulatšik-Verhovski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles