Rein Lang loobus Ida-Virumaal kandideerimisest

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Peeter Lilleväli

Reformierakonna üks staažikamaid liikmeid ja erisugustes ministriametites olnud Rein Lang loobus riigikogusse kandideerimisest Ida-Viru ringkonnas.

Lang osales Reformierakonna sisevalimistel Ida-Virumaal ja sai piisavalt hääli, et pääseda kandidaatide nimekirja. Kuid juba enne sisevalimisi ütles ta Põhjarannikule, et tema kandideerimine Ida-Virumaal pole sisevalimiste tulemustest sõltumata veel sugugi kindel. Nüüd teatas Lang, et loobub riigikogusse kandideerimisest. "Otsustasin, et jätan seekord vahele," sõnas ta.

Ka Reformierakonna Ida-Viru piirkonna juht Deniss Boroditš ütles, et teab Langi loobusmisotsusest. Kuidas Rein Lang sisevalimistel Ida-Virumaal kandideerima sattus, kui ta ise sellest huvitatud polnud, selgitas Boroditš nõnda: "Küllap keegi siis pakkus Langi välja. Kuna ta ise ennast ei taandanud, siis jäigi ta nimekirja."

Ida-Viru valimisringkonnas sisevalimistel osalenud 13 kandidaadist pääsesid kümneliikmelisse nimekirja peale Rein Langi veel Jõhvi praegune vallavanem Aivar Surva ja endine vallavanem Tauno Võhmar, Jõhvi vallavolikogu esimees Niina Neglason, Lüganuse vallavolikogu liige Enno Vinni, Avinurme vallavanem Aivar Saarela, Toila vallavanem Tiit Kuusmik, riigikogu liikmed Deniss Boroditš, Ain Seppik ja Rein Aidma.

Kes kandidaatidest kui palju hääli sai ja milliseks kujunes nende omavaheline järjestus, seda Reformierakond Boroditši sõnul ei avalikusta.

Joone alla jäid Ida-Viru keskhaigla ülemarst Aime Keis, Narva tööstuspargi tegevjuht Vadim Orlov ja Kiviõlist pärit Reformierakonna noortekogu välissekretär Kevin Tammearu. Kas keegi neist kolmest võiks saada valimisnimekirjas Rein Langist vabaks jäänud koha, pole praegu teada. See oleneb sellest, kas Ida-Virumaa valimisringkonda jääb kaheksa või seitse mandaati. Seitsme mandaadi korral tohib valimisnimekirjas olla maksimaalselt üheksa kandidaati. Otsuse peaks vabariigi valimiskomisjon teatavaks tegema lähipäevil.

2011. aastal kogus Reformierakond Ida-Virumaal 4680 häält, millega sai 12,5protsendilise toetuse. Erakond teenis maakonnast ühe mandaadi, mis läks parimana 2127 häält kogunud Euroopa Parlamendi liikmele Kristiina Ojulandile. Tema asendusliikmena võttis koha riigikogus sisse Rein Aidma, kelle poolt hääletas 1250 idavirulast. (PR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles