Uue piiripunkti väljaehitamiseks ei jätku raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi esialgsete plaanide kohaselt pidid ehitustööd Narva piiripunkti jalakäijate ja sõiduautode terminalis lõppema aastavahetuseks, pandi reedel siin alles nurgakivi.
Kuigi esialgsete plaanide kohaselt pidid ehitustööd Narva piiripunkti jalakäijate ja sõiduautode terminalis lõppema aastavahetuseks, pandi reedel siin alles nurgakivi. Foto: Irina Kivimäe

Narvas sai reedel nurgakivi piiripunkti jalakäijate terminal, mis koos sõiduautode terminaliga peaks valmima eelolevaks suveks. Veoautode terminali väljaehitamise jaoks aga praegu raha pole.

Plaanide järgi kahekordistab uue piiripunkti valmimine läbilaskevõimet piiril.  Eile nurgakivi paneku tseremoonial käinud siseminister Hanno Pevkur ütles, et ehitustööde maksumus kujunes oluliselt suuremaks sellest summast, mida algul eeldati.

Hind kahekordistus

"Kui meie esialgne hinnang ütles, et ehitus läheb maksma 5 miljonit eurot, siis tegelikult kujunes hanke maksumuseks 9 miljonit ja arheoloogiliste väljakaevamiste tõttu läheb see veel kümne protsendi jagu kallimaks," sõnas siseminister Põhjarannikule.

Läinud suvel avastati uue piiripunkti ehitustööde krundilt inimsäilmed, mistõttu tuli ehitustööd peatada, kuni arheoloogid seal oma tööd tegid. Seetõttu ei saa uut piiripunkti aastavahetuseks avada, nagu algselt kavas oli, vaid eeldatavasti valmib objekt eelolevaks suveks.

"Ümberprojekteerimine, uued lahendused, mis on seotud väljakaevamistega, on teinud tööd veelgi kallimaks," märkis Pevkur, et tööde kallinemine tähendab seda, et suveks ehitatakse välja vaid osa piiripunktist.

"Oleme piiripunkti valmimise jaganud kahte etappi: jalakäijate ja sõiduautode osa planeerime avada kevadsuvel, veoautode terminal jääb aga ootama uut rahastust," sõnas ta. Kust see raha võtta, Pevkur öelda ei osanud.

"Tegeleme intensiivselt sellega, et leida puuduolevad 2,5-3 miljonit eurot,  et jõuda veokite terminali lahenduseni. Aga ma ei saa praegu öelda, kust see raha järgmises riigieelarves võtta," lausus siseminister.

Paratamatud ebamugavused

Narva piiripunkti ehitustööd on aga andnud tagasilööke idaturistide puhul. Narva linnapea Eduard East kirjutas hiljuti seetõttu politsei- ja piirivalveameti direktorile Elmar Vaherile kirja, et piiriületuse probleemid mõjutavad negatiivselt piirkonna majutusettevõtteid.

Siseminister Pevkur ütles, et iga ehitusega tekib probleeme, eriti kui jutt on Narva piiripuktist, kus on väga suur liikluskoormus. "Probleemid tuleb üle elada selleks, et kui piiripunkt valmib, on piiripunkti läbilaskevõime kaks korda varasemast suurem. Loomulikult on püütud teha plaan, mis häiriks piiriületust nii vähe kui võimalik, aga eeldada seda, et piiriületusel häireid ei teki, siiski ei saa," lausus minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles