IRLi esinumber Ida-Virumaal on Samost ja viimane Kelam

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost.
Anvar Samost. Foto: Peeter Lilleväli

Isamaa ja Res Publica Liidu esinumber riigikogu valimistel  Ida-Virumaa ringkonnas  on aasta alguses poliitikasse siirdunud ajakirjanik Anvar Samost, üheksaliikmelise nimekirja lõpus on Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam. 

IRL tegi esimesena teatavaks kõik oma kandidaadid Ida-Virumaal. Kui Samostist sai esinumbri favoriit juba kuu aega tagasi, siis erakonna kogu nimekirja pani IRLi Ida-Viru piirkonna juhatus kokku esmaspäeval.  Samostile järgneb Kiviõli Kaubahoovi pearaamatupidaja Kaja Kreisman, kes kuulus asendusliikmena riigikogusse 2013. aasta algusest kuni tänavuse märtsini. Nimekirja kolmas on Ida-Viru maavanem Andres Noormägi, kelle järel tuleb praegu pensionil olev endine Narva Elektrijaamade tegevjuht ja riigikogu liige Ants Pauls.

Esinelikule järgnevad IRLi aktivist Ida-Virumaal Janek Raik, Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse hankespetsialist Risto Lindeberg, kes on olnud ka Kiviõli abilinnapea, Jõhvi vallavalitsuse majandusspetsialist Aivo Tamm ja Jõhvi metodisti kiriku pastor Artur Põld. Nimekirja lõpus on alates 2004. aastast kolmel korral Euroopa Parlamenti valitud Tunne Kelam.

IRLi Ida-Viru piirkonna juht Joel Guljavin sõnas, et suure tõenäosusega kinnitab erakonna volikogu sel laupäeval valimisnimekirja muutusi tegemata.

Tema sõnul on 78aastane Tunne Kelam kinnitanud, et juhul, kui ta saab Ida-Virumaa inimestelt nii palju hääli, et ta saab koha riigikogus, tuleb ta Euroopa Parlamendist ära.

Sondas elanud ja Kiviõli 1. keskkooli lõpetanud Samost rääkis Põhjarannikule, et temale oli Ida-Viru päritolu otsuse tegemisel, kus kandideerida, olulise tähtsusega. "Mul on siin palju häid tuttavaid. Tunnen Ida-Virumaa olukorda väga hästi: nii kohalikku ettevõtlust kui kultuurielu. Ma tunnen end siin kindlamalt kui kusagil mujal," tunnistas ta.

Joel Guljavini sõnul on erakonna eesmärk koguda Ida-Virumaal nii palju hääli, mis kindlustaks vähemalt ühe koha riigikogus. "Meie nimekirja vaadates peaks see olema jõukohane ülesanne," ütles ta, lisades, et mitme varasema korraga võrreldes oli nüüd ka konkurents nimekirja pääsemisel. "Mitmed inimesed pidid kõrvale jääma."

Eelmistel valimistel Ida-Virumaal IRLi esinumber olnud ja siin ringkonnamandaadi teeninud olümpiavõitja Erki Nool ei olnud Joel Guljavini sõnul siin kandideerimisest enam huvitatud. (PR)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles