LAULUPIDU: Erika Kõllo ja Urve Kilk pälvisid kõrge tunnustuse

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kodarraha on aumärk, mis on kõrgeim austusavaldus pühendumise eest laulu- ja tantsupidude väärtuste hoidmisel ja edasikandmisel.
Kodarraha on aumärk, mis on kõrgeim austusavaldus pühendumise eest laulu- ja tantsupidude väärtuste hoidmisel ja edasikandmisel. Foto: ERR

Juubelilaulu- ja -tantsupeo puhul anti esimest korda välja kodarrahad, mis on aumärgina kõrgeim austusavaldus pühendumise eest laulu- ja tantsupidude väärtuste hoidmisel ning edasikandmisel.  

Tunnustuse saajad valisid välja Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus, Eesti kooriühing ning Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts.

Erika Kõllo.
Erika Kõllo. Foto: Matti Kämärä

"Ma valetaks, kui ütleks, et see mind ei liigutanud," ütles laulu- ja tantsupeo Ida-Virumaa kuraator Erika Kõllo, näidates uhkusega kodarraha, mis on ajalooliselt olnud Eesti eripärane ehtetüüp. "Kahtlemata liigutas, see tuli mulle suure üllatusena. Enamik kodarraha saajaid olid väga tuntud ja tunnustatud dirigendid; kuraatoreid oli nende seas ainult mõni."

Kõige rohkem ongi Kõllo osalenud pidudel korraldajana, mitte laulja ega tantsijana. "Ja selles rollis saab tegelikult samuti piisavalt emotsioone," kinnitas ta. 

Urve Kilk.
Urve Kilk. Foto: Matti Kämärä

Kauaaegne tantsujuht Urve Kilk saatis seekordsel tantsupeol naisrühma Kuppari ja Kohtla-Nõmme pererühma. "Tantsupeo etendused vaatasin kõik ära: kolm ametlikku ja ühe peaproovi-etenduse. Kõige parem etendus oli minu meelest reede hommikul. Siis olid tantsijad värsked ja ilm ka väga hea. Idatribüünilt oli seda väga ilus vaadata."

Tantsupeo esimest etendust jälgis Kilk kellatorni juurde ehitatud poodiumilt koos teiste tantsupeo aujuhtide ja laulupeo teenekate dirigentidega. "Noored tantsijad aitasid meid trepist üles ja alla. Niisugune lugupidamine ja hoolitsus on teinud südame väga soojaks," rääkis Kilk, kes on olnud kolm korda tantsupeo liigijuht.

Sellega on Kilk ära teeninud ka kaarikusõidu rongkäigus kolonni eesotsas ega pea viit kilomeetrit ise marssima. "Läksin pärast oma rühmadele vastu ja veel üks kord laulukaare eest läbi," rääkis tantsujuht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles