Põhjamaade nädal toob novembrikuu hämarusse sära

Põhjarannik
Copy
Põhjamaade nädala Narvas avab rahvusvaheliselt tuntud jutuvestja Meg Nömgård.
Põhjamaade nädala Narvas avab rahvusvaheliselt tuntud jutuvestja Meg Nömgård. Foto: norden.ee

11.-17. novembrini Narvas toimuv Põhjamaade nädal toob novembrikuu hämarusse sära ja piduliku meeleolu ning tutvustab traditsioone, mis põhjamaa inimese tuju heaks ja südame soojaks teevad. Kavas on mitmesugused üritused lastele, noortele ja täiskasvanutele: näitused, filmi-, sauna- ja kokandusõhtud ning teemakohtumised.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis ja Põhjamaade saatkonnad jätkavad iga-aastast traditsiooni, tuues Ida-Virumaa inimesteni põhjamaalaste väärtusi ja kultuuri.

"Põhjamaade nädala läbiv teema on "Pidu Põhjalas". Kogu nädala kestel räägime Põhjamaade lugusid ning tutvustame sealseid tähtpäevi ja nendega seotud traditsioone. Kui tahate teada saada, kuidas peetakse tähtpäevi Skandinaavias, millised on sealsed tavad, sh jõulukombed, ning milliseid roogi võib leida norralaste peolaualt, siis tasub kindlasti Põhjamaade nädalast osa võtta," kutsub ürituse projektijuht Jevgeni Timoštšuk.

Põhjamaade nädala Narvas avab rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud jutuvestja Meg Nömgård, kes on üles kasvanud Smålandi põliste metsade keskel koos sealt pärinevate muinasjuttude, muistendite ja legendidega. Tema juttude varasalve kuuluvad pajatused paljudest maailma nurkadest ja need pakuvad põnevat kaasaelamist nii väikestele kui ka suurtele.

Nädala põhisündmuseks kujuneb meeleoluõhtu "Pidu Põhjalas", kus Põhjamaade saadikud tutvustavad Põhjamaade traditsioone ja pidustusi.

Mõlemad üritused on inglise keeles tõlkega eesti ja vene keelde.

Narva Apollo kinos näidatakse Põhjamaade tänapäevaseid filme. Neist üht − kogu pere seiklusfilmi "Solan ja Ludvig: Reis kuule" − saab vaadata nii eesti kui ka vene keeles.

Laupäeval toimub Narva keskraamatukogus kirjanduslik lõuna, kus loetakse ette katkendeid Karen Blixeni raamatust "Babette'i pidusöök" ning tutvustatakse autori teisi teoseid. Kirjaniku tutvustusele järgnevad kohvilaud ning filmi "Babette'i pidusöök" (Taani 1987, rež. Gabriel Axel) ühisvaatamine.

Põhjamaade nädala lõpetab Narva jõe kaldal toimuv suur saunapäev. Joaoru rannahoone juures võtab koha sisse kaitseliidu Alutaguse maleva "sõjaautosaun" ehk vanasse ZILi sõjaväeautosse ehitatud saun. Orava talust tuleb kohale ratastel saun. Sündmus on tasuta ning sellest on oodatud osa võtma kõik huvilised.

Põhjamaade nädala raames toimuvate üritustega saab lähemalt tutvuda internetis aadressil www.norden.ee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles