Sillamäe kultuurikeskuses sütitavad publikut mustlastantsud ja -laulud

Copy
Ansambel Al Sol jagab oma kirge mustlasmuusika ja -tantsude vastu meeleldi ka publikuga.
Ansambel Al Sol jagab oma kirge mustlasmuusika ja -tantsude vastu meeleldi ka publikuga. Foto: Erakogu

Pühapäeval, 27. oktoobril kell 17 tutvustab mustlastantsuansambel Al Sol Sillamäe kultuurikeskuses oma folkloorikavaga "Romano Rat" ("Mustlasveri") mustlaste rikkalikku ja algupärast kultuuri.

Tallinnast pärit tantsuansambel Al Sol on mustlaskultuuri Eestis aktiivselt tutvustanud juba ligi kaks aastakümmet. Ansambli asutas 2006. aastal Natalija Ilves eesmärgiga säilitada ja arendada mustlaste folklooritantsu professionaalsel tasandil.

Kollektiivi nimi pärineb Hispaaniast ning tähendab tõlkes "Päikese all". Ansambli juhi sõnul on see nõnda ajalooliselt välja kujunenud: algul tegelesid innustunud tantsijannad flamenkoga − sealt ka nimi. Ajapikku sukeldusid nad mustlaskultuuri, kuid ei hakanud uut nime välja mõtlema, sest mustlastantsud on sama väljendusrikkad ja päikeselised.

Al Sol on esinenud Lätis, Soomes, Venemaal ja Prantsusmaal ning nende esinemisgeograafia üha laieneb. Nad on võitnud mitmeid mustlaskultuuri festivale ja konkursse ning kahel korral pälvinud folklooritantsu maailmakarikavõistlusel hõbeda.

Ansambel koosneb endistest professionaalsetest tantsijatest, keda ühendab sügav huvi mustlaskultuuri vastu.

"Minu vanaisa oli mustlasrahva esindaja. Mustlasjuuri on ka mõningatel teistel meie kollektiivi liikmetel, kuid mitte kõikidel," sõnas Natalija Ilves. "Sellest hoolimata ühendab meid kõiki huvi mustlaskultuuri vastu. Meie ansamblis on kõik kogenud tantsijad ning mustlastantsudega tegeleme samuti professionaalsel tasemel: käime igal aastal tuntud koreograafide juures koolitustel ning kutsume õpetajaid ka enda juurde."

Meeleolukas sõuprogrammis "Romano Rat" astuvad ühes mustlastantsuansambliga lavale Gnessinite-nimelise muusikaakadeemia lõpetanud silmapaistev laulja Rafael Šarafetdinov ning Eesti muusika- ja teatriakadeemia lõpetanud kitarrivirtuoosid Svjatoslav Bortsov ja Aleksandr Nevski.

"Oleme Rafaeliga koostööd teinud juba palju aastaid. Tema repertuaaris on rohkelt kauneid romansse ning kõigi nende aluseks on mustlaslaulud. Ta esitab neid eri keeltes, muu hulgas ka roma keeles, ning oskab nendega sütitada igasugust publikut," sõnas Natalija Ilves.

Esinemiskavale lisavad särtsu mustlastantsu huvikooli Khamoro trupp ning erikülaline − sillamäelaste armastatud rahvatantsuansambel Suveniir. Spetsiaalselt selle esinemiskava jaoks on ansambli kostüümikunstnik Larianna Holm loonud mitmeid uusi imelisi tantsukostüüme.

Tagasi üles