Tänavusel Chopini konkursil esindab Eestit vaid kaks noort pianisti

Ilja Smirnov
Copy
2014. aastal Chopini konkursi grand prix' pälvinud Adam Mikolaj Goždziewski Narva linna sümfooniaorkestri saatel esinemas. Noor poolakas esitas toona ühe oma kuulsa kaasmaalase Fryderyk Chopini teostest.
2014. aastal Chopini konkursi grand prix' pälvinud Adam Mikolaj Goždziewski Narva linna sümfooniaorkestri saatel esinemas. Noor poolakas esitas toona ühe oma kuulsa kaasmaalase Fryderyk Chopini teostest. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

9. veebruaril Narvas alanud XIII rahvusvaheline Fryderyk Chopini nimeline noorte pianistide konkurss lõpeb kahe laureaatide kontserdiga: neist esimene toimub laupäeval, 15. veebruaril Narvas Geneva kontserdimajas ning teine pühapäeval, 16. veebruaril Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Enne seda astuvad konkursist osavõtjad üles ka Jõhvi kontserdimajas.

Narva Chopini konkursi ajalugu sai alguse 1997. aastal, mil Poola suursaadiku hr Jakub Wolasiewiczi algatusel toimus Narvas esimene noorte pianistide konkurss Eesti muusikakoolide õpilastele. 1999. aastal muutus konkurss rahvusvaheliseks ning sellest võtsid osa Läänemere regiooni noored muusikud Eestist, Lätist, Poolast, Soomest ja Venemaalt. Alates 2002. aastast on Narva Chopini konkurss tunnistatud Euroopa Liidu noorsookonkursside liidu liikmeks (EMCY) ja toimub üks kord kahe aasta jooksul.

Aastatel 1997−2018 oli konkursi alaline peasponsor Poola ärimees Miroslaw Pienkowski. 

Tänavu osaleb konkursil 35 noort pianisti Eestist, Venemaalt, Poolast, Aserbaidžaanist, Ukrainast, Valgevenest, Šveitsist, Saksamaalt, Leedust ja Soomest. Eestist on seekord vaid kaks osavõtjat, samas näiteks Venemaalt aga 16. Konkurss toimub kolmes vanuserühmas.

Korralduskomiteest öeldi, et konkursinädala esimesel poolel toimusid Narva muusikakoolis osavõtjate läbikuulamised. Konkursi viimane, kolmas voor − Narva sümfooniaorkestri osalusel − toimub 14. veebruaril Narvas Geneva kontserdimajas.

Osavõtjate poole pöördus tervitusega Euroopa Liidu noorsookonkursside liidu (EMCY) president Paul Scholer, kes märkis muu hulgas: "Euroopa noorsookonkursside liit on asutamisest peale 50 aastaga seisnud muusikalise tipptaseme eest, edendades noorte ja Euroopa koostööd. Rahvusvahelise Chopini konkursi üks laureaat saab EMCY auhinna, mis koosneb veebiprofiilist saidil www.emcy.org ja rahvusvahelistes projektides edendamise võimalusest."

Konkursist osavõtjatele toimuvad ka ekskursioonid, žüriiliikmete meistriklassid ja ümarlaud.

13. veebruaril kell 17 annavad konkursist osavõtjad kontserdi Jõhvi kontserdimaja kammersaalis.

Laupäeval, 15. veebruaril kell 12 algab võitjate autasustamine ning kell 17 on Geneva kontserdimajas lõppkontsert. Konkursi grand prix' omanik, kolm paremat laureaati ja nende juhendajad saavad diplomid, rahalised preemiad ning hinnalised kingitused sponsoritelt. Samuti on kavas välja anda Narva linnavalitsuse ning teiste toetajate eridiplomid ja -auhinnad.

Varasematel aastatel andis kõige suuremad, neljakohalised rahalised preemiad ning kallihinnalised kingitused parimatele noortele pianistidele ja nende juhendajatele kätte konkursi peasponsor − Poola päritolu Saksa ärimees Miroslaw Pienkowski, kelle ettevõtted tegutsevad ka Narvas. Seekord aga tema nime Chopini konkursil ametlikult ei mainita: Pienkowski Eesti ettevõtetel on ammused finantsraskused ning miljonitesse ulatuvad maksuvõlad.

Konkursiüritused lõpevad traditsiooniliselt Tallinnas: 16. veebruaril on Estonia kontserdisaalis laureaatide kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles