Kohtla-Järve ja Toila panid mänguväljakud kinni

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Toilas piirati mänguväljak eile hommikul lindiga ja varustati teavitava sildiga.
Toilas piirati mänguväljak eile hommikul lindiga ja varustati teavitava sildiga. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Toila vallas ja Kohtla-Järve linnas tõmmati eile mänguväljakutele piirdelindid ümber, Jõhvi ja Alutaguse sulgemisega ei kiirusta.

Laste ja noorte kogunemist ennetades suleti Toila vallas eile kõik kaheksa mänguväljakut: viis Kohtla-Nõmmel, kaks Toilas ja üks Vokas. Lisaks takistati Kohtla-Nõmmel ligipääs kaevandusmuuseumi juures asuvale rulapargile ja koolimaja naabruses olevale jõulinnakule, piirati Voka staadion ning avalikud spordiväljakud koolide juures.

"Paneme igale poole ka teavitavad sildid välja ning loodame inimeste mõistlikule suhtumisele," ütles vallavanem Eve East.

Piirangutest kinnipidamist hakkavad kontrollima piirkonnapolitseinik ning vallavalitsuse ametnikud.

Kohtla-Järvel piirati eile kolm suuremat mänguväljakut: üks Ahtme ja kaks Järve linnaosas − Põhja ja Lõuna mikrorajoonis.

"Neid, mis on ühistute hoovides, me muidugi kinni panema ei hakka," ütles linnapea Ljudmila Jantšenko. "Vironia kaubanduskeskuses saime omanikuga kokkuleppele, et turvamees jälgib olukorda ega lase suurematel seltskondadel koguneda. Pingid pandi seal juba kinni ja wifit kasutada ei saa."

Jantšenko sõnul teevad linna korrakaitseametnikud pistelist kontrolli, abi on ka linnaelanike telefonikõnedest, milles kogunevatest seltskondadest teada antakse.

Jõhvi ja Lüganuse hoiavad silma peal

Jõhvi vallavavalitsus eilehommikuse seisuga mänguväljakuid sulgema ei kiirustanud.

"Tegeleme teavitustöö ja pistelise kontrollimisega," ütles vallavalitsuse majandusspetsialist Aivo Tamm, lisades, et vähemalt kaks korda päevas sõidetakse need kohad läbi ja mingit "uputust" pole seni täheldatud.

"Pargi keskus ei ole lasknud noortel koguneda, Jewe keskuses olid ühel päeval noored istunud ja nutitelefone näppinud, aga nemad saadeti kiiresti laiali," rääkis ta, märkides, et kriisikomisjon küsib pidevalt ka kaubanduskeskustelt infot.

Lüganuse valla kriisikomisjon otsustas eile ennelõunal, et esialgu pole mänguväljakute sulgemiseks vajadust.

"Suurem osa probleemsemaid noori koguneb mujal, need kohad on ka politseile teada ja neid kontrollitakse. Mänguväljakuid kasutavad viisakamad inimesed ja eriti linnades ei tahaks inimestelt seda võimalust ära võtta," põhjendas vallavanem Viktor Rauam. "Jälgime olukorda paar päeva ja kui seal hakkavad rikkumised, lähevad väljakud ilmselt esmaspäevast kinni."

Lepiti kokku, et päevasel ajal kontrollivad olukorda vallavalitsuse ametnikud ja abipolitseinikud, õhtusel ja öisel ajal patrullib politsei.

"Otsustasime ka võtta hinnapakkumise mõnelt turvafirmalt, et Kiviõli ja Püssi linnas turvapatrull ringi hakkaks sõitma," märkis Rauam lisameetmena.

Alutagusel lähtutakse vajadusest

Alutaguse vallas pandi eile kinni üksnes Mäetaguse mänguväljak. Seal on aed ümber ja piisas värava lukustamisest. Teistele mängu- ja spordiväljakutele paigaldati keelavad sildid. 

Me teeme oma otsused kohe, kui probleem tekib.

Tauno Võhmar

"Meie olukord on natuke teistsugune kui linnades," ütles vallavanem Tauno Võhmar. "Elanikud on üldjuhul teadlikud ja käituvad üsna korralikult, Mäetaguse välijõusaalis näiteks oli nii eile õhtul kui täna hommikul null inimest. Me teeme oma otsused kohe, kui probleem tekib, aga praegu me selliseks sulgemiseks vajadust ei näe."

Võhmar näeb probleemse kohana jätkuvalt Iisakut, kus paar päeva tagasi lisandus veel kaks positiivse diagnoosi saanud inimest.

"Probleem oli ühe konkreetse varem diagnoosi saanud inimesega, kes kodus ei püsinud, ning kuigi me tema perega suhtlesime, polnud sellest abi," rääkis ta.

Eraldi on vallavõim suhelnud ka Kuremäe kloostri elanikega, kes on Võhmari sõnul kehtestatud piirangutest teadlikud.  

"Majutujaid seal praegu ei ole, jumalateenistused toimuvad ja kedagi seal ukse pealt tagasi ei saadeta, aga kedagi ka ei kutsuta," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles