Suvefestivalid toimuvad kitsamate raamide kiuste

Erik Gamzejev
Copy
Eelmise aastal oli üheks Rannapungerjal toimuva Tuletorni kontserdi kõrghetkeks harva esinev fusion-rokkbänd Radar. Tänavusel festivalil tuleb praegu kehtivate reeglite järgi korraldajatel publikut rohkem hajutada.
Eelmise aastal oli üheks Rannapungerjal toimuva Tuletorni kontserdi kõrghetkeks harva esinev fusion-rokkbänd Radar. Tänavusel festivalil tuleb praegu kehtivate reeglite järgi korraldajatel publikut rohkem hajutada. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kuigi koroonakriis ja sellega kaasnevad piirangud on seadnud Ida-Virumaa suveürituste korraldajad varasemast kitsamatesse raamidesse, püüab osa neist tingimustega kohaneda ega kavatse plaanitud festivale ära jätta.

Kui juunikuusse kavandatud suuremad üritused, nagu näiteks Narva linnapäevad või Avinurme tünnilaat, jäävad ära või näiteks Narva energiajooksu toimumisaeg on nihutatud 11. oktoobrile, siis alates juulist peaks suveürituste karussell tasapisi hoogu üles võtma. 

"Seitsme linna muusika"

Kuigi Eesti Kontsert teatas aprilli lõpus kõigi suvefestivalide ärajäämisest, mis puudutas ka Ida-Virumaa pikima ajalooga suvemuusikafestivali "Seitsme linna muusika", on Jõhvi kontserdimaja nüüdseks otsustanud juulis korraldada siiski festivali eriprogrammi.

Kontserdimaja direktori Piia Tamme sõnul tähendab see 11 kontserti maakonna eri paikades ajavahemikus 2.-18. juulini. "Kuna piirid on jätkuvalt kinni, siis me välisesinejatega programmi teha ei saa, nagu alguses plaanisime, aga siia tulevad paljud Eesti muusikud, kes pole siia väga tihti jõudnud, näiteks Erkki Pärnoja, Raivo Tafenau ja paljud teised. Peamiselt on need vabas õhus toimuvad kontserdid, samuti öökino Toilas Oru pargis," rääkis ta. 

"Võtsime selle ette ainult sellepärast, et meie head koostööpartnerid maakonnas andsid selge signaali, et teeme ikka. Loome mõnusa meeleolu, arvestades kehtivaid reegleid," ütles Tamm.

Tuletorni muusika Rannapungerjal

Kangurite perekond korraldab juba 11. korda Peipsi ääres Rannapungerja jõe suudme juures Tuletorni kontserdi. Kui varasemad festivalid on kestnud kaks päeva, siis tänavune on ühepäevane − 25. juulil −, aga see otsus oli tehtud juba enne koroonapuhangut. 

Milliseid tingimusi peavad avalike ürituste korraldajad täitma juunis ja juulis? 

  • Avalikud üritused, sh kinoseansid, etendused, kontserdid, konverentsid, laadad, festivalid, on lubatud alates 1. juunist. Korraldajad peavad tagama 2+2-reegli järgimise ja desinfitseerimisvahendite olemasolu. 
  • Juunis tohib siseruumides olla maksimaalselt 50% täitumus, kuid mitte rohkem kui 100 inimest (ka siis, kui ruumi 50% mahutavus on suurem), ja õues mitte rohkem kui 100 inimest.
  • Juulis tohib siseruumides olla maksimaalselt 50% täitumus, kuid mitte rohkem kui 500 inimest (ka siis, kui ruumi 50% mahutavus on suurem); õues mitte rohkem kui 1000 inimest

Pille Lukin-Kangur sõnas, et sel festivaliplatsil polegi kunagi korraga üle tuhande inimese olnud ja seal on ruumi ka inimeste hajutamiseks. "Kuna uusi nakatunuid on viimasel ajal Eestis juurde tulnud väga vähe, siis loodame väga, et piirangud leevenevad juuli lõpuks veelgi," ütles ta. "Kui peaks tulema uus puhang, siis oleme valmis ka selleks, et loobuda. Aga praegu ei tahaks jätta korraldamata − tahaks, et elu hakkaks uuesti käima. Tuleb lihtsalt kohaneda," ütles ta.

Tänavuse festivali avavad lastekontserdiga näitlejad Robert ja Maria Annus. Teiste seas astuvad biitlite lugudega üles Marten Kuningas ja Robert Linna, Otsa muusikakooli noored kannavad ette Andres Valkoneni omaaegse menubändi Väntorel lood ja maestro Valkonen tuleb ka ise lavale. Kontserdi lõpus kõlab Eesti tantsumuusika klassika: Pearu Paulus ja 2 Quick Start.

"Purfest"

Lüganuse vallas peaks suve esimene suurem üritus olema keskkonna- ja kultuurifestival "Purfest" 31. juulil ja 1. augustil. "Ootasime, kuidas olukord muutub, aga praegu näib, et õuetingimustes on võimalik festivali läbi viia − mitte nii suurelt nagu varem, aga ära ei jäta," ütles korraldaja Gerli Romanovitš.

Mullu Kohtla-Nõmmel kaevurite päeval üles astunud NOËP peaks sel aastal olema "Purfesti" peaesineja.
Mullu Kohtla-Nõmmel kaevurite päeval üles astunud NOËP peaks sel aastal olema "Purfesti" peaesineja. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tema sõnul on festivali kava täpsustamisel, aga kontserdi peaesinejaks on tulemas NOËP. Keskkonnaseminari teema on põlevkivi kasutamine tulevikus. "Ehitame debati üles sellele, kas põlevkivitööstust tasub tappa või pigem muuta. Kui suur kuritegu on põlevkivi kaevandamine ja kasutamine ning millised on alternatiivid," rääkis ta.

"Mägede hääl" tuleb Kohtla-Nõmmelt linnadesse

Kohtla-Nõmmele juuni lõppu kavandatud alternatiivkultuurifestivali "Mägede hääl"  toimumisaeg nihkub 14. ja 15. augustile. Ühe korraldaja Ivar Murdi sõnul laieneb festival lisaks tavapärasele festivalipaigale kaevandusmuuseumis sel aastal ka Kohtla-Järve ja Jõhvi linna. "Plaanime pühapäeval teha seal mõned kontserdid," ütles Murd, kelle sõnul on tänavuse festivali esinejate nimekirjas Pia Fraus, Vera Vice, Hunt, Mart Avi & Ajukaja ning paljud teised. 

Riik maksab vähemalt 1000 osalejaga ürituste läbiviimiseks toetust

Kuigi esialgu teadaolevalt ei tohi kuni juulikuu lõpuni korraldada Eestis rohkem kui 1000 osalejaga üritusi, on alates augustist toimuvate vähemalt 1000 osalejaga Ida-Virumaa suurürituste korraldajatel võimalik taotleda riigilt toetust 10 000 - 25 000 eurot ühe ürituse kohta. 

Rahasaajad sõelub taotlejate seast välja integratsiooni sihtasutus. Kokku läheb jagamisele ligemale veerand miljonit eurot. Toetuse saajad peavad Ida-Virumaal korraldama vähemalt maakondliku tähtsusega spordi- või kultuuriürituse.   

Eelmistes voorudes toetas riik Ida-Virumaa programmist 14 ürituse korraldamist 252 900 euroga. Toetust said teiste seas näiteks balletifestival Jõhvis, muusikafestival "Mägede hääl" Eesti kaevandusmuuseumis Kohtla-Nõmmel, Narva ooperipäevad ja lavastus "Kremli ööbikud" Kreenholmi manufaktuuris Narvas, festival "Station Narva 2019", Narva energiajooks ja mitmed teised üritused. 

Ida-Virumaa turismikoordinaatori Kadri Jaloneni sõnul toovad sellised suurüritused maakonda juurde külalisi. "Meie turismiettevõtjatel tuleb pingutada selle nimel, kuidas suurüritusele tulijatele rohkem huvitavaid teenuseid pakkuda, et nad siia kauemaks jääksid," ütles ta.

Festival "Mägede hääl" on üks nendest suurüritustest, mille korraldamist on riik toetanud Ida-Virumaa programmi kaudu.
Festival "Mägede hääl" on üks nendest suurüritustest, mille korraldamist on riik toetanud Ida-Virumaa programmi kaudu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

"Station Narva" koondub jõe äärde 

Helen Sildna eestvedamisel toimuv linnakultuurifestival "Station Narva" toimub sel aastal augusti lõpus ning koondub põhiliselt Narva jõe äärde RoRo klubisse ja selle ümbrusesse. 

Samal ajal toimub ka Sildna suurim festival "Tallinn Music Week" (TMW), mida kevadel pealinnas koroonapuhangu tõttu korraldada polnud võimalik. Kahte festivali samal ajal korraldades on võimalik osa TMW-le saabuvaid artiste ka Narva tuua. Tänavuse "Station Narva" kava ja toimumispäevad peaksid selguma lähiajal. "Kuna Euroopa on end samuti praegu avamas, siis oleme optimistlikud, et meil õnnestub augusti lõpus tuua Eestisse ka välisesinejaid," ütles Sildna, märkides, et keerulisem võib olla tänavu siia pääseda Venemaa artistidel.

Thomas Andersit sel aastal Toilas ei näe

Juuli algusesse Toilasse plaanitud 1980ndate menubändi Modern Talking laulja Thomas Andersi kontsert lükkub aasta võrra edasi. Korraldaja on varem öelnud, et kulude katmiseks tuleks müüa vähemalt kaks tuhat piletit, aga juulis nii suure publikuga üritust korraldada veel ei tohi. 

Narva-Jõesuu rannamuusikafestival "East Beach Fest" on kavandatud 17. ja 18. juulile. Korraldaja Emil Oja sõnul selgub festivali toimumine järgmisel nädalal. Kuna sel üritusel on laval olnud põhiliselt Venemaa artistid ja DJd, siis võibki tekkida probleeme nende siia saamisega. 

Augusti viimasel pühapäeval aastaid toimunud Ida-Virumaa suurim rahvapidu kaevurite päev on plaanis ka sel aastal kaevandusmuuseumis korraldada. Ürituse üksikasjad on esialgu täpsustamisel.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles