Võimukriis Narvas: volikogu tagandas Katri Raigi Narva linnapea ametist, uue linnapea valimine nurjus (3)

Copy
Valimiste järgselt Narva linnavolikogu esimeheks valitud Katri Raik soovib täita kohalikele valijatele antud lubadust ja kandideerib linnapeaks.
Valimiste järgselt Narva linnavolikogu esimeheks valitud Katri Raik soovib täita kohalikele valijatele antud lubadust ja kandideerib linnapeaks. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linnavolikogus tagandas täna õhtul valdavalt keskerakondlaste häältega Katri Raigi Narva linnapea ametist. Uue linnapea valimine nurjus, sest Ants Liimetsal jäi valituks osutumisest üks hääl puudu. 

31kohalises volikogus hääletas Raigi umbusaldamise poolt 16 saadikut. 

Enne hääletust süüdistas volikogu esimees Tatjana Stolfat Katri Raiki selles, et ta otsustas volikogu nõusolekuta toetada Vaba Lava teatrikeskuse festivali ning Narva ja Narva-Jõesuu vahel regulaarse laevaliikuse käivitanud ettevõtjat, kes sai võimaluse tasuta randumiseks Narva jõesadamas. 

Stolfati hinnangul on Katri Raigi linnapeaks olemise ajal linnavalitsuseses tekkinud närviline õhkkond, mistõttu on kolm-neli töötajat lahkunud. "Ta pole võimeline juhtima linnavalitsust," ütles volikogu esimees. 

Stolfat leidis samuti, et Raik ületas volitusi, kui sõlmis volikogu kooskõlastuseta mitmete Narva tööstuspargis asuvate firmadega elektrivarustuse otseliinilepingu.  

Lisaks väitis ta, et "Katri Raigi nimekirja" valimiskampaanias alahinnatakse eakamate saadikute rolli ja tähendust. 

Katri Raik ütles enne hääletamist, et on tegutsenud vastavalt mullu novembris sõlmitud koalitsioonilepingule, mille 26 punktist on täidetud 25. Ta tänas koostöö eest ja avaldas lootust, et see jätkub pärast valimisi. 

Fraktsiooni Meie Narva liige Vladimir Izotov hõikas enne hääletust endisele fraktsioonikaaslasele Ants Kuttile, kes ühines märtisis Keskerakonnaga: "Ants, jää inimeseks!" Kutti hääletas siiski Raigi umbusaldamise poolt. 

Keskerakondlaste kandidaat Narva linnapea kohale oli reformierakondlane Ants Liimets, kuid tal jäi valituks osutumisest üks hääl puudu.
Keskerakondlaste kandidaat Narva linnapea kohale oli reformierakondlane Ants Liimets, kuid tal jäi valituks osutumisest üks hääl puudu. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Uue linnapea valimine nurjus, sest kandidaadiks olnud endisel Narva linnasekretäril, reformierakondlasel Ants Liimetsa poolt hääletas 15 saadikut. Linnapeaks saamiseks oli vaja 16 häält. 

Narva linnapea kohusetäitjaks sai rahandusameti juhataja ja linnavalitsuse liige Jelena Golubeva.

Enne Katri Raigile umbusalduse avaldamist tagandas volikogu 16 häälega volikogu aseesimehe ametist Jana Kondrašova, kes on volikogus Raigi fraktsiooni "Meie Narva" esimees. 

Volikogu esimees Tatjana Stolfat süüdistas Kondarašovat tegevusetuses. Muuhulgas heitis ta Kondrašovale ette, et ta pole teinud koostööd kodutute lemmikloomadega tegeleva MTÜga. 

Narva volikogu Keskfraktsiooni saadikud leppisid eelmisel nädalal kokku, et võtavad kaks kuud enne valimisi sotsist linnapea Katri Raiki ametist maha. See on karistuseks, et ta keeldus nendega ühes nimekirjas kandideerimisest. Raik jõudis Narva linnapea olla seitse ja pool kuud. 

Keskerakondlane ja riigikogu ning Narva linnalinnaolikogu liige Mihhail Stalnuhhin ütles eelmisel nädalal, et praeguse linnapea tagandamine on Keskerakonna Narva piirkonna otsus.

"Ma leian, et Katri Raik on selle umbusalduse ise teadlikult põhjustanud. Tal on vaja enne valimisi olla narvalaste silmis õnnetu, solvatu, mittemõistetu ja nii edasi. Ma olin seda meelt, et halb rahu on parem heast tülist, kuid vähemus allub enamusele," selgitas Stalnuhhin oma nõustumist umbusaldamisega.

Katri Raigi tagandamise poolt oli nõus käe tõstma ka tema enda juhitud valimisliidust "Meie Narva" volikogusse valitud Ants Kutti, kes liitus tänavu märtsis Keskerakonnaga. Juunis, mil Katri Raigi võimalik tagandamine kõneainet hakkas pakkuma, kinnitas Kutti, et tema seda ei toeta.

"Siis oli selge arusaamine, et Katri Raik tuleb valimistel Keskerakonna esinumbriks ja linnapea kandidaadiks. Kuid hiljem valis ta teise tee: läheb valimistele oma nimekirjaga ja me oleme valimistel konkurendid. Kuid soovin talle siiralt edu," ütles poolt vahetanud Katri Raigi endine võitluskaaslane Narva volikogus.

Keskerakond on teatanud, et nende Narva linnapeakandidaat sügisel toimuvatel valimistel on Mihhail Stalnuhhin. Ajutiselt, kuni valimisteni, pakutakse seda kohta aga pensionile olevale endisele linnasekretärile Ants Liimetsale, kes kuulub hoopis Reformierakonda. Kui Stalnuhhin tuleks praegu linnapeaks, riskiks ta sellega, et loobudes riigikogu liikme kohast, pole tal kindlust, kas tal õnnestuks jääda Narva linnapeaks ka pärast kohalikke valimisi.

Katri Raigile esitasid 6. augustil umbusaldusavalduse 14 saadikut, nende seas ka keskerakondlasest volikogu esimees Tatjana Stolfat, kellega koos tuli Katri Raik koos oma valimisliiduga "Meie Narva" saadikutega eelmise aasta lõpus Narvas võimule.

Keskerakond hakkas Raigi tagandamist küpsetama tänavu suvel, kui sai selgeks, et ta ei tule neile hääli koguma, vaid loob valimisliidu "Katri Raigi nimekiri".

Katri Raik kirjutas laupäeval Põhjarannikus ilmunud arvamusloos, et tema tagandamise põhjuseks on, et tal sai uue linnapeana poole aastaga villand kohaliku võimuklikiga koostööst või õigupoolest koostöökatsetustest.

"Narva vajab uut, Narva vajab parimat. Aga seda ei saavuta, kui volikogu valimiste hääled püsivad kolmel vaalal: linna üliõnnetus seisus ühiselamud, hääled tervishoiusüsteemist ning lõpetuseks süstemaatiline töö koolidirektorite ja lasteaedade juhtidega. Viimastest on pooled kohusetäitjad, kõige kauem kohusetäitjana töötanu staaž on 21 aastat. Arusaadavalt on vaja kiiremas korras korraldada läbipaistvad konkursid. Julgesin kultuuriosakonna poolt korraldatud ühe konkursiprotsessi kahtluse alla seada, seetõttu on umbusaldus igati teenitud karistus," tõdes Raik. 

Tema sõnul on eelseisvatel valimistel oodata Narvas enneolemtatult tugevat konkurentsi. "Praeguse seisuga on narvalastel valida Keskerakonna (loe: 15 aastat võimul olnud seltskond, mitte mõttekaaslased), kahe linnapea nimekirja − Aleksei Jevgrafovi ja Katri Raigi oma − ning EKRE ja Eesti 200 vahel," märkis ta lisades, et selge on, et  Keskerakonna ainuvõimu Narvas 2021. aasta sügisel ei tule. "Selle saavutuse üle on põhjust juba praegu uhke olla."

2017. aastal toimunud valimistel oli Narvas kõige populaarsem poliitik Katri Raik, kes kogus 1490 häält. Keskerakonna parimana noppis Mihhail Stalnuhhin 1376 häält.

Keskerakond sai aga 31kohalises Narva volikogus endale 23 kohta ehk tugeva ainuvõimu. Nende fraktsiooni juhtis Aleksei Voronov, kelle õhutusel astus suurem osa fraktsiooni liikmeid 2018. aasta suvel Keskerakonnast väljast. Voronov ise pidi volikogust lahkuma 2019. aasta kevadel, mil ta mõisteti süüdi korruptsioonikuritegudes ja pidi minema vangi. Keskerakond on suurema osa Voronovi endistest võitluskaaslastest nüüd oma tiiva alla tagasi võtnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles