Selgusid Virumaa kirjandusauhinna kuus kandidaatteost

Põhjarannik
Copy
Mart Kivastik kandideerib Virumaa kirjandusauhinnale romaaniga "Sure, poisu!", mille keskmes on  Johannes Vares-Barbarus.
Mart Kivastik kandideerib Virumaa kirjandusauhinnale romaaniga "Sure, poisu!", mille keskmes on Johannes Vares-Barbarus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Virumaa kirjandusauhinna komisjon valis preemia kandidaatide hulka kuus 2021. aastal ilmunud teost.

Kirjandusauhinnale kandideerivad tänavu Kai Aareleiu "Vaikne ookean", Mart Kivastiku "Sure, poisu!", Juta Kivimäe "Suur tuba", Loone Otsa "Armastus", David Vseviovi "Onu Moritza sõnaraamat" ja Tarmo Vahteri "Võitlus tuleviku pärast. 1933-1936: Pätsi aja rääkimata lood".

Kai Vestel kirjutas Sirbis, et romaanis "Vaikne ookean" keskendub Kai Aareleid põlvkondadevahelistele suhetele ja suhtemustrite kujunemisele. Romaanis hüpatakse mitme ajastu vahel 1960ndatest kuni selle aastatuhande teise kümnendini.

Mart Kivastiku romaani "Sure, poisu!" keskmes on ajalooline tegelane Johannes Vares-Barbarus, karismaatiline kirjanik, arst ja poliitik, ning tema suhted naise, sõprade, ametivendade ja vaenlastega. Kivastik otsib vastust küsimusele, kes see Vares, isehakanud Barbarus, ikkagi oli. Tõeline multitalent või lihtsalt aferist, kes soovis oma elu elada nii, et kõik prožektorid oleksid suunatud vaid temale?

Juta Kivimäe "Suur tuba" on juba premeeritud teos − kirjanike liidu romaanivõistlusel võitis see esimese auhinna. Romaanis on kirjeldatud sõjakeerises ellu jäänud ja kodumaale tagasi pöördunud juudi perekonna väärtushinnanguid sõjajärgses Eestis.

Ka Loone Otsa "Armastus" sai samal romaanivõistlusel esimese auhinna. "Raamat teeb seda, mida pealkiri lubab: räägib armastusest. Mehe armastusest naise ja naise armastusest mehe vastu, perekonnasisesest armastusest, aga ka kirest, sõprusest ja ligimesearmastusest selle piibellikus tähenduses ning lõpuks tarkusearmastusestki," märgib kirjanik Andrei Hvostov.

"Onu Moritza sõnaraamat" on mõtteline jätk ajaloolase David Vseviovi raamatule "Elulugu. Kaks esimest nädalat". "Onu Moritza sõnaraamatut" võib nimetada ilukirjanduslik-dokumentaalseks fiktsiooniks, milles segunevad reaalsus ja väljamõeldis. Tegemist on David Vseviovi perekonnasõbra, onu Moritza koostatud ning juhuslikult ja tagantjärele autori kätte sattunud niinimetatud sõnaraamatuga, mille eesmärk oli jagada Davidile õpetussõnu ja tegutsemisjuhendeid tulevikuks.

Eesti Ekspressi ajakirjaniku Tarmo Vahteri teos "Võitlus tuleviku pärast. 1933-1936: Pätsi aja rääkimata lood" jutustab elust Eestis aastatel 1933-1936. See on aeg, mis muudab Eesti Vabariigi saatust ja Eesti elu. Sellest raamatust leiab arhiivides peidus olnud lood, mida läbib punase niidina Konstantin Pätsi ja vabadussõjalaste võitlus. Selle kõrval saab lugeda inimestest, kellest saavad kangelased või kes annavad eesti kodule ja külale uue näo.

Virumaa kirjandusauhinda annavad välja Lääne-Viru omavalitsuste liit ja Ida-Virumaa omavalitsuste liit. Mullu eelistas žürii Juhani Püttsepa teost "On kuu kui kuldne laev".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles