Valguskunstnikud tõid Kreenholmi pimedal ajal helgust

Põhjarannik
Copy
Valgusinstallatsioonid on koondunud Narva kunstiresidentuuri hoone ümbrusse.
Valgusinstallatsioonid on koondunud Narva kunstiresidentuuri hoone ümbrusse. Foto: Johanna Rannula

Vabaõhunäitus "Narva väike valgus", mis muudab Narva Kreenholmi linnaosa meeleolu ja maastiku pimedal ajal helgemaks, kestab märtsi lõpuni.

Narva kunstiresidentuur ja MTÜ Valgusklubi tõid Kreenholmi linnaossa viis valgusinstallatsiooni. Eesti kunstnike ja Eesti kunstiakadeemia tudengite suuremahulised teosed asuvad kunstiresidentuuri hoone ümbruses.

"Näitus annab Kreenholmi linnaosale uue väljanägemise," kinnitas kunstiresidentuuri juht Johanna Rannula.

"Väike valgus" on MTÜ Valgusklubi loodud miniatuurne valgusinstallatsioonide näituste formaat. See pakub Eesti eri piirkondades võimalust osa saada valguskunstist ja rikastab pimedal ajal kohalike inimeste jaoks avalikku ruumi.

Väljapaneku peakunstnik on Elo Liiv, kellel on kogemus ka Tartu valgusfestivali TAVA korraldamises. "Tegemist on väikese, kuid samas armsa valgussündmusega, mis sobitub kenasti kunstiresidentuuri ümbritseva loodusega. Valgus on maagiline ja toob alati rõõmu inimeste silmadesse ja südamesse − ja seda on praegustel rasketel aegadel meile kõigile väga vaja."

Narva on kunstnikule veel avastamata maa, kuid teda võlusid nii kunstiresidentuuri maja kui ka siinsete inimeste lahkus. "Loodan, et "Väike valgus" on seemneks suuremale Narva valgusfestivalile," ütles Liiv.

Foto: Johanna Rannula

Väljapaneku juhatas juba detsembri lõpus sisse valgusdisainerite Marko Kuusiku ja Janno Siili valgustuse meistriklass, kus osalesid kohalikud aktiivsed inimesed. Selle käigus valmis kunstiresidentuuri valgustus, mis rõhutab ajaloolise hoone arhitektuuri.

Valgusnäituse avamisel eelmisel nädalal toimus teinegi töötuba: kunstnikud tegid koos Narva sotsiaaltöökeskuse klientidega lustlikke valgusmaale: narvalased õppisid valgusega joonistama ja seda fotodele jäädvustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles