VIDEO ja PILDIGALERII Narvas nõuti meeleavaldusel Venemaalt sõja lõpetamist Ukrainas

Ilja Smirnov
Copy
Narvas toimus laupäeva hommikul Venemaa konsulaadi ees meeleavaldus Ukraina toetuseks, kus nõuti Venemaalt koheselt sõja lõpetamist.
Narvas toimus laupäeva hommikul Venemaa konsulaadi ees meeleavaldus Ukraina toetuseks, kus nõuti Venemaalt koheselt sõja lõpetamist. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Laupäeva hommikul kell kümme protestis  ligemale sada inimest  Venemaa konsulaadi ees Narvas Vene vägede Ukrainasse sissetungi vastu ning nõudis sõja lõpetamist.

Meeleavalduse ühe korraldaja Sergei Tsvetkovi sõnul ei osanud ta oodata, et kohale tuleb niipalju inimesi, kuna ukrainlasi ei ela Narvas eriti palju. 

"Suurem osa meeleavaldajatest ei olnudki ukrainlased. Nad oli erinevate rahvaste ja kultuuride esindajad, sealhulgas ka eestlased. See oli väga meeldiv," märkis Tsvetkov. "Kõik nad on rahu poolt ja toetavad Ukrainat saades aru, et vastuseisuta võib see sõda jõuda ka Eestisse."

Sillamäe ukrainlaste seltsi "Vodograi" eestvedaja Larissa Žitnik rääkis, et suheldes pidevalt Ukrainas Venemaa pommirünnakute alla olevate kaasmaalastega on ta nendega  samastunud. "Eile istusin justkui pool ööd keldris Belgorod-Dnestri rajoonis toetades sealkandis elavaid omasid. Üle-eelmisel ööl hoidsin aga sidet oma kodukandi Izmailiga, mille lähedal asub ka Ussisaar. Selline püsiühenduses olemine on sealsetele inimestele väga vajalik, nad saavad sellest tuge ja tunnevad, et oleme kõrval. Nemad saavad põhjalikult rääkida, mis seal toimub ja meie kuulame ja püüame neid toetada," sõnas ta.  

Žitnik teab otseallikatest, et Ukraina kaitseb end ja teeb seda organiseeritult. Paanikat pole. Tsiviilelanikud on pommitamiste ajal varjendites. Ta on veendunud, et tänu õigele ja koordineeritud tegutsemisele peavad Ukraina elanikud vastu. 

"Ukraina ühiskond on täna ühtsem kui kunagi varem. Paljud on kaotanud küll oma kodud ja muu, kuid need probleemid saavad lahendatud. Ükskord tuleb meie maale rahu tagasi. Meie poolt on tõde ja meie poolt on jumal," sõnas Žitnik. 

Narva kooliõpetaja Aljona Kordontšuk tahab kõigile näidata, et Narvas on inimesi, kes ei poolda Ukrainas toimuvat ega jää selle suhtes ükskõikseks. 

"Mul on hea meel, et siin on nii palju inimesi. Me peame näitama, et seal toimuv ei ole normaalne. Paraku on narvalaste seas ka neid, kes peavad seda normaalseks. Me peame tõestama, et nii ei tohi olla. Mina olen rahu poolt!" ütles Kordontšuk.

Õpetaja sõnul on teavad Ukrainas käivast sõjast ka õpilased. "Oma kuuenda klassile õpilastele ei räägi ma sõjast otseselt midagi. Kuid ütlesin neile: hinnakem seda, mis meil on - sinist taevast pea kohal, armastavaid emasid ja isasid, kalleid sugulasi ja sõpru. Me ei tea, kui kauaks meil seda on. Tuleb rõõmu tunda tänasest päevast. Lapsed on targad, nad said väga hästi aru, mida ma mõtlesin," rääkis ta. 

Kordontšuki sõnul arutavad Ukrainas toimuvat omavahel ka õpetajad, kuid ta ei soovinud nende jutuajamiste sisu edastada. Ta mainis vaid, et koolis töötavad erinevate vaadetega inimesed. 

Meeleavaldusel osalenud Narva linnakunstnik Deniss Polubojarov kahtles, et sellised üritused suudavad sõjas olevale Ukrainale anda tõsist poliitilist abi. "Aga osalejate eneseteadvusele, on see vist väga tähtis. Kuidas siis teisiti saaksime siin toetada praegu seal kannatavaid inimesi?" küsis ta. 

Noor narvalanna Eva Lennuk esitas Venemaa Narva konsulaadi ees mõned laulud. Omades ise Ukraina juuri, leidis Eva, et kõikvõimalikud väljastumised Ukraina toetuseks maailma eri nurkades, on väga tähsad. "Iga miiting, iga postitus sotsiaalmeedias, iga toetuseks ülekantud euro - on kui väiksed kivikesed, mis aitavad vastu seista Venemaa juhtkonna ja president Putini vägivallale," arutles neiu. 

Lisaks skandeerimisele "Ei sõjale!" ja teistele loosungitele kõlasid meeleavaldusel ka ukraina- ja venekeelsed laulud. Inimesed nutsid ja embasid üksteist. 

Selle sõjavastase aktsiooni sümboliks oli pisarais Ukraina lipuga noor naine, kes seisis konsulaadi suletud raudväravate juures.

Meelavalduse korraldasid ukrainlaste kaasmaalased Eestis ja Narva noorteorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles