Laupäeval jookseb Narva tänavatel mitu tuhat spordisõpra

Erik Gamzejev
Copy
Viimati oli võimalik Narva energiajooksu läbi viia 2019. aastal, koroonapandeemia tõttu tuli kahel eelneval aastal see suurüritus ära jätta.
Viimati oli võimalik Narva energiajooksu läbi viia 2019. aastal, koroonapandeemia tõttu tuli kahel eelneval aastal see suurüritus ära jätta. Foto: Erakogu

Laupäeval, 11. juunil kümnendat korda toimuv Narva energiajooks toob Eesti paremate pikamaajooksjate kõrval starti ka mitu tuhat spordiharrastajat, kes võtavad ette kas 21 kilomeetri pikkuse poolmaratoni või 5 km pikkuse raja.

Ida-Virumaa kõige osavõturohkema spordisündmuse rada viib osalejad Narva linna tänavatele ja kergliiklusteedele ning teeb põike Äkkekülas asuvatele Pähklimäe terviseradadele. Lastejooksud toimuvad sel aastal Hermanni linnuse juures lossipargis. Võistluskeskus on linnuse juures Joaorus, kus on ka 5 km stardi- ja finišipaik. Poolmaratonil osalejad lähetatakse teele Puškini tänavalt Rugodivi kultuurimaja juurest.

Võistlustrassil ja selle lähiümbruses on liiklus ajutiselt suletud või häiritud, mistõttu peaks jooksutrassi piirkonda sattudes varuma aega ja olema kannatlik või valima sihtkohta jõudmiseks alternatiivse marsruudi. Sõidukijuhtidel tuleb jälgida ajutist liikluskorraldust ning järgida reguleerijate märguandeid ja soovitusi.

Kolmapäevase seisuga oli Narva energiajooksule registreerunud üle paari tuhande osaleja. Ainuüksi ühest Narva suuremast ettevõttest Fortacost läheb jooksma või kõndima üle 150 inimese. Nagu ka varasematel aastatel on osalejate seas mitusada sündmuse põhitoetaja Eesti Energia töötajat.

Narva energiajooksu osavõturekord pärineb 2017. aastast, mil eri distantsidel osales kokku 4329 jooksjat ja kõndijat. Ürituse peakorraldaja Mati Lilliallik tõdes, et koroona-aastad on kõikidel rahvaspordiüritustel osalejate arvu kahandanud ja uut rekordit sel aastal ilmselt püstitada ei õnnestu. "Kuid kahtlemata on Narva energiajooks Eestis üks osavõturohkemaid rahvaspordiüritusi, mis sel aastal on seni toimunud," sõnas ta.

Narva energiajooks laupäeval, 11. juunil

9.00 avatud võistluskeskus ja spordilaat Joaorus

10.00 lastejooksud Narva lossipargis

10.45 MyFitnessi soojendusvõimlemine

11.00 5 km jooksu, käimise ja kepikõnni start Joaorus

11.45 MyFitnessi soojendusvõimlemine

12.00 poolmaratoni 21,1 km start Puškini tänaval

12.15 5 km autasustamine

12.30 energiajooksu kontsert: Stefan

14.00 poolmaratoni autasustamine

14.10 energiajooksu kontsert: Stefan

Lisainfo ja registreerimine: jooks.ee

Eesti tippjooksjad on stardis

Et Narva energiajooksul selguvad Eesti meistrid poolmaratonis, on stardis ka Eesti pikamaajooksjate paremik eesotsas Müncheni Euroopa meistrivõistluste maratoniks valmistuvate Tiidrek Nurme, Roman Fosti ja Kaur Kivistikuga.

Eesti poolmaratoni rekordimees ja Narvas kahel korral võitjaks tulnud Tiidrek Nurme sõnul sobib Narva jooks suurepäraselt Müncheni Euroopa meistrivõistluste eelsesse ettevalmistustsüklisse. "Suure tõenäosusega jookseb kogu eliitgrupp koos kuni võistluse viimase kolmandikuni. Saame võistlusoludes head koostööd proovida nii Fosti kui Kivistikuga. Distantsi esimesel poolel jooksen rahulikumalt ning lõpus üritan jooksu võita," rääkis ta oma plaanidest.

Narva energiajooksu kolmekordne võitja Roman Fosti loodab, et kogu Münchenisse pürgiv maratonitrio jõuab Narvas pjedestaalile. "Selleks peab Tiidrek tagant tõukama ja Kaur tuult murdma," märkis ta.

Naiste seas lähevad Eesti meistrivõistluste medaleid püüdma Kaisa Kukk, Mari Boikov, Kadiliis Kuiv, Evelin Talts ja mitmed teised Eesti paremikku kuuluvad pikamaajooksjad.

5 km rajal sihib võitu Jõhvi vene põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja Deniss Šalkauskas, kes tegi tänavusel sisehooajal keskmaajooksus pika arenguhüppe.

Rajal palju tuntud inimesi

Eesti tippjooksjate kõrval osaleb Narva energiajooksul aga hulganisti tuntud inimesi erinevatelt elualadelt. Nii on näiteks rajale minemas kaitsepolitsei direktori asetäitja Aleksander Toots, tuntud raadio- ja teleajakirjanik Taavi Libe, Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo, Fortaco tegevjuht Larissa Šabunova, Sillamäe gümnaasiumi direktor Arno Kaseniit ja Jõhvi gümnaasiumi direktor Tatjana Ait, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ando Leppiman, Narva endine linnapea Tarmo Tammiste.

Kõik poolmaratoni ja viiekilomeetrise distantsi lõpetajad saavad kaela kunstnik Priit Verlini kujundatud energiajooksu juubelimedali, millel on kujutatud Hermanni linnust ja kuulsat Rootsi lõvi. Lastejooksude medalil on lustakas lõvikutsikas.

Energiajooksust osavõtjatele ning pealtvaatajatele annab tasuta kontserdi "Eurovisiooni" lauluvõistlusel Eestile 13. koha toonud Stefan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles