Festival, mis kutsub avardama muusikamaitset

Erik Gamzejev
Copy
Eelmisel aastal Kohtla-Nõmmelt Kauksi randa kolinud festival "Mägede hääl" on uues paigas püsima jäänud. Üks lavadest tuleb ka sel aastal randa otse vee ja maa piirile.
Eelmisel aastal Kohtla-Nõmmelt Kauksi randa kolinud festival "Mägede hääl" on uues paigas püsima jäänud. Üks lavadest tuleb ka sel aastal randa otse vee ja maa piirile. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eeloleval reedel ja laupäeval Peipsi ääres Kauksi rannas end sisse seadev festival "Mägede hääl" on hea võimalus oma muusikamaitse avardamiseks.

Festivali lavadel astub üles mitukümmend artisti. Enamiku nende nimed ei ütle laiemale avalikkusele midagi. Miks peaksid inimesed, kes teavad väga hästi, kes on Karl-Erik Taukar, Birgit Sarrap või Tanel Padar, tulema festivalile, kus esinevad hoopis Mart Avi, Andres Lõo, Manna, Valge Tüdruk, Chilera, Bible Club, Poly Chain ja paljud teised artistid, kelle muusikast pole eriti mingit aimu?

Üks festivali korraldajaid ja muusikaprogrammi koostaja Raul Saaremets tõdeb, et sellise festivali huvitavaks tegemine laiemale avalikkusele ei olegi lihtne. "Ainuke, mis võiks neid kohale kutsuda, võiks olla uudishimu. Sa ei või iial teada, millise nurga tagant üllatus võib tulla. Võid arvata, et sa ei taha millegi tundmatuga kohtuda, aga kui kohtud, saad meeldiva üllatuse," räägib ta.

Saaremets nimetab "Mägede häälel" kõlavat muusikat suhteliselt seiklusrikkaks, mis võimaldab avardada oma muusikamaitset ja silmaringi, et vaadata, millist muusikat lisaks laiemalt levivale massimuusikale veel tehakse. "Tasub hoida vaimu avatuna ja see muusika, milles on väga palju tahke, endasse sisse lasta."

Festivali korraldajad Ivar Murd ja Raul Saaremets on pärit Kohtla-Järvelt.
Festivali korraldajad Ivar Murd ja Raul Saaremets on pärit Kohtla-Järvelt. Foto: Tiina Oja / Scanpix

Kõik välisartistid on Ukrainast

Tänavuse festivali kõik välisartistid tulevad Ukrainast ja see oli festivali korraldajate teadlik valik. "Kui hakkasin süvenema Ukrainas tehtavasse alternatiivmuusikasse, siis avastasin väga põnevaid tegijaid," räägib Saaremets, kelle sõnul langesid aga sõja tõttu automaatselt välja meesartistid, kes on kas rindel või ei pääse riigist välja. Kauksisse tulevad Saaremetsa esialgsest nimekirjast need, kel oli võimalik tulla.

Teiste seas näiteks Odessa tüdrukute bänd Chillera. Selle liikmed, kes on muusika kõrvalt kõik programmeerijad, läksid sõja alguses Moldovasse ja sealt edasi Berliini ning töötavadki praegu seal kodukontoris ja käivad festivalidel esinemas.

"Mägede Hääle" korraldajad ei plaani Kauksis poliitilisi väljaastumisi. "Laseme muusikal rääkida ja näitame oma suhtumist sellega, et oleme kõik välisartistid kutsunud Ukrainast," ütles ta.

Röövel Ööbik mängib uue plaadi lugusid

Südaööl vastu pühapäeva tuleb Raul Saaremets lavale ka Eesti indie rock'i ikooni seisuses oleva 35 aasta pikkuse ajalooga bändiga Röövel Ööbik. "Mängime uut materjali sügisel ilmuvalt albumilt. Me pole kümme aastat aktiivselt midagi teinud. Nüüd tegime jälle terve posu uut muusikat," sõnas ta. Esimene lugu sellelt plaadilt "Out of Control" on äsja jõudnud ka Youtube'i.

Kui esimestel aastatel oli festivali "Mägede hääl" stammpaigaks Kohtla-Nõmmel asuva kaevandusmuuseumi ala, siis mullu kolis festival Kauksi liivamägedele. Ida-Virumaalt Kohtla-Järvelt pärit Saaremetsa sõnul on Kauksi sellise festivali jaoks fantastiliselt hea koht.

"Enne eelmise aasta festivali oli sealse puhkeküla pidaja puhul tunda eelarvamust. Tundus, et festivalile saabusid ka peaaegu kõik Virumaa politseinikud, väga tõsised näod peas, arvates, et Kauksis käib hirmus kräula. Kui esimene festivalipäev oli aga läbi saamas, oli meie võõrustajal nägu naerul. Ta ei suutnud justkui oma silmi uskuda, et kas tõesti võib ühel muusikafestivalil nii viisakas publik olla," meenutas Saaremets, märkides, et tänavu võeti neid juba kahel käel vastu.

Saaremetsa jaoks, kes veetis suure osa oma lapsepõlvesuvedest Kauksis, oli üllatav, et eelmise aasta festivalipubliku seas oli päris palju neid, kes sattusid Kauksisse ja üldse Peipsi järve äärde esimest korda.

Odessast pärit tüdrukute bänd Chillera.
Odessast pärit tüdrukute bänd Chillera. Foto: Erakogu

Festival "Mägede hääl" Kauksis

1. juulil

Rannas

22 Valentina Goncharova

Live-lava

19 San Hani & Metabora

20 manna

21 Lunacy of Flowers

23 Valge Tüdruk

00 Poly Chain

01 Alien Body

Rannalava

18 Jaan Pavliuk dj

20 Smoke Break dj

23 Bible Club

00.30 Chillera dj

01.30 Ats Luik & Kristopher Luigend dj

2. juulil

Live-lava

19 PVC16

20 Siemens Nokia

21 Vera Vice

22 KEETAI

23 Mart Avi

00 Röövel Ööbik

01 Chillera

Rannalava

15 Roma Vjazemski dj

17 Janek Murd

18 Bodya Konakov dj

19.30 Rain Tolk dj

21.30 Galaktlan × Alex Wulf

22.30 Alian Core dj

00.30 Dynamo Dreesen & Andres Lõo

02.30 Tanel & Art dj

Festivalikino Družba

15.30 "Man or Tree" (rež. Tom Hancock & Varun Raman) & "Face Recognition" (rež. Martinus Klemet)

16.30 "(Ära) vaata" (rež. Raoul Kirsima)

17.30 "Beaches of Kyiv" & "Enter Through the Balcony" (rež. Roman Blazhan)

18.30 "One Thousand and One Attempts to Be an Ocean" (rež. Yuyan Wang)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles