Muinastuled süttivad Narvas, Toilas, Liimalas ja Kauksis

Põhjarannik
Copy
Üle Eesti süüdatakse laupäeva õhtul sadu lõkkeid. Ida-Virumaal on muinastulede öö tähistamise traditsioon kõige vanem Toila rannas.
Üle Eesti süüdatakse laupäeva õhtul sadu lõkkeid. Ida-Virumaal on muinastulede öö tähistamise traditsioon kõige vanem Toila rannas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Augustikuu viimasel laupäeval valgustavad muinastuled Toila ja Liimala randa, Kauksi rannahoone ümbrust ning Narva linnuse põhjaõue.

Laupäeval, 27. augustil kutsub folkloorikohvik Subrik narvalasi muinastulede ööle, et tutvuda korraga mitme rahvapühaga, mida peetakse suve viimastel päevadel. Pühadest peamine, üritusele nime andnud muinastulede öö on uusaja püha, mida sel aastal peetakse 30. korda.

"Muinastuled on austusavaldus traditsioonidele ning mälestus esivanematest. Samal ajal tuletab üritus meile meelde, et Läänemerd, mille kallastel elame, peab hoidma. Igal aastal süüdatakse sel päeval üle Eesti enam kui 700 lõket. Narva linnuse põhjaõues toimuva sündmuse kulminatsiooniks on samuti lõke, mis süüdatakse kell 19," ütles Narva muuseumi turundusjuht Darja Bojarova.

Talumajapidamistes tähistavad viimased suvepäevad lõikusaja lõppu. "Sel ajal tähistasid meie esivanemad eestlaste püha pärtlipäeva (kirikukalendris apostel Bartolomeuse mälestuspäev, 24. august) ning õigeusklike venelaste ja vadjalaste Jumalaema uinumise püha (28. august). Laupäeval meenutame, millised traditsioonid ja rahvapärimus inimesi nende sündmuste ajal saatsid," rääkis Bojarova.

Folkloorikohvik pakub sel päeval mitmekesist programmi. Kavas on lastele mõeldud töötoad Hermanni töökojas, samuti sepatöö ja mõõgavõitlus ning kaks kulinaarset töötuba, millest ühes valmistatakse põhjaõue ahjus traditsioonilist mulgiputru, teises aga avatakse Eesti nüüdisaegse grillimise saladusi. Narva eesti seltsi ansambli Juhhaidi esituses kõlavad eesti rahvalaulud ning kõik soovijad saavad liituda rahvatantsu töötoaga.

Toila rannas on muinastuled süttinud alates 2007. aastast. Ka tänavu toob rahva randa üritus "Meri, muusika ja muinastuled". Võistkonnad ehitavad traditsiooniliselt tuleskulptuure, mis süüdatakse kell 21.30. Õhtu täidab muusikaga ansambel Royal.

Tulivee keskus ootab muinastulede öö kontserdile Liimala randa kell 20.30, kui astub üles Bonzo.

Kauksi rannahoone juures annab kell 20.30 muinastulede öö kontserdi ansambel Rubundi. Kontserdipaigas süüdatakse lõkked tulepannidel.

Kontserdid on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles