"KinoFF" ergutab idavirulasi linnast linna sõitma

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Tänavuse "KinoFFi" raames saab vaadata ka Prantsuse-Saksa mängufilmi "One Fine Morning" (režissöör Mia Hansen-Løve), mis esilinastus 2022. aasta mais Cannes'i filmifestivalil. Peaosas Léa Seydoux.
Tänavuse "KinoFFi" raames saab vaadata ka Prantsuse-Saksa mängufilmi "One Fine Morning" (režissöör Mia Hansen-Løve), mis esilinastus 2022. aasta mais Cannes'i filmifestivalil. Peaosas Léa Seydoux. Foto: Kinoff

Pimedate Ööde filmifestivali "PÖFF" kõige idapoolsem kõrvalfestival "KinoFF" toimub tänavu 12.-27. novembrini kolmandat korda kolmes Ida-Virumaa linnas: Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Narvas. Filmid ei kordu ning igas linnas näidatakse erinevaid filme.

"KinoFFi" traditsiooniline avaüritus toimub 12. novembril Kohtla-Järvel. Festivali esimesel päeval ootavad linnaelanikke ja külalisi näitused, moesõu, punase vaiba üritus ning muidugi film. Festivali avab Narva eesti keele maja film "Valik" (2022, režissöör J. Pazilina), mis räägib 1990. aastate keerulisest üleminekuajast, mil inimesed pürgisid piiriülese kaubanduse ja kultuurilise iseseisvuse poole.

Kohtla-Järvel viibib "KinoFF" kolm päeva. Järgmisel kahel nädalavahetusel rändab festival mööda maakonda, peatudes Jõhvis ja seejärel Narvas. Igas linnas pakutakse publikule kohtumisi filmitegijatega, näitusi ja töötube. Peale selle on igas linnas kavas laste- ja noorteprogramm, mis sisaldab animatsiooni, programmeerimise ja NFT töötube. Jõhvis toimub 19. novembril filmitööstuse konverents.

Tänavuse festivaliprogrammi juht on režissöör Natalja Matšenene. Festivali peaprodutsendi Jana Budkovskaja sõnul toob "KinoFF" tänavu filmifännide ette selle aasta paremaid, huvitavamaid ja helgemaid filme kõikidelt kontinentidelt.

"Eelmisel aastal otsustasime, et "KinoFFist" saab rahvusvaheline festival," rõhutas Budkovskaja. "Seetõttu me isegi ei kaalunud Vene filme, ehkki kavas on ka kaks filmi, mis olid algul filmitud osaliselt vene keeles. Dubleeritud on vaid lastele mõeldud filmid, peaaegu kõigil teistel filmidel on eesti- või venekeelsed subtiitrid. Tahame inimestele näidata, et nende keeleoskus on parem, kui nad sageli ise arvavad, ning et subtiitritega filmide vaatamine on vaid harjumuse asi."

Tänavuse festivali filmid ei kordu: iga linna jaoks on koostatud ainulaadne programm. Sellega tahavad korraldajad innustada filmihuvilisi sõitma linnast linna, et peaaegu terveks kuuks filmi- ja kunstimaailma sukelduda.

Jana Budkovskaja sõnul on alates sellest aastast oluliselt laiendatud lasteprogrammi ning rikastatud festivali mitmesuguste kultuuriüritustega: näituste, moeetenduste, loomeõhtute ja muuga.

Kokku on festivali raames kavas 18 filmiseanssi: kolm lastefilmi, kolm noortefilmi ja kolm lühifilmide plokki (teemadeks keskkond, tulevik ja eesti filmitegijate eksperimendid) ning üheksa eri žanrides ja formaatides täispikka filmi maailma eri paigust. Lisaks Ida-Virumaal filmitud filmid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles