Uue riigikogu lootuseta katse ametnikud paika panna

Anvar Samost
, ajakirjanik
Copy
Ajakirjanik Anvar Samost.
Ajakirjanik Anvar Samost. Foto: Erakogu

Paari nädala eest juhtus riigikogus lugu, millist pole ammu nähtud. Valitsuskoalitsiooni kuuluva olulise komisjoni juht saatis riigikantseleile ja ministeeriumidele kirja, milles nõudis Euroopa Liidu õiguse ülevõtmise sildi all ametnike poolt seadustesse nende enda algatuste sokutamise lõpetamist. Varem on samasugune juhus korra ette tulnud siis, kui peaminister oli Mart Laar ehk üle 20 aasta tagasi.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon ehk ELAK, mida Eesti 200 esindav Liisa-Ly Pakosta juhib, on riigikogu kõige olulisem alaline komisjon. Sel on otsustav roll kõigis Eesti ja Euroopa Liidu vahelistes küsimustes. Komisjon annab mandaadi valitsuse seisukohtadele Euroopa Liidu õigusaktide eelnõude kohta ning Eesti seisukohtadele Euroopa Liidu ministrite nõukogu ja Euroopa Ülemkogu kohtumisteks. ELAKi seisukohad on valitsusele kohustuslikud ja valitsus lähtub nendest Euroopas peetavates aruteludes.

Võiks arvata, et rahvasaadikud esiteks hindavad seda komisjoni sinna koonduva võimu tõttu kõrgelt ja teiseks kasutavad sinna kuuludes kõiki võimalusi oma valijate huvide eest seista. Tegelikkus nii ilus siiski pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles