Tänavune "KinoFF" põikab läbi kohvikuist ja koolidest

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Režissöör Volodymyr Lutskiy dokumentaalfilm "Malevitš" on filmitud 2019. aastal Ukrainas ja Itaalias.
Režissöör Volodymyr Lutskiy dokumentaalfilm "Malevitš" on filmitud 2019. aastal Ukrainas ja Itaalias. Foto: Kinoff

7.-19. novembrini toimub viiendat korda Euroopa Liidu idapoolseim festival, Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) kõrvalfestival "KinoFF". Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Narvas saab festivali raames vaadata 17 täispikka ja 20 lühifilmi ning astuda projektis "ShootShorts" osaledes oma esimesed sammud filmimaailmas.

Festivali peaprodutsendi Jana Budkovskaja kinnitusel on festivaliprogrammis tavapäraselt esindatud erisugused žanrid: õudusfilmidest muusikalini ja draamast fantastikani. On lühifilme, dokumentaal- ja animafilme ning mängufilme − maailma eri paigust ja eri vanusele.

Iga linna jaoks on koostatud eraldi kava, millega korraldajad innustavad filmihuvilisi linnast linna reisima ning filmi- ja kunstimaailma sukelduma. Kohtla-Järvelt põikab festival läbi vaid üheks päevaks, Jõhvis ja Narvas aga on kavas neli sündmusterohket päeva ning kõiki festivalifilme näidatakse Apollo kinodes suurel ekraanil.

"Valikut tehes soovis korraldusmeeskond pakkuda publikule võimalust igapäevasaginast veidi puhata. Mõelda iseendale, oma lähedastele, tulevikule ja sellele, kuidas me kõik maailma paremaks muuta saaksime," rõhutas ta. "Festivali filmid räägivad maailma tundmaõppimise rõõmudest, esimesest armastusest, reisimisest, muusikast, tantsimisest, sõprusest, valikutest filmikangelaste elus... Ja isegi kui me nendega alati nõus ei ole, õpime me neid mõistma."

Et kõigil vaatajail tegelastest lihtsam aru saada oleks, tagab "KinoFF" kõikide filmide puhul tehisintellekti loodud audiotõlke.

Filme näidatakse ka kohvikus

Filmifestival saab alguse 7. novembril Kohtla-Järvel ning üritused ei toimu seal mitte kultuurikeskuses nagu varasematel aastatel, vaid väikeses kohvikus Croissant (Järveküla tee 79a).

Selle hubase kohviku omanik on Ukrainast pärit Ugrintšukkide pere ning "KinoFFi" toetab Ukraina organisatsioonide assotsiatsioon Eestis. Ukraina saatkonna toetusel tegutseva Ukraina kinoklubi raames saab kohvikus vaadata dokumentaalfilmi "Malevitš", mis räägib Ukraina juurtega kunstnikust Kazimir Malevitšist ja tema mõjust 20. sajandi kunstile. Filmi põhieesmärk on tutvustada Ukraina kultuuri mõju tema isiksusele ja loomele. Vaatajail avaneb ainulaadne võimalus näha vähe tuntud arhiivimaterjale kunstnikust ja tema maalide fotosid, kuulata tema sugulaste mälestusi ning samuti arvukate Ukraina, Poola, Hollandi, Valgevene ja Prantsusmaa kunstiajaloolaste, galeristide ja arhitektide mõtteid.

Seanss algab kell 17.30 ja sissepääs on tasuta, ent kuna kohtade arv kohvikus on piiratud − ligemale nelikümmend −, tuleb end eelnevalt registreerida lingil https://kinoff.ee/ru/novost/kinoff-v-kohtla-jarve/.

Enne filmi algust toimub sealsamas kella 14-15.30 esimene laste multimeediapäev, millele järgneb poolteisetunnine lühifilmide kava "Möödunud päevad".

Laste multimeediaprogrammist saab osa kõigis kolmes festivalilinnas: 8. novembril on see kavas Jõhvi Kesklinna koolis ja 14. novembril Narva eesti põhikoolis.

Festivali avab film Alika Milovast

Festivali avatseremoonia toimub 10. novembril Narvas Geneva kultuurimajas, kus saab vaadata dokumentaalfilmi tänavusel "Eurovisiooni" lauluvõistlusel Eestit esindanud Narvast pärit Alika Milovast. Lauljanna räägib oma kodulinnas sellest, kui oluline on uskuda tulevikku ning inspireerida ennast ja teisi. Samuti sellest, kuidas tal õnnestus vastuseisule ja kihlveokontorite kehvadele ennustustele vaatamata saada lauluvõistluse üheks märkimisväärsemaks osalejaks.

Pilet maksab 6 eurot, sooduspilet 4 eurot. 10 filmiseansi pass maksab 40 eurot, see on personaalne ja kehtib kõikides linnades, ent ühel seansil saab kasutada kuni kaht piletit, arvestades, et üks vaatajaist on festivalipassi omanik.

"KinoFFi" kava

KOHTLA-JÄRVE

7. novembril kohvikus Croissant (Järveküla tee 79a)

14.00 laste multimeediapäev

15.30 lühifilmide programm "Möödunud päevad" (90 min)

17.30 dokumentaalfilm "Malevitš"

JÕHVI

8. novembril Jõhvi Kesklinna koolis

10.00 laste multimeediapäev (3 tundi)

10. novembril Jõhvi Apollo kinosaalis

12.00 lastefilm "Paulina P. päevik"

15.00 film teismelistele "Lost Soulz"

18.00 mängufilm "Leegitsev taevas"

11. novembril Jõhvi Apollo kinosaalis

13.00 lühifilmide programm "Armastus on tundmatu tulevik" (61 min)

18.00 mängufilm "Varastatud kohtumine"

12. novembril Jõhvi Apollo kinosaalis

12.00 lastefilm "Coco talu"

15.00 film teismelistele "Magus kaotusvalu"

18.00 dokumentaalfilmid "Murals" ja "Planeet Maa kaitsjad"

NARVA

10. novembril Geneva kontserdimajas

19.00 festivali avamine, dokumentaalfilm "Sillad Liverpooli"

17. novembril Narva Apollo kinosaalis

12.00 film teismelistele "Fantastiline kolmik"

18.30 mängufilm "Üksildus"

20.30 mängufilm "Täiuslikud päevad"

18. novembril Narva Apollo kinosaalis

12.00 lastefilm "Tantsukuninganna"

17.00 mängufilm "Chuck Chuck Baby"

20.00 animafilm "Marsi ekspress"

19. novembril Narva Apollo kinosaalis

12.00 dokumentaalfilm teismelistele "See olen alati mina olnud"

15.00 dokumentaalfilm "Jõulupuu elu ja surm"

Geneva kontserdimajas

17.00 "KinoFF Industry Day" ja parimate "ShootShortsi" projektifilmide auhinnatseremoonia

Narva Apollo kinosaalis

20.30 lühifilmid "Otsingute ja eksperimenteerimise aeg"

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles