Väikeste sammudega suurde kunsti

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Irina Horeva sõnul võib geomeetrilise mustriga teki õmblemiseks kuluda mitu kuud.
Irina Horeva sõnul võib geomeetrilise mustriga teki õmblemiseks kuluda mitu kuud. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaalis on väljas Irina Horeva esimene lapitööde näitus "Väikeste sammude kunst". Sellest, et vaatamiseks välja pandud tööd pole maalitud värvidega, vaid lapitükkidest kokku õmmeldud, saab sageli aru alles lähedalt uurides.

Kohtlajärvelanna Irina Horeva on meditsiiniõde ja töötab Ida-Viru keskhaiglas, õmblemine on tema viis vabal ajal lõõgastuda. Näputööd käib ta harjutamas Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse kunstistuudios Irina Baleva juures.

Horeva sõnul on kujutav kunst teda alati paelunud. Lapitükkidest õmblemise vastu hakkas ta huvi tundma neli aastat tagasi, ent siis ei osanud ta ise ka arvata, et see vaevarikas töö teda niivõrd paelub. Ta alustas lihtsamatest asjadest, nüüd aga sünnivad tema käe all juba tõelised meistriteosed − seda kinnitavad nii väljapanek ise kui ka külalisraamatusse tehtud vaimustunud sissekanded.

Lapitehnikas valminud pildid pakuvad rohkelt inspiratsiooni ka vaatajaile.
Lapitehnikas valminud pildid pakuvad rohkelt inspiratsiooni ka vaatajaile. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Laiemale publikule näitab Horeva oma loomingut esimest korda. Ta rõhutas, et teeb lapitehnika vallas alles esimesi samme: alustas lihtsamate tekkidega, nüüd aga loob juba tõelisi tekstiilipilte.

"Algul arvasin, et kõik on lihtne: vali kangatükid välja ja õmble kokku. Aga võta näpust: vaja on nii oskust kui ka täpset matemaatilist arvestust. Kui paari millimeetri võrra eksid, läheb pilt nihu ning tuleb kõik lahti harutada ja otsast peale alustada."

Vahel kasutab Horeva oma tööde valmistamisel ka värve − värvib kangatükid ise õigetesse toonidesse. Ta kinnitab, et seegi on omaette põnev protsess.

Horeva sõnul on tema inspireerija ja õpetaja lapitehnikas Galina Kozulina, keda tuntakse nii Ida-Virumaal kui ka kaugel väljaspool Eestit. "Ta on alati valmis asjalikku nõu andma ja abistama."

Galina Kozulina omalt poolt kiidab Irina Horeva huvitavaid ideid, tööde teostust ja täpsust ning loodab, et algaja kunstniku teekond lapikunstis jätkub.

Näitusele on välja pandud ka Horeva batika stiilis valminud sallid ja rätid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles