Ida-Virumaast on saanud kettagolfi paradiis

Erik Gamzejev
Copy
Kettagolf annab hea füüsilise koormuse ja võimaluse looduses liikuda, millega kaasneb hasart.
Kettagolf annab hea füüsilise koormuse ja võimaluse looduses liikuda, millega kaasneb hasart. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eestis üha suuremat populaarsust võitva kettagolfi mängijate jaoks on Ida-Virumaa oma arvukate ja mitmekesiste radadega saanud üheks selle ala paradiisiks, kus peetakse suurvõistlusi ning käiakse sageli ka niisama mängimas.

Ida-Virumaal arvukalt kettagolfiparke ehitanud Timo Juursalu, kes on ka Eesti discgolf'i liidu president, ütleb, et kuigi kettagolfi mängijaid on kõige rohkem Tallinnas, käivad nad mängimas sageli Ida-Virumaal. "Siinsed pargid on mitmekesised ja erinevalt Tallinna omadest ei pea õhtuti järjekorras ootama, et mängima pääseda," sõnab ta, märkides, et Ida-Virumaal on üle kümne heakorrastatud kettagolfipargi ja järgmisena valmib uus Atsalama külaplatsil, mis jääb Jõhvi-Tartu maantee lähedale.

Ida-Viru kettagolfipargid on eriilmelised

Põlise idavirukana tõdeb Juursalu, et kettagolfiparkide rajamisel on püütud ära kasutada siinse looduse mitmekesisust ja tänu sellele on ka need mängupaigad üsna erinevad. Näiteks kõige tuntumas, Mäetaguse kettagolfipargis, mis asub suurel territooriumil, on viis eri raskusastmega rada, kust endale sobiva leiab nii algaja kui ka proff. "Sellises künkliku maastikuga pargis on ka hea joosta või niisama jalutada," sõnab ta.

Seevastu mullu valminud Kohtla-Järve rada asub linnapargis järve ääres. Täiesti omalaadne park on Iisakus Tärivere mäe juures.

Tänu sellele, et igal kolmapäeval kell 18.30 toimuvad järgemööda Ida-Virumaa kettagolfiparkides nädalamängud, on need ka hästi hooldatud. Mängimas käib regulaarselt ligikaudu poolsada inimest. "Neil, kes on tulnud Ida-Virumaale puhkama, tasuks mõelda sellele, et veeta mõni õhtu kettaid lennutades. Saab hea koormuse ja näeb ka Ida-Viru loodust lähedalt," soovitab Juursalu.

Kaspar Aruvee ja Tarmo Tomson tegid maikuus Mäetaguse rajal läbi kettagolfi maratoni, mängides järjest üle 30 tunni.
Kaspar Aruvee ja Tarmo Tomson tegid maikuus Mäetaguse rajal läbi kettagolfi maratoni, mängides järjest üle 30 tunni. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Üle 30 tunni järjest kettagolfirajal

Tallinlased Kaspar Aruvee ja Tarmo Tomson veetsid mai keskel Mäetaguse kettagolfirajal järjest üle 30 tunni. Nad hakkasid mängima kell 8 hommikul ja lõpetasid järgmise päeva pärastlõunal.Nad läbisid kõigi radade kogusummas klassikalise maratonidistantsi ehk 42 195 meetrit. Selle aja jooksul kõndisid nad mõlemad ligikaudu 100 000 sammu.

Tarmo Tomsoni sõnul on Mäetagusel väga head tingimused sellise maratoni tegemiseks. "Pea ei hakka ringi käima," märgib ta.

Kaspar Aruvee lisab, et väiksemal rajal jookseks nii pika maratoniga aju kokku. "Siin mängime kõiki viit rada neli korda, pluss veel kaks rada, et saaks täpselt 42 195 meetrit kokku. Me oleme sel alal maailmameistrid, ega meie süüdi ole, et teised kohale ei tulnud," muigab ta.

Öösel, kui oli pime, lennutasid mehed helendavaid kettaid, et neid oleks võimalik üles leida. Kõige raskem hetk oli varahommikul, kui uduga läks jahedaks ja jopes ei tulnud enam visked sugugi hästi välja. See-eest sai kuulda põnevaid ja veidraid lindude hääli ning näha ühte jänest.

Tarmo Tomson räägib, et varem mõtles ta kettagolfimängijatest, et imelikud inimesed loobivad plastmassi mööda metsa. "Aga siis juhtus nii, et proovisin ise ka, ja nüüd mõtlen vastupidi, et niisama ilma kettata oleks metsas veider jalutada."

Mõlemad mehed ütlevad, et huvi kettagolfi vastu on Eestis tõusnud suuresti ka tänu kahekordse maailmameistri Kristin Tattari edule. Tattar alustas kettagolfiga tegelemist samuti Ida-Virumaal − Pannjärvel.

Timo Juursalu.
Timo Juursalu. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Timo Juursalu soovitused kettagolfiga alustamiseks

  • See on seltskondlik sisukas ajaviide, mis annab hea füüsilise koormuse − ühe raja läbimisega koguneb 6-7 kilomeetrit käimist.
  • Kettagolfi harrastamine ei nõu suuri kulutusi. Seltskond kokku, tossud jalga ja rajale. Esialgu piisab mängimiseks kolmest kettast. Ei ole vaja soetada kümneid nagu proffidel. Enamik radu on tasuta.
  • Enne rajale minekut tasub harjutada ketta lennutamist põllul, et saada esmane ettekujutus, kuidas ketas õhus käitub.
  • Ida-Virumaal toimuvad suvest sügiseni igal kolmapäeval kell 18.30 järgemööda erinevates kettagolfiparkides nädalamängud, kus saab kätt proovida ja küsida kogenumatelt nõu.
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles