Narvas saab näha ajaloolisi rõivaid

Copy
Ajalugu elavneb tänu narvalaste oskustele ja fantaasiatele vanaaegsete rõivaste kaudu.
Ajalugu elavneb tänu narvalaste oskustele ja fantaasiatele vanaaegsete rõivaste kaudu. Foto: Narva muuseum

Laupäeval, 24. augustil kell 16 saab Narva linnuse põhjamüüri terrassil etenduse "Ajaloo peegel" käigus näha unikaalseid ajaloolisi rõivaid. Etenduse pääse maksab 5 eurot.

Muuseumi kollektsioonis, mis enam kui 20 aastat tagasi sündis loomehobist, on nüüd umbes 70 ajaloolist rõivakomplekti. Need sündisid aastatel 1997-2017, kui Narvas tegutses ajaloolise kostüümi teater. Selles kogus on praeguseks üle 500 rõivaeseme.

Etenduse ühe korraldaja Darja Bojarova sõnul pole need pelgalt rõivad, vaid on kantud ajaloost ja kunstist ning kuigi tegu pole täpsete koopiatega, peegeldavad nad ammuste aegade hõngu. Paljusid neist riietest on kasutatud filmides, teatrilavastustes ning fotodel.

"Mitmeid aastaid olid kostüümid muuseumi hoidlates, kust neid aeg-ajalt välja võeti, et kasutada erinevates projektides," sõnas Bojarova. Eelmisel suvel riietati neisse näitlejad, kes osalesid ühes komöödiaseriaalis, sügisel oli aga Narva linnuses temaatiline ajalooliste rõivaste näitus, mis oli seotud filmi esilinastusega.

Sel korral naaseb kollektsioon taas vaatajate ette, demonstreerimaks Narva ajalugu läbi muutuva moe prisma. Darja Bojarova sõnul tulid ajalooliste kostüümide moeetenduse ideega välja linna kooliõpilased. "Ajaloo peegli" etenduse kunstiline juht on Natalia Tšistjakova. Etendus kestab poolteist tundi.

Tagasi üles