Jõhvis näeb Toomi ja Tammsaare nägu pikalt küpsetatud filmi

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oru Pearut mängib Tanel Toomi "Tões ja õiguses" Priit Võigemast.
Oru Pearut mängib Tanel Toomi "Tões ja õiguses" Priit Võigemast. Foto: Allfilm

Veebruari kuufilmiks on Jõhvi kontserdimaja kinos Amadeus kauaoodatud kodumaine suurfilm "Tõde ja õigus", mille lavastaja on Tanel Toom ning peaosades mängivad Priit Võigemast ja Priit Loog. Filmi näeb alates 21. veebruarist neljal korral, kusjuures 26. veebruaril kell 18 toimub pärast seanssi kohtumine filmi autori endaga.

Kes meist poleks lugenud seda Anton Hansen Tammsaare tellist?!

Õpilase õudusunenägu 

Või õigem oleks muidugi küsida, kes on lugenud, sest tegu on/oli ju kooli kohustusliku kirjandusega ja tänapäeva noorte raamatulembusega on lood, nagu on.

"Lootusest ja teotahtest pakatav Andres tuleb koos noore abikaasa Krõõdaga võlgu ostetud soisele talukohale uut elu rajama. Vargamäe Mäe talust peab saama koht, mis perekonna eest hoolitseb. Majapidamine nõuab palju tööd ja järjekindlust − algab elukestev võitlus nii looduse ja saatuse kui ka kiusliku naabrimehe Pearu vingerpussidega.

Kui elukaar jagab Andresele kannatusi rohkem kui kauaoodatud tulemusi, hakkab mees üha meeleheitlikumalt otsima tõde ja õigust nii kohtust, kõrtsist kui ka piiblist, tuues oma otsinguil ohvriks perekonna, lähikondlased ja iseenda. Unelm õitsvast ja perekonna eest hoolt kandvast Vargamäest vajub üha sügavamale reaalsuse varju," kõlab suurfilmi sünopsis ja võiks kõlada ka romaani enda oma.

Filmi kaasprodutsent Madis Tüür tunnistab Põhjarannikule ausalt, et tema ise oli "Tõe ja õigusega" juba enne filmiprojekti käivitumist tuttav.

"Kooliajal tundus see palju raskem lugemine, kui tundub praegu. Tegu on sedavõrd kihilise teosega ja seda on nii palju, mistõttu on ka film ligi kolm tundi pikk − 2 h 45 min −, kuid ikkagi on jäänud hulgaliselt materjali praktilistel põhjustel välja, sest kuue- või seitsmetunnist filmi oleks raske vaadata. Ma ei tea, kas tegu on "eestlaste piibliga", küll aga on tegemist väga inimliku ning kihilise draamaga − seal on nii palju inimeseks olemist puudutavaid lugusid, et igaüks leiab sealt midagi," ütleb produtsent.

Filmi veel viimistletakse 

Mõni päev enne esilinastust, mis toimub 20. veebruaril, ütleb Tüür, et tunne on temalgi ootusärev. Samal ajal perfektsionistist režissöör Tanel Toom veel treib filmi − timmib seal seda, mida annaks veel paremaks teha. Samas teame, et Toomil hakkas "Tõe ja õiguse" lavastamise idee juba üheksa aastat tagasi tiksuma.

TANEL TOOM

  • Režissöör ja stsenarist Tanel Toom on sündinud 1. novembril 1982.
  • Ta lõpetas 2001. aastal Tallinna prantsuse lütseumi ja  Tallinna ülikoolis filmirežii eriala.
  • Toomi lühifilm "Teine tulemine" valiti 2008. aastal Veneetsia filmifestivali lühifilmide programmi. Tema lühifilm "Pihtimus" võitis 2010. aastal välismaise filmi kategoorias tudengifilmide Oscari ja esitati 2011. aastal Oscari viie nominendi hulka.

(Allikas: Vikipeedia) 

"Eri osakonnad tulid pardale eri ajal ja pühendavad asjale eri määral aega. Aga Tanelil on tõesti suisa üheksa aastat täis tiksunud."

Tüüri meelest on film Toomil saanud väga autoritruu. "Tanel annab endast kõik, et atmosfäär ja tunded, mis romaanis on, saaks ka kinokeeles väljendatud. Ja minu arvates on see tal õnnestunud. On suisa imetlusväärne, millise pühendumusega on ta seda teost loonud. Aktiivne tootmine kestis ju kolm aastat − kõik neli aastaaega käisime kaks korda läbi."

Filmi mastaapsusest annab näiteks aimu, et tiitrites on suisa üle 90 nimega tegelase ning massistseenides osalejaid on veerand tuhat. Üks filmi põhilisi võttepaiku asus päris Läti piiril − Mõnistes.

Tüür, kes oli muide Oscari vaatevinklist seni edukaima Eesti filmi "Mandariinid" PR-juht arvab, et filmil võib olla ka maailmas edu, aga eelkõige on silmas peetud kodumaist publikut. "Samas on lugu ise niivõrd universaalne, et kui kõik läheb kenasti, saame seda ka väljaspool Eestit näidata. Kuidas kõik minema hakkab, on praegu veel raske hinnata."

Filmi peaosades mängivad Priit Võigemast, Priit Loog, Maiken Schmidt, Simeoni Sundja ja Ester Kuntu. Filmi operaator on Rein Kotov, kunstnik Jaagup Roomet, kostüümikunstnik Kristiina Ago, jumestuskunstnik Liisi Roht, kaasprodutsendid Armin Karu ja Madis Tüür, filmi produtsent on Ivo Felt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles