Jõhvi plaanib uue tee jaoks omanikelt maa võtta

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi tööstuspargi sissepääsutee peaks tulevikus Tammsaare tänavalt kolima kalmistu taha, kus see linnaliiklust ei segaks.
Jõhvi tööstuspargi sissepääsutee peaks tulevikus Tammsaare tänavalt kolima kalmistu taha, kus see linnaliiklust ei segaks. Foto: Matti Kämärä

SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus andis mitu aastat tagasi alanud ning tulemusteta lõppenud Jõhvi tööstuspargi juurdepääsuteeks vajalike maade võõrandamise läbirääkimiste pidamise üle vallavalitsusele, kes on valmis juhul, kui maaomanikega kaubale ei saada, maa sundvõõrandama.

Jõhvi tööstuspargi juurdepääsutee ehitamiseks kalmistu tagant alustati läbirääkimisi mitu aastat tagasi, kohe pärast seda, kui alale sai valmis detailplaneering. Mitu aastat hiljem on tee alla jäävad maad võõrandamata, kuna maaomanikega ei saavutata vajalikku kokkulepet.

Pole vastust saanud

SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus tegi maaomanikele pakkumise võõrandada maa selle hinnaga, millega ostis maid Jõhvi ja Kohtla-Järve vahelist teed ehitanud maanteeamet. Kui ühelt maaomanikult saadi vastus, siis kaks omanikku ei reageerinud kuidagi ning mitmetest kirjadest ja telefonikõnedest hoolimata jäi arusaamatuks, kas nad on maa võõrandamisega nõus, ning kui on, siis millistel tingimustel.

"Püüdsime korduvalt aru saada, mida maaomanikud meilt ootavad, kuid vastust lihtsalt ei tulnud," ütles sihtasutuse juht Teet Kuusmik, kelle sõnul ei saanud aru ka sellest, kas nende tehtud rahaline pakkumine oli liiga madal, sest kõrgemat summat ükski omanik ka ei nõudnud.

Pärast seda, kui aastatepikkune kirjade saatmine tulemust ei andnud, andis sihtasutus läbirääkimiste pidamise üle Jõhvi vallavalitsusele, kes võttis vastu määrad, millega maid ollakse valmis võõrandama. Need summad, mis on paika pandud värskelt tehtud hindamise tulemusena, on väiksemad kui summad, mida sihtasutus pakkus kinnisvaraturu õitsengu ajal.

Kuusmiku sõnul on arusaamatu see, et ajal, kui detailplaneeringut tehti, ei olnud mingit vastuseisu ning inimesed olid võimaliku arendusega kursis. "Aga kuna me mingi tulemuseni ei jõudnud, siis otsustasime asja vallavalitsusele üle anda, kuna nende võimalused omanikega läbirääkimisi pidada on paremad ning ehk siis, kui taga on avalik huvi, jõutakse ka vajalike kokkulepeteni," lisas ta.

Sundvõõrandamine viimane samm

Jõhvi abivallavanema Vello Juhkovi sõnul alustavad nad esmalt maaomanikega uuesti läbirääkimisi, et kokkulepeteni jõuda. Võõrandamiseks pakutakse summat, mille volikogu on kinnitanud. Juhul kui kokkulepet ei saavutata, tehakse sundvõõrandamine, kuna tegemist on linna arengu seisukohalt olulise küsimusega. "Sundvõõrandamine on viimane asi, mida me teeme. Seni oleme saanud kõik maaküsimused läbirääkimiste teel lahendatud ning loodame, et saame seda ka sel korral," ütles ta.

Juhkovi sõnul tähendaks tee mitte ainult juurdepääsu tööstuspargile, vaid aitaks elavdada kogu sealset rajooni. Lisaks lahendaks see mure Tammsaare tänavaga, mida mööda praegu raskeveokid liiguvad. Ühelt poolt lõhuvad need Tammsaare tänavat, teisalt tekitavad ebamugavust sealsetele inimestele.

"Kui maaküsimus oleks kiiremini lahenenud, oleksid võinud meil ehitustööd juba käia," ütles Juhkov, kelle sõnul oli raha selleks olemas.

Millal Jõhvi tööstuspargi juurdepääsutee ehitamine lahti võiks minna, pole praegu selge. Maade võõrandamisega seotud kulud on planeeritud järgmise aasta eelarvesse. Tee ehitamiseks tuleks leida raha mujalt kui valla eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles