Rootsi kaevandused värbasid Jõhvis veoautojuhte

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EURESe infopäeval näidati muu hulgas filmi Pajala piirkonna rauamaagikaevanduste ehitustöödest. Esimene peaks tööle hakkama tuleva aasta jaanuaris.
EURESe infopäeval näidati muu hulgas filmi Pajala piirkonna rauamaagikaevanduste ehitustöödest. Esimene peaks tööle hakkama tuleva aasta jaanuaris. Foto: PEETER LILLEVÄLI

Põhja-Rootsis Pajala piirkonnas töövõimalusi tutvustanud infopäeval selgus, et hästi tasustatud ameteid kaevandustes ei põlga ära ka rootslased ise, kuid suur on veoautojuhtide põud, kes kaevandatud rauamaagi laiali veavad.

Küpses eas Olegil on küll praegu töökoht olemas, kuid ta käib lahtiste silmadega ringi, et leida paremaid pakkumisi. Oleg oli üks rohkem kui sajast huvilisest, kes kogunesid teisipäeval Ida-Virumaa kutsehariduskeskusse Euroopa töövahenduse võrgustiku EURES infopäevale, kuulamaks, milliseid võimalusi pakub arenev kaevanduspiirkond Pajalas.

"Kõik, mis mul oli vaja teada saada, on see, et Rootsis tekivad perspektiivsed töökohad, sest seni pakuti seal ainult ajutisi tööotsi. Edasi tasub otse suhelda sealsete tööandjatega. Mul on kaks kõrgharidust, lisaks veoauto ja bussi juhtimise õigus. Oskan ka hästi inglise keelt," ütles ta.

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna EURESe nõustaja Olga Boltovskaja rääkis, et tema Rootsi kolleegid kirjutasid projekti, tutvustamaks väljaspool Rootsit töötamisvõimalusi sealses kaevandus- ja turismisektoris. "Kuna Aidu karjäär, mis annab tööd rohkem kui 300 inimesele, suletakse, otsustasime nad kutsuda ka Ida-Virusse. Kui Tallinnas oli huvilisi 50 ringis, siis Jõhvis kaugelt üle saja."

Takistusi saab kõrvaldada

Boltovskaja sõnul käib tema Narvas, Sillamäel ja Jõhvis toimuvatel vastuvõttudel kuus 30-40 inimest, kes sooviksid välismaale tööle minna. "Aga paljud on kas Venemaa kodanikud või halli passi omanikud, kellel on vaja tööluba, pluss nende inglise keele oskus on kehval tasemel - see on suur takistus."

Samas on väga motiveerituid, kes teevad suuri pingutusi takistuste kõrvaldamiseks. "Näiteks üks mees, kes tuli ka infopäevale ja töötab kaevanduses, õpib praegu rootsi keelt. Samuti tegi ta eesti keele ja kodakondsuse eksami ning ootab Eesti passi," rääkis Boltovskaja, kes jagab huvilistele infot välismaal töötamise kohta, aitab kirjutada kandideerimisdokumente, kontrollida tööandja tausta jms.

EURESe nõustaja Rootsis Raili Tunnel rääkis lähemalt töövõimalusest Soome-Rootsi piirialal, polaarjoone taga, Pajala piirkonnas, kuhu on Tallinnast Estonian Airiga otselennuühendus ja mis jääb Stockholmist rohkem kui 1200 kilomeetri kaugusele. Suure territooriumi, kuid hõreda asustusega Pajala kommuun, mis on olnud pikka aega väljasuremisohus, on nüüd tänu mitmele avatavale rauamaagikaevandusele taas ellu ärkamas.

Keeleoskus vajalik

"Esimeses etapis värbab firma Northland Resources tuleva aasta jaanuaris avatavasse kaevandusse 60 inimest ja nendele kohtadele laekus Rootsis üle 4000 avalduse. See räägib sellest, et nendest kõrgepalgalistest töökohtadest on rootslased ise huvitatud ja rootslastega on raske konkureerida. Aga me pole siin selleks, et neid kohti täita, vaid sellepärast, et meil ei jätku veoautojuhte," märkis Tunnel.

2015. aastaks on kaevandustesse vaja 300-400 veoautojuhti. "Praeguse seisuga koolitatakse neid Rootsis aastas 1800, aga nõudlus on 3000 järele. Kui Northland Resources avab oma kaevandused, kasvab vajadus veoautojuhtide järele veelgi."

Tunneli sõnul hakati veoautojuhte otsima aegsasti, et soovijad jõuaksid ära õppida rootsi keele. "Kaevanduses käib omavaheline kommunikatsioon raadioside kaudu ja ohutusnõuete tõttu on rootsi keele oskus vajalik."

Eestlannast Rootsi EURESe nõustaja rääkis, et kui näiteks meespool leiab tööd kaevanduses, võib naispool leida teenistuse 30 kilomeetri kaugusel Soome poolel asuvates Levi ja Ylläse suusakeskustes. "See peaks teile sobima, sest talvekeskused vajavad nii soome kui vene keele oskusega töötajaid. Vene turiste on sealsete külastajate seas üha rohkem."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles