Jõhvi volikogu "ajutiseks" esimeheks sai Niina Neglason

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niina Neglason lahkus eile istungite saalist volikogu esimehena. Kevadel peaks tema koha üle võtma Tauno Võhmar, kes soovib taanduda vallavanema ametist.
Niina Neglason lahkus eile istungite saalist volikogu esimehena. Kevadel peaks tema koha üle võtma Tauno Võhmar, kes soovib taanduda vallavanema ametist. Foto: Peeter Lilleväli

Eile õhtul esmakordselt kogunenud Jõhvi volikogu uus koosseis valis volikogu esimeheks Niina Neglasoni, kes jääb sellesse ametisse suure tõenäosusega vaid kuni järgmise aasta kevadeni.

Jõhvi volikogu ka aastatel 2007-2009 juhtinud Neglasoni poolt hääletasid seekord kõik 18 kohal olnud saadikut. "See oli küll üllatus, et niipalju poolthääli tuli," sõnas Neglason.

Hoiab kohta Võhmari jaoks

Kuigi valimised võitnud valimisliidu Jõhvi Heaks kandidaat Neglason sai nii suure toetuse, ei tee ta saladust, et kavatseb sellesse ametisse jääda vaid ajutiselt. Nimelt on selle valimisliidu eestvedaja, vallavanem Tauno Võhmar kinnitanud, et soovib järgmise aasta kevadel, mil jõuab ühele poole vallavalitsuse kolimine uude raekotta, ise volikogu esimeheks saada.

Neglason ei näe enda jaoks probleemi, et ta sattus volikogu juhiks olude sunnil ajutiseks kohusetäitjaks. "Minu jaoks on see väga hea variant, et jään sellesse ametisse vaid kevadeni," ütles Neglason, lisades, et esmalt on ta ikkagi arst ja ta ei soovi oma põhitööd tagaplaanile jätta.

Kui volikogu esimehe valimine toimus üksmeelselt, siis aseesimeeste valimine tõi esile, millised on praegused poliitilised jõujooned. Kui eelmises koosseisus oli volikogul üks aseesimees, siis nüüd otsustasid saadikud teha kaks aseesimehe kohta. Neile kohtadele pretendeeris kolm kandidaati: Keskerakonnast Kaarel Pürg, sotsiaaldemokraatlikust erakonnast Sergei Andrejev ja valimisliidust Jõhvi - Meie Kodu Tiit Lillemets.

Sotsidele jäid tühjad pihud

Esimene katse, kus prooviti kaks aseesimeest ühe hääletamisega ära valida, ebaõnnestus, sest ükski kandidaat ei saanud vajalikku 11 poolthäält.

Seejärel üritati aseesimehi valida ühe kaupa ja esimesena osutus valituks Kaarel Pürg, kes sai 16 häält. Järgmises hääletusvoorus sai Tiit Lillemets 13 ja Sergei Andrejev 5 häält.

Seega olid volikogu juhtide valimistel neljast poliitilisest jõust sotsid ainsad, kes jäid tühjade pihkudega. Valimistel sotsidest Jõhvis enim hääli kogunud Teet Enok tõdes, et taoline hääletus võimaldab arvata, et Jõhvis on sündinud Võhmari ja Ossipenko kokkulepe. "Hääletamistulemusest näeme, et Keskerakonna kaks häält tulid meie kandidaadile, aga Jõhvi Heaks saadikud toetasid üksmeelselt Lillemetsa," sõnas Enok, kes avaldas meelehärmi, miks on Võhmari leer tõrjunud kõik sotside koostööettepanekud.

Tauno Võhmar kinnitas, et sotsid nurjasid ise oma võimalused, esitades nõudmise sõlmida neljaks aastaks kirjalik lepe, mis näinuks ette nii teatud ametikohti kui ka sotside valimislubaduste täitmist, milleks eelarve katet praegu pole. "Liiga ahneks ei tasu minna," sõnas Võhmar, kes kinnitas taas, et püüab Jõhvit juhtida, ilma et tuleks sõlmida kirjalikke kokkuleppeid, millega jagatakse ametikohti.

Ta tõdes, et algselt oli valimisliit Jõhvi Heaks veendunud, et aseesimeeste kohad lähevad sotsidele ja Keskerakonnale. "Nõustusime veel ühe aseesimehe koha loomisega, uskudes, et nii on pingeid vähem ja volikogu saab paremini tööd teha," sõnas ta.

Võhmar ütles, et tutvustas sellist plaani ka valimisliidu Jõhvi - Meie Kodu liidrile, ärimees Nikolai Ossipenkole, kes leidis, et õiglane oleks, kui üks aseesimehe koht oleks ka nende liidul, kes sai Jõhvis teise tulemuse ehk kuus kohta. "See on loogiline ja ka pragmaatiline. Teine aseesimehe koht pidanuks selle loogika järgi minema sotsidele, kel on volikogus kolm kohta. Siiski pärast nende vastuvõetamatuid nõudmisi eelistasime toetada Keskerakonna kandidaati, kuna tunneme Kaarel Pürgi nelja aasta koostöö põhjal hästi," selgitas Võhmar.

Nikolai Ossipenko eilsel istungil ei osalenud. Võhmari liidust puudusid Tatjana Graf ja Dmitri Smirnov, mistõttu oli valimisliidul Jõhvi Heaks eile kohal kõigest 8 saadikut. See tähendas, et isegi koos Keskerakonnaga oleks ilma Ossipenko liidu või sotside toetuseta vajaliku 11 hääle kokkusaamine olnud võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles