Molycorp Silmet oli sunnitud peatama osaliselt tootmise

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molycorp Silmeti kõige moodsam osa on 2012. aastal avatud labor.
Molycorp Silmeti kõige moodsam osa on 2012. aastal avatud labor. Foto: Peeter Lilleväli

Sillamäel asuv metallide tootja Molycorp Silmet on olnud sunnitud augustis ja septembris seiskama tootmise mitmetes tsehhides ja paljud töötajad alampalgaga sundpuhkusele saatma.

USA börsifirma Molycorp kontserni kuuluva ASi Molycorp Silmet juhatuse esimees David O'Brock teatas, et sarnaselt 2013. aastaga otsustas ettevõte ka tänavu vähendada tootmist tantaali ja nioobiumi vabrikutes maksimaalselt kolmeks kuuks. "See on ainus võimalus teha renoveerimistöid sellistes vabriku osades, kus see muidu nii suures mahus poleks võimalik," selgitas ta seisaku põhjust.

Koondamisi pole plaanis

Ettevõtte ametiühingu peausaldusisik Vladimir Savarassov ütles samas, et seisaku põhjuseks on probleemid toodangu turustamisega. "Meile on selgitatud, et ajutiste probleemide tõttu pole õnnestunud kõiki müügilepinguid uuendada," kinnitas ta.

Ligemale 600 töötajaga ettevõtte juht märkis, et ajutine tootmisseisak on võinud mõjutada kahte kolmandikku töötajatest.  "Andsime töötajatele võimaluse selle aja jooksul täispalgaga puhkuse välja võtta. Ülejäänud seisakuajal on töötajad  ametlikult miinimumpalga peal," teatas O'Brock, lisades, et need töötajad, kel oli soov täisajaga tööd teha, selle võimaluse ka said, tehes ajutiselt mõnda muud tööd kusagil mujal tehases. "Neid ka tasustatakse vastavalt."

O'Brock kinnitas, et ühegi töötaja koondamist kavas ei ole.

Ametiühingujuht Savrassovi sõnul peab siiski ligikaudu sada inimest praegu toime tulema vaid alampalgaga. "Nendele on olukord üsna nukker," tõdes ta.

David O'Brock märkis, et osa tehasest seisis vaid ühe kuu ja töötab juba uuesti. "Teine osa alustab siis, kui renoveerimistööd on lõppenud ehk juba lähinädalatel," kinnitas ta.

Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg ütles, et osaline seisak linna suurema töötajate arvuga ettevõttes on andnud esimesi negatiivseid märke ka linnaeelarvele, sest tulumaksu laekumine on vähenenud. "Praegu ei ole probleem veel väga tõsine. Meil jääb üle loota, et Molycorp Silmet saab peagi taas tavalises rütmis tööd jätkata," ütles ta.

Keerulised ajad 

Majandusaruande järgi oli Molycorp Silmeti müügikäive 2013. aastal 64 miljonit eurot, mis oli 23 protsenti väiksem kui aasta varem. Riikidest teeniti kõige rohkem müügitulu Ameerika Ühendriikidest − 26,8 miljonit eurot.

Ettevõte sai 1,4 miljonit eurot puhaskahjumit, mis siiski on üheksa korda vähem  kui aasta varem. Pärast mulluse kahjumi  mahaarvamist on jaotamata kasumit ettevõtte bilansis veel 10 miljonit eurot.

Ettevõtte juhatus selgitas käibe vähenemist müügihindade alanemisega kogu tootevaliku puhul. Puhaskahjum oli aga tingitud nii tooraine kui valmistoodangu suurtest laovarudest.

Töötajate keskmine arv oli mullu 587. Arvestades, et aastane palgakulu oli veidi üle kuue miljoni euro, tuleb  keskmiseks brutopalgaks 860 eurot kuus.

2012. aastal pälvis Molycorp Silmet Eesti ettevõtlusauhinna eksportööri kategoorias.

Keerulised ajad on praegu ka Sillamäe ettevõtte USA emafirmal. Ettevõtte teatel oli tänavu teise kvartali majandustulemuseks 16,6 miljoni dollari suurune brutokahjum.

Postimees kirjutas sel nädalal, et Molycorp on olnud kahjumis järjest juba kümme kvartalit ja raha voolab ettevõttest välja ning viimase 18 kuu jooksul on ettevõte pöördunud investorite poole lisaraha saamiseks kolm korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles