Ida-Viru keskhaigla uue korpuse paneb püsti Astlanda Ehitus

Põhjarannik
Copy
Astlanda Ehituse juhatuse esimees Kaupo Kolsar ja Ida-Viru keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler allkirjastasid ehituslepingu digitaalselt.
Astlanda Ehituse juhatuse esimees Kaupo Kolsar ja Ida-Viru keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler allkirjastasid ehituslepingu digitaalselt. Foto: Ida-Viru keskhaigla

Ida-Viru keskhaigla ja Astlanda Ehitus sõlmisid esmaspäeval lepingu haigla uue korpuse ja Ahtme tervisekeskuse ehitamiseks. Hanke maksumus on kokku ligi 20 miljonit eurot.

Ida-Viru keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler ütles, et tegu on märkimisväärse sammuga keskhaigla väljaehitamisel, mida alustati sajandi alguses. "Selleks, et patsiendid saaksid põhilisi tervishoiuteenuseid ühest kohast, on haiglakompleksile lisandunud ka Ahtme esmatasandi tervisekeskuse väljaehitamine."

Uued teenused 

Ahtme tervisemaja ehk esmatasandi tervisekeskus valmib 1963. aastal avatud haigla G-korpuse juurdeehitisena, millega lisandub üle 2200 ruutmeetri. Selle ehitamiseks on kavandatud 17 kuud ja maksumuseks üle 4 miljoni euro. Tervisekeskusesse koonduvad lisaks perearstidele ja -õdedele ka füsioteraapia, ämmaemandusabi ja koduõenduse teenused.

Juurdeehitis on integreeritud vana G-korpusega, kus pärast ümberehitust hakkab toimuma eriarstide ambulatoorne vastuvõtt.

Uue aktiivravi- ehk M-korpusega lisandub üle 8700 ruutmeetri uut pinda. Uus korpus peaks valmis saama kahe aastaga ning läheb maksma ligi 15 miljonit eurot. Uues korpuses hakkavad paiknema enamiku siseerialade palatid, angiograafia kabinet, laboratoorium, patoloogiateenistus ja osa radioloogiateenistuse ruumidest − kokku nüüdisajastatakse 11 raviüksuse taristu.

Ehitus sellega ei lõpe 

"Astlanda Ehitusega sõlmitud ehitusleping ei hõlma G-korpuse rekonstrueerimist, mille hange on ettevalmistamisel," selgitas Ida-Viru keskhaigla kommunikatsioonijuht Ülo Veldre. "Projekti kogumaksumuseks võib hinnanguliselt kujuneda kuni 30 miljonit eurot, milleks saadakse toetust Euroopa regionaalarengu fondist."

Uue M-korpuse ja G-korpuse juurdeehitise on projekteerinud Eesti inseneribüroo OÜ Innopolis Insenerid. Uue korpuse projekti teeb eriliseks, et selles on kasutatud digitaalehituse lahendusi ja ehitusinfo modelleerimist (BIM), mis võimaldab tarkvara abil hoonet testida ning mõista ehituses ettetulevaid kitsaskohti juba enne ehitustööde algust.

Pärast plaanitavate ehitustööde lõppu ei saa Ida-Viru keskhaigla väljaehitamist veel lõppenuks lugeda, sest linnakusse on kavas ehitada ka psühhoneuroloogiahaigla. "Valmivates haiglakorpustes ravitakse virulasi aastakümneid," ütles Tarmo Bakler. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles