Sass Henno lahkab Jõhvis ja Toilas valusaid teemasid

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Sass Henno käib esinemiskavaga "Asjad, millest täiskasvanud rääkida ei julge" koolides ja raamatukogudes.
Sass Henno käib esinemiskavaga "Asjad, millest täiskasvanud rääkida ei julge" koolides ja raamatukogudes. Foto: Erik Prozes / Postimees

Teisipäeval, 3. detsembril peab kirjanik ja menuka räpipundiga 5miinust koostööd tegev Sass Henno Jõhvi keskraamatukogus loengu "Asjad, millest täiskasvanud rääkida ei julge". 5. detsembril kuuleb teda Toila gümnaasiumis.

Sass Henno on kokku pannud kolmest loengust koosneva kaasahaarava ja isikliku esinemiskava "Asjad, millest täiskasvanud rääkida ei julge", millega ta käib koolides ja raamatukogudes. Kirjanik lubab noortele kuulajatele karme lugusid, huvitavaid näiteid ja kasulikke nõuandeid, kuidas kaitsta ennast ja oma kaaslasi ohtude eest, millest paljud täiskasvanud isegi teadlikud ei ole.

Ekskursioon inimsuhete äärealadele 

"Põnevust pakkuva pealkirja taga on lõbusal toonil ränkraskeid teemasid ja ka mu enda vigade tunnistamist puudutav ekskursioon inimsuhete äärealadele, kus paljud meist juba lapsepõlves ekslevad, aga kus omapäi asjadest aru saada on täiskasvanulegi keeruline," tutvustas ta.

Jõhvi raamatukogus räägib Henno 3. detsembril kell 14 korgijoogist ja seksuaalkuritegude ohust. "Loengusse on kutsutud Jõhvi põhikooli 7. ja 8. klassid, aga üritusele on oodatud ka vanemad inimesed − vanusepiirangut pole," märkis keskraamatukogu peaspetsialist Anne Kippar. 

"Sass Henno on väga karismaatiline esineja, kes räägib rasketest, aga väga vajalikest teemadest. Ta ei tee seda kõrgemal positsioonil olles, vaid kõnetab noori oma lugude kaudu, on lastega ühel tasemel ja seetõttu veenev," lisas ta.

5. detsembril astub Henno üles Toila gümnaasiumis, lahates kolme eri teemat. Esimene loeng algab kell 13.20. Toila gümnaasiumi direktor Signe Ilmjärv kinnitas, et kuulajateks on oodatud ka lastevanemad.

Vägivallast sõnade jõuni 

Esimene osa kannab pealkirja "Minu lugu. Ausalt", kus Henno räägib oma probleemsest lapsepõlvest, kooliga toimetulekust ja jagab nõuandeid, kuidas mis tahes perekondlikule taustale vaatamata iseennast üles leida.

"Räägin ausalt ja avatult oma kujunemisest kirjanikuks, räppariks ja 4aastase poja isaks ning ka sellest, milliste trikkide abil tegin aastaid tagasi lõpparve nii suitsetamise, alkoholi kui ka mõnuainetega."

Teine osa alapealkirjaga "Julge rääkida" on pühendatud lähisuhtevägivallale: kuidas ära tunda ohumärke, kuidas käituda, kui oled ise langenud ahistava, alandava või vägivaldse suhte ohvriks, ning mida teha siis, kui sellisesse suhtesse on sattunud lähedane sõber?

Kolmandas osas pealkirjaga "Sõnade jõud" kõneleb Henno mitte ainult loomeinimese, vaid ka kommunikatsioonispetsialisti vaatenurgast sellest, kui oluline on end väljendama õppida.

"See on tihti just õpetajatele ja lastevanematele enim meeldinud loenguosa. Räägin, kuidas on seotud raamatute lugemine mõtlemisvõime arenguga. Räägin ka sõnade mõjust laiemalt, alates beebi aju arengust kuni ropusõnalise räpilugude ja kirjandusteoste selgitamiseni. Vastan kogu päeva jooksul ka kõikidele õpetajate ja noorte küsimustele ning jagan nii kasulikke lugemissoovitusi kui ka riiklike tugiteenuste kontakte," lubas Henno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles