Metsainimesed kutsuvad oma tegemiste ja metsaeluga tutvuma

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Mets
Mets Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

18. septembril kutsuvad metsaomanikud, jahimehed ja puidutööstused külla, et näidata ja rääkida, kuidas mets kasvab ning keda ja mida seal leida võib.

Ida-Virumaal ootavad metsarahva päeval huvilisi metsaeluga tutvuma kaks metsandustalu ja maakonna jahimeeste selts.

Karu jättis männitüvele küünejäljed

Vaikla külas Pähkli talus viib peremees Viktor Lehtse külalised 4,5 kilomeetrit pikale matkarajale. Virumaa metsaühistuga koostöös valminud raja ääres on metsaomanike koolitamise tarbeks näidisalad ja keskel lõkkeplatsiga varjualune. Metsahuvilised näevad muu hulgas sedagi, kuidas kasvab maarjakask ja kasvatatakse musta kasepässikut. Kasepässiku kasulikkusest räägib taluga koostööd tegeva OÜ Chaga inimene, kes tervistavat eliksiiri ka maitsta pakub.

Oma silmaga saab kaeda nii lageraielanki kui värskelt istutatud metsa ning võib ka ise puukese kasvama panna.

Raja teises otsas näeb väga suuri puid, seemnepuudena kasvama jäetud 140aastasi mände, millel ümbert kinni võtmiseks läheb kahte meest vaja.

Loomi metsas suurema seltskonnana liikudes tõenäoliselt ei kohta, küll aga näeb karude küünejälgi, mille nad paar päeva tagasi ühele neist suurtest mändidest jätsid, ja liivaküngastes rebaseurge.

Peressaares käivad metsloomad tiigist joomas

Peressaare külas näitab Lepasaare talu pererahvas huvilistele eri vanuses metsa ja pajatab, mida kõike korraliku ja tugeva metsa kasvatamiseks teha on vaja.

Paarikilomeetristel metsaringidel lubab perenaine Evelyn Hints näidata nii sel kui eelmisel kevadel istutatud kui paarkümmend ja viiskümmend ja rohkemgi aastat kasvanud metsa. Samuti lendorava pärast kaitse all olevat metsa, kus tänavu parimaks metsamajandajaks nimetatud peremees Gunnar Lepasaar juba seitse aastat midagi teha pole tohtinud.

Hea õnne korral võib retkel ehk ka mõnda metslooma silmata, kindlasti näeb aga nende jälgi − tiigi ääres, kus loomad joomas käivad, on neid omajagu. Kes soovib, võib ka seeneämbri kaasa võtta.

Jahimehed keskenduvad ulukitele

Ida-Viru jahimehed külalisi metsa ei vii, vaid toovad neile metsaelu Konju lasketiiru jutu ja piltidena kätte. Metsaelu ja -asukaid hästi tundvad Vahur Sepp ja Peeter Hussar pajatavad nii päeva alustuseks kui lõpetuseks metsloomade aastaringist ja jälgedest, vahepeal saab lasketiirus ringi vaadata ja vibu lasta ning jahitrofeesid uudistada. Päeva keskel pakutakse degusteerida ulukilihast tooteid.

Koroona tõttu saab igas ettevõtmises osaleda vaid piiratud arv inimesi, mistap tuleks end metsarahva päeva kodulehel metsarahvapaev.ee soovitud kohas aegsasti kirja panna. Kohale minnes tuleb kaasa võtta COVID-19 vaktsineerimispass või negatiivne PCR-test, mille tulemus ei ole vanem kui 72 tundi.

Metsarahva päeva korraldab MTÜ Eesti Metsaselts, kõik üritused on osalejatele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles