Valges saalis avati tööstusmaastike näitus

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Näituse avamisel viibinud külalised olid siiralt üllatunud, et tööstusmaastikudki nõnda värviküllased võivad olla.
Näituse avamisel viibinud külalised olid siiralt üllatunud, et tööstusmaastikudki nõnda värviküllased võivad olla. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valges saalis saab vaadata põlevkivi töötlemisele pühendatud näitust "Eesti põlevkivi − energia ja inspiratsioon". Ekspositsioonis on 50 maali ja graafilist tööd

Tänavu suvel käisid kohalikud kunstnikud ja pealinna külalised plenääril tuleval aastal oma 100. sünnipäeva tähistava Kiviõli põlevkivikeemiatehase vaateid jäädvustamas. Neli kuud kulus neil oma tööde lõpetamiseks ja viimistlemiseks ning nüüd näitavaid nad neid ka laiemale publikule.

15 autorit on Kiviõli kunstnike ühenduse liikmed, kellest paljud on õppinud või õpivad praegugi Kiviõli kunstide kooli maalikursusel. Kohtla-Järve kunstihuvilised leiavad nende seast palju uusi nimesid.

Autorite sõnul olid tööstusmaastik ja tootmisprotsessid neile uus teema, aga samas ka huvitav kunstiline ülesanne. Nad on kindlad: igast nende tööst saab ajapikku ajalooline dokument − aja jooksul kõik ju muutub.

"Töötasin selles tehases kümme aastat. Arvasin, et tunnen seal iga nurgakest, ent ei osanud ettegi kujutada, et see kunsti seisukohast niivõrd põnev võib olla," on loomeprojektis osalenud Aleksandr Maierov üllatunud.

Näituse avamisel viibinud märkisid, et oleksid pilte vaadates otsekui ise põlevkiviettevõttes ära käinud. Kõige rohkem aga üllatas neid see, et peaaegu kõik väljas olevad tööd on kirkad ja värve täis.

"Ilmselt oli plenääri ajal ilus ilm," pakkus Viktoria Krivoglazova. Kunstnike sõnul see nii tõepoolest oligi.

Tööstusmaastike näitus jääb valges saalis avatuks 11. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles