Vastlapäeval saab koerarakendiga sõita ja isetehtud kelguga võistelda

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Eelmisel aastal torkasid Toila valla vastlapäevadel silma vanadest toolidest ja suuskadest kokkupandud kelgud, mille meisterdamiseks sai ära kasutada vana tooli- ja suusafondi. Idee tuli kaevandusmuuseumi töötajatelt, teostajaks Toila valla spordi- ja kultuurikeskus. Tänavu saab võistelda enda ehitatud kelguga.
Eelmisel aastal torkasid Toila valla vastlapäevadel silma vanadest toolidest ja suuskadest kokkupandud kelgud, mille meisterdamiseks sai ära kasutada vana tooli- ja suusafondi. Idee tuli kaevandusmuuseumi töötajatelt, teostajaks Toila valla spordi- ja kultuurikeskus. Tänavu saab võistelda enda ehitatud kelguga. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Toila vald teeb vastlapäeva tähistamisega otsa lahti laupäeval, 12. veebruaril Kohtla-Nõmmel. Nädal hiljem saab vastlaliugu lasta Vokas, kus samal ajal võib mõõtu võtta ka saunamaratonil.

Varajane vastlatrall kaevandusmuuseumi õuealal Kohtla-Nõmmel pakub lumes lustimiseks erisuguseid võimalusi. Tuubitamiseks on mitu nõlva, tuubid vastlapäeva üritusel vabalt võtta ja need, kes otsivad tuubiga mäest alla sõitmisele vaheldust, saavad lasta end mootorsaani taga vedada.

Korraldajad on välja kuulutanud ka isetehtud kelkude võistluse: eelise annavad nii kelgu eriskummaline välimus kui ka head libisemisomadused. Žürii tunnustab auhindadega kõige pikema liu ja kõige vägevama kelgu eest.

Hobuse vahetavad välja koerad

Kui mullu sai Kohtla-Nõmmel panna mäesuusad alla, võtta ohjad kätte ja lasta end hobusel vedada, siis tänavu on vastlapäeva erikülalised kelgukoerad.

"Täpsemini Vilde koertekooli koerad, kes veavad kas kelgu või tuubiga. Koerarakendiga sõitmine on väikese lisatasu eest," ütles Toila valla spordi- ja kultuurikeskuse spordijuht Andrus Lehismets.

Korraldajad rõõmustavad, et seekord ei riku vastlapäeva rõõme lumepuudus. "Kaks aastat tagasi tuli vastlapäeva tähistada ilma lumeta ja pidime panustama mängudele, näiteks korraldasime lestajooksu. Aga see ei ole ikka õige vastlapäev, kui ei ole lund. Vastlapäev tähendab siiski tuubitamist ja kelgutamist," tähendas Lehismets.

Lund peaks jätkuma ka nädal hiljem, kui 19. veebruaril kordub vastlapäeva programm Voka spordihoone juures. Lisaks on plaanis suusasõit Toilast Vokka, sobivate ilmastikuolude korral uisutamine, aga ka laat ja õnneloos ning saunamaraton.

Võistlema ei pea

Saunamaratoni peakorraldaja Juhan Neilandi sõnul saavad kolme- kuni viieliikmelised võistkonnad registreeruda kuni võistluse alguseni. Võistlejatel tuleb higistada kuues saunas ja kasta end jääauku.

Neiland tõdes, et lisaks kahele jääaugule, mida Voka paisjärves regulaarselt lahti hoitakse, tuleb saunamaratoniks neli juurde saagida. "Sellega saab olema paras tegu, sest jää on 40 sentimeetri paksune."

Kolmanda saunamaratoni eesmärk on nagu varasematel aastatelgi propageerida talisuplust ja leida uusi harrastajaid. Neilandi kinnitusel ei pea tingimata võistlema. "Võib ka lihtsalt vastlapäeva tegevuste vahele sauna ja jääauku nautida. Võib-olla mõni saab esimese jääaugu kogemuse."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles