Häirekeskus peab reageerima ka psüühikahäiretega inimeste sarikõnedele

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Häirekeskuse Ida keskuse töösaal.
Häirekeskuse Ida keskuse töösaal. Foto: Danel Rinaldo

Hädaabinumbril 112 helistavad ka inimesed, kellel on vaimsed häired ning kes edastavad kaheldavat infot, kuid eirata neid kõnesid ei saa.

Näiteks helistati eelmisel nädalal häirekeskusesse ka põhjusel, et naaberkorterist tuleb vibratsioon, ja nõuti politseid olukorda kontrollima. "Andsime selle politseile infoks," ütles häirekeskuse Ida keskuse juht Mari-Liis Sepp.

Teine inimene teatas, et tema maja keldrist kostab inimeste hääli ja ulgumist. Sel korral oli tegemist vaimselt haige inimesega, kes on sellistel põhjustel korduvalt häirekeskusesse helistanud, öeldi häirekeskusest.

Ent hädaabinumbrilt oodatakse abi ka näiteks juhtudel, kui inimesi avalikus kohas miski häirib. Nii ei meeldinud näiteks eelmisel nädalal ühele kodanikule, kuidas Jõhvi Selveri juures kitarri mängiti ja lauldi. Politsei seal mingit rikkumist ei tuvastanud.

Küsimusele, kuidas häirekeskus teeb vahet, kas tegemist on tõsise väljakutsega või on kõne põhjuseks näiteks inimese vaimne seisund, vastas Mari-Liis Sepp, et päästekorraldaja reageerib ikka teadet vastu võttes, aga kuidas ja kas sellele sündmusele reageeritakse, otsustab asjaomane ametkond (kas politsei, kiirabi, päästekeskus või muu − toim.).

"Telefoni teel ei saa me helistajale hinnangut anda ja usume, mida ta räägib. Kui tegemist on püsikliendiga või meie mõistes sarihelistajaga, siis teeme nende osas koostööd kohalike omavalitsustega, et need isikud saaksid vajaliku toe ja abi," sõnas Sepp.

Möödunud nädalal helistati hädaabinumbril 112 Ida- ja Lääne-Virumaalt kokku 4227 korral. Nendest kõnedest saadeti abi välja 1299 korral, mis on 30,7% kõnedest ja teeb 6,8 sündmust 1000 elaniku kohta. Ida-Virumaal saadeti abi välja 977 korral.

Kiirabisündmusi oli 589 ning kõige rohkem vajati kiirabi abi rindkerevalu või südamehaiguste, kõhu- või seljavalu tõttu. Peale selle teavitati halvast enesetundest ja nõrkusest.

Politseisündmusi oli 278 ning kõige sagedasem põhjus politsei kutsumiseks oli lähisuhtevägivald. Peale selle teavitati mitmest joobes isikust, kes magasid õues või trepikojas, olid agressiivsed või lihtsalt segasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles