"iDeeJazz" toob Narva muusikuid kogu maailmast

Ilja Smirnov
Copy
Hetk "iDeeJazzi" festivalilt Tartu ülikooli Narva kolledžis 2017. aasta arhiivifotol.
Hetk "iDeeJazzi" festivalilt Tartu ülikooli Narva kolledžis 2017. aasta arhiivifotol. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Rahvusvaheline džäss- ja rütmimuusika festival "iDeeJazz" toimub selle nädala neljapäeval ja reedel Tartus ja Narvas. Piirilinnas kõlavad džässirütmid ja -meloodiad TÜ Narva kolledži fuajees improviseeritud laval. Festivaliõhtud algavad mõlemal päeval kell 18.

"iDeeJazz" toimub tänavu juba 12. korda ning Narvas kuuendat korda, pakkudes kohalikele muusikasõpradele mitmekülgseid muusikaelamusi. Festivali peakorraldaja on tuntud kitarrist Oleg Pissarenko.

"Minule on iga festival eelmistest erinev, iga festivali kogen uut moodi. Ühest küljest olen korraldustööga juba harjunud ja tean, mida see endast kujutab, teisalt on iga kord mulle nagu uus protsess, justkui sünnitaksin uue lapse," sõnas ta.

Muusika, mis meeldib nii tartlastele kui narvakatele

Pissarenko tunnistas, et püüab festivalile kutsuda eelkõige neid muusikuid, keda ta ise tahaks esinemas näha ja kuulda. "Samas on minu maitse subjektiivne, seepärast püüan oma huvid kõrvale jätta ja mõelda sellele, kuidas võtavad ühe või teise muusiku vastu Narva ja Tartu elanikud. Need on väga erinevad linnad, sealsetel elanikel on erinevad maitsed ja eelistused, seepärast on omaette probleem, kuidas tuua kokku sellised muusikud, kes meeldiksid kuulajaile nii siin kui seal," rääkis festivalikorraldaja.

Seda, miks on "iDeeJazzi" alaliseks läbiviimise kohaks valitud just Tartu ülikooli Narva kolledž, selgitas Pissarenko samuti oma subjektiivse arusaamaga džässist kui muusikastiilist. Tema meelest on džäss eelkõige intellektuaalsete huvidega publikule mõeldud muusika.

"Mulle tundub, et džässmuusika otsekui kutsuks kuulajat midagi uut teada saama. See ei tähenda, et džäss on filosoofide ja professorite muusika, lihtsalt sellel on mõte ja sisu. Minu meelest sobib džäss kõige paremini ruumi, mis on mõeldud hariduseesmärkideks ja kuhu inimesed tulevad avatud südamega, et midagi uut õppida," selgitas ta.

Mitmekesine kontserdikava

Narva kahepäevase festivali avab neljapäeval, 27. oktoobril kell 18 Raul Vaigla Fusion 4tet. Eesti basskitarri korüfee tähistab tänavu 60 aasta juubelit ning sel puhul astub legendaarne muusik "iDeeJazzil" üles erakordse kontserdikavaga, mis pakub kuldläbilõike Vaigla kolmest viimasest autorialbumist.

Samal õhtul astub lavale Läti kvintett Rihards Libietis Orchestra, mis on Narva publikule mõne aasta taguselt festivalilt juba tuttav. Seejärel teeb oma etteaste Norra džässmuusika suurkuju Jan Gunnar Hoff koos oma trioga.

Festivali teine päev pakub samuti põnevaid avastusi. 28. oktoobril kell 18 astub esimese esinejana lavale Eesti improvisatsioonimeistrite kooslus Slow Motion Orchestra, mis ühendab kolme tunnustatud džässmuusikut: Mihkel Mälgandit, Raun Juurikast ja Ahto Abnerit.

Kontserdiõhtut jätkab ansambel Pylkkanen Nu Bottega, mille on asutanud Euroopa üks tugevamaid džässartiste ja saksofoniste, Helsingist pärit Pekka Pylkkänen.

Kauni punkti paneb Narva festivalile eksootiline Kuuba tšellovirtuoos ja laulja Ana Carla Maza.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles