Kavandatav saadikute keelenõue võib Ida-Viru volikogud nooremaks teha

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Narva tankikriisi ajal tänavu augustis kohtus peaminister Kaja Kallas Narva volikogu liikmetega ning seal käis jutt eesti keeles. Linnapea Katri Raik arvab, et umbes kolmandik volikogu liikmetest ei oska eesti keelt tasemel B1.
Narva tankikriisi ajal tänavu augustis kohtus peaminister Kaja Kallas Narva volikogu liikmetega ning seal käis jutt eesti keeles. Linnapea Katri Raik arvab, et umbes kolmandik volikogu liikmetest ei oska eesti keelt tasemel B1. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Kui riik järgmisteks omavalitsuste valimisteks 2025. aastal kohalikesse volikogudesse kandideerijatele keelenõude kehtestab, võib see Ida-Virumaa linnade esinduskogudes kaasa tuua märkimisväärse muudatuse, sealhulgas võivad koosseisud nooreneda.

Kui kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muudatus vastu võetakse, saavad juba järgmistel valimistel oma kandidatuuri üles seada vaid need inimesed, kes valdavad eesti keelt vähemalt tasemel B1. See pole väga kõrge tase, kuid eeldab inimeselt kõnest ja lihtsamast kirjast aruaamist ning suutlikkust oma mõtteid väljendada.

Volikogusse vaid keeleoskust kinnitava tõendi alusel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles