Aira Rautso klaaskuulid "veerevad" seekord Ahtme kunstide koolis

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Mõned kuulid tunduvad maalidel niivõrd realistlikud, et neid tahaks lausa kätte võtta.
Mõned kuulid tunduvad maalidel niivõrd realistlikud, et neid tahaks lausa kätte võtta. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ahtme kunstide kooli galeriis saab 23. veebruarini vaadata Jõhvi kunstikooli õpetaja Aira Rautso maalinäitust "Klaaskuulimäng". Väljas on üle 20 kollaažitehnikas valminud töö.

Värvilistel pindadel klaaskuulid veerevad, põrkuvad, hüppavad õhku, peatuvad... Tahaks sirutada käe ja püüda mõned kinni, et nad üle pildi serva maha ei kukuks. See on mäng. Mälupildid portselantasside ja elevandikujukestega puhvetkapil. Ka see on mäng − mälukildudega lapsepõlvest.

Ahtme kunstide kooli kunstiosakonna juhataja Aleksandr Dikušenko sõnul võlusid teda hiljuti Jõhvi kunstikoolis kolleegidega kohtumas käies Aira Rautso viimase kahe aasta jooksul loodud kollaažid.

"Tema maalide näitusi on meil varemgi olnud, kuid klaaskuulidega dekoratiivtööd erinevad kõvasti neist, mida oleme siin saalis seni näinud," kommenteeris ta. "Keeruline taust, hämmastavad värvikombinatsioonid, klaasist detailid ja peegelkuulid, peen sürrealism − raske on ettegi kujutada, kuidas on võimalik ühildada esmapilgul ühildamatut. Kuid Airal on hämmastav kompositsioonitunnetus ning mul on hea meel, et tänu sellele näitusele saab tema loominguga tutvuda rohkem inimesi."

Galeriis korraldavad õpetajad tunde ning kuna kaks kursust läbib just praegu kollaaži teemat, on Rautso tööd neile suurepärane näitlik õppevahend. Ka külalistele, kes kooli galeriist sageli läbi astuvad, avab kunstimaailm tänu Rautso töödele uusi tahke.

Ahtme kunstide kooli galerii on avatud tööpäeviti, sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles