Narvas valmis uus marsruut iseseisvaks jalutuskäiguks läbi Kreenholmi

Põhjarannik
Copy
Üks Kreenholmi kvartali silmapaistvamaid ehitisi on Joala vabrik.
Üks Kreenholmi kvartali silmapaistvamaid ehitisi on Joala vabrik. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narvas valmis uus digigiidiga jalutuskäigu marsruut Kreenholmis.

kannides oma nutiseadmesse viitadel oleva QR-koodi, on võimalik jalutada mööda Kreenholmi tänavaid ning kuulata või lugeda infot huvitavamate objektide ja ehitiste kohta, vaadata vanu ja praegusaja fotosid ning kuulata nendest inimestest, kelle saatus on Kreenholmiga lahutamatult seotud.

Ligemale 3,5 kilomeetri pikkusel marsruudil on 18 objekti, jalutuskäik kestab umbes tund aega. Kreenholmi piirkonna temaatiline ringkäik on saadaval digitaalselt nii telefonis, tahvelarvutis kui ka arvutis, seda kolmes keeles − eesti, vene ja inglise keeles − nii teksti kui helifailina. Marsruut on leitav veebilehelt qr.visitnarva.ee.

"Inimesed, kes külastavad Kreenholmi, tahavad alati näha vabrikuhooneid. Praegu on need suletud territooriumil, kuhu saab ainult giidi juhendamisel. Tegelikult on Kreenholmis aga vaadata hoopis rohkemat. Minu enda lemmikud on Eesti ilusaim juugendhoone, Narva haigla ja nn prügipõletusahi, mis seda funktsiooni kindlasti täitnud ei ole. Paljud meist unistavad Vana-Narva taaselustamisest, samas ärgem unustagem seda, mis meil olemas on," ütles Narva linnapea Katri Raik, kes ajaloolasena koostas seda marsruuti tutvustavad tekstid.

19. sajandi keskel asutatud Kreenholmi manufaktuur kujunes 19. ja 20. sajandi vahetuseks Euroopa ja Tsaari-Venemaa suurimaks tekstiilitööstusettevõtteks. Koos vabrikuid ümbritsevate elu- ja teenindushoonetega moodustas Kreenholmi manufaktuur enam-vähem eraldi linna. Seal oli kõik Kreenholmi töölistele vajalik: kool, haigla, sünnitusmaja, postkontor, politsei, vangla, lasteaed, telegraafiamet, juuksur, klubi, saun, turg, pagariäri, pesumaja ja surnukamber, samuti kaks suurt kirikut ning Kreenholmi inimeste elumajad.

Tänini on säilinud üle 30 ajaloolise ehitise. Kreenholmi ajalugu ja sellega seotud inimesed on ainulaadsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles