Alates reedest ehivad Jõhvi linnagaleriid pitsid

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Kolm aastat tagasi esitles Olga Kublitskaja Jõhvis oma raamatut, mis kõneleb pitsipunumise kunsti tekkest ja arengust Euroopas ja Eestis. Nüüd tutvustab ta oma järjekordset uut pitsikollektsiooni.
Kolm aastat tagasi esitles Olga Kublitskaja Jõhvis oma raamatut, mis kõneleb pitsipunumise kunsti tekkest ja arengust Euroopas ja Eestis. Nüüd tutvustab ta oma järjekordset uut pitsikollektsiooni. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Reedel, 3. novembril kell 16 avatakse Jõhvi linnagaleriis pitsimeister Olga Kublitskaja niplispitsi tehnikas valminud tööde näitus "Pitsirütmid".

Olga Kublitskaja on Jõhvi kontserdimajas sagedane külaline ning alati leidub tal midagi uut, millega vaatajaid üllatada. Ehted, pannood, aksessuaarid ja sisustuselemendid − uuel näitusel on esindatud nii klassikaline pits kui ka modernses stiilis tööd, mille tegemisel on kasutatud tänapäevaseid materjale, näiteks metalliseeritud niiti.

Pitsikudumisega hakkas Kublitskaja tegelema juba 14aastaselt. Ta lõpetas Venemaal Vologda kunstikutsekooli juures tegutseva meistrite kooli ning omandas pitsikuduja kutsediplomi. Sellest ajast saati on pitsikudumine olnud tema elutöö. Pedagoogilise kõrghariduse omandas Kublitskaja Peterburi Euroopa ülikoolis ning on peale selle õppinud ka kuulsates niplispitsi koolides Prantsusmaal, Tšehhis, Küprosel ja mujal Euroopas.

Olga Kublitskaja on Narva pitsikooli asutaja ja juht ning Eesti pitsi gildi eestvedaja. Oma elutöö eest on ta pälvinud korduvalt tunnustust, näiteks kultuurkapitali aastapreemia, kultuuriministeeriumi tunnustuse ning Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu teenetemärgi. Niplispitsi traditsiooni alalhoidmise ja edendamise eest Ida-Virumaal pälvis Kublitskaja pärandihoidja tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles