Mravinski festival jätkub kammerkontsertidega

Põhjarannik
Copy
Bakuu kammerorkestri solist Humay Hajizada.
Bakuu kammerorkestri solist Humay Hajizada. Foto: Erakogu

Reedel, 3. novembril Narvas Geneva kontserdimajas ja laupäeval, 4. novembril Tallinnas Kadrioru lossis peetav XXIX rahvusvaheline Jevgeni Mravinski nimeline muusikafestival pakub kuulamiseks rikkalikku kammermuusika programmi.

Tänavune Jevgeni Mravinski festival on pühendatud 20. sajandi silmapaistva dirigendi ja professori 120. sünniaastapäevale ja 35. mälestuspäevale. Mravinski veetis suure osa oma suvedest Narvas ja Narva-Jõesuus ning tema südames olid Narva ja Narva-Jõesuu kolm aastakümmet tähtsal kohal. 35 aastat tagasi toimus Narva-Jõesuus esimene Mravinskile pühendatud mälestuskontsert, millest võttis osa legendaarne Leningradi filharmoonia orkester, mida maestro oli pool sajandit juhatanud.

Eelseisvad kammerkontserdid tutvustavad kuulajaile muljet avaldavat rahvusvahelist muusikute koosseisu: üles astuvad Soome Kymi Sinfonietta orkestri solistid, Peterburi professori Aleksandr Stangi kasvandik, viiuldaja Sergei Tjutjunik, Karlsruhe muusikaülikooli ja Helsingi Sibeliuse akadeemia lõpetanud tšellist Oliver Erlich ning Eesti tuntud pianist Age Juurikas. Esitamisele tulevad Sergei Rahmaninovi ja Pjotr Tšaikovski kammermuusika pärlid.

"Sergei Rahmaninovi 150. sünniaastapäeva puhul kõlavad tema kuulus "Vokaliis" ja eleegiline trio nr 2, mille ta lõi 130 aastat tagasi vastukajana oma vanema sõbra ja juhendaja Pjotr Tšaikovski surmale 1893. aasta 6. novembril. Tšaikovski ja Šostakovitš olid Mravinski lemmikheliloojad," rõhutas festivali kunstiline juht, Narva sümfooniaorkestri dirigent Anatoli Štšura.

Kontserdist võtab osa ka rahvusvaheliste konkursside laureaat, Bakuu kammerorkestri solist Humay Hajizada, kes esitab Aserbaidžaani helilooja Khairam Mirzazade ja Henri Vieuxtemps'i teoseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles